Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

4.3 (86.67%) 3 votes

Czy ktoś z nas ma ochotę stać nad kuchenką, kiedy za oknem leje się żar z nieba? Z drugiej strony, nawet będąc na urlopie, z czasem mamy ochotę na to, by zjeść jakiś obiad. Ten, kto miał okazję jadać chociażby w nadmorskich kurortach doskonale wie, że często pozostawiają one wiele do życzenia, jeżeli chodzi o świeżość i jakość serwowanych produktów, których ceny osiągają horrendalne ceny. Jak zatem przetrwać urlop bez rozstroju żołądkowego i nadwerężania domowego budżetu? Otóż najłatwiej jest przygotować samodzielnie potrawy szybkie i niewymagające naszej ciągłej uwagi. Wskazać tu trzeba przede wszystkim dania jednogarnkowe. Dziś zaprezentowany zostanie przepis na jedno z nich, którym jest zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Zanim to jednak nastąpi, dobrze jest poznać receptury przygotowywania innych zapiekanek, a także dowiedzieć się o nich trochę więcej, by samodzielnie łączyć ulubione składniki.

Przepisy na zapiekanki

Jak już zostało to wspomniane, przepisy na zapiekanki stanowią jedną z grup, które wyróżnić można w odniesieniu do dań jednogarnkowych. Czym jednak są owe zapiekanki? Na myśl powinny nam przyjść dwa rodzaje potraw. Po pierwsze zapiekanki z bułki, będące naszym rodzimym daniem fast food, po drugie natomiast zapiekane dania składające się z reguły z makaronu bądź ziemniaków i innych dodatków. Zaliczyć do nich można przede wszystkim różnego rodzaju warzywa, mięsa, ryby, a nawet owoce. Bardzo dobrze w tego typu potrawach sprawdzają się także grzyby. Wystarczy połączyć je z ziemniakami i odpowiednio doprawić, by otrzymać pyszną zapiekankę z grzybami, którą zaspokoi swój głód cała rodzina. Oczywiście to nie koniec możliwości. Kiedy nie jesteśmy w posiadaniu leśnych grzybów, możemy z powodzeniem zastąpić je ich hodowlanymi odpowiednikami, tworząc zapiekankę z pieczarkami i ziemniakami. Co więcej, duże pole do popisu daje nam również możliwość przygotowania sosów, do których zaliczyć można takie ich rodzaje, jak koperkowy, czosnkowy, paprykowy bądź pomidorowy. Nabrałaś ochoty na to wyśmienite danie? Nie czekaj i poznaj poniższy przepis na zapiekankę z pieczarkami.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami

Do zrealizowania przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami będziesz potrzebowała:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 cebul,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 20 dag startego sera,
  • oleju,
  • soli,
  • pieprzu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy umyć i gotować w mundurkach do czasu, aż staną się odrobinę miękkie. Następnie obieramy je i kroimy na plastry. Tak przygotowane ziemniaki układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Następnie podsmażamy na patelni cebulę oraz pieczarki do czasu, aż znajdująca się w nich woda odparuje. Kolejnym krokiem jest ułożenie pieczarek na ziemniakach. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na wierzch zapiekanki ścieramy żółty ser i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy przez około 20 minut. Kiedy ser się roztopi, a ziemniaki będą nadal twarde, możemy podlać całość odrobiną bulionu drobiowego i przykryć folią aluminiową.

Smacznego!
Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

Dodaj komentarz