Zapach ryby – jak się go pozbyć

4.5 (90%) 4 votes

Zapach ryby jest nieprzyjemny i trudno się go pozbyć. Zostaje na dłoniach, patelni, sztućcach i talerzach. Przez ten niemiły aromat wszyscy sąsiedzi wiedzą, że smażymy rybę. Czy można jakoś zneutralizować ten zapach lub się go pozbyć? Oczywiście. Jest kilka sztuczek, które pomogą nam to zrobić.

Krok 1
Jeśli twoje dłonie pachną rybą, zanurz je w słonej wodzie, a następnie skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
Jeśli myjesz i myjesz patelnię, a ona nadal pachnie rybą, przetrzyj ją fusami z herbaty.

Krok 3
Jeśli talerze i sztućce przeszły nieprzyjemnym zapachem, zanurz je w zimnej wodzie z solą, a następnie umyj ciepłą wodą. Dzięki temu zastawa nie tylko przestanie brzydko pachnieć, ale też będzie idealnie czysta i błyszcząca.

Krok 4
Jeśli nie chcesz, by zapach smażonej ryby rozniósł się po całym domu dodaj do oleju na patelni kilka kropel soku z cytryny.

Krok 5
Gotowana ryba znana z silnego zapachu, na przykład sum, makrela, szczupak, dorsz czy flądra, będzie mniej aromatyczna jeśli do wody dodamy dużo warzyw, przypraw, pół szklanki soku z kiszonych ogórków i 50 g octu.

Krok 6
Ryba gotowana będzie delikatniejsza i pozbawiona nieprzyjemnego zapachu, jeśli do wody dodamy odrobinę mleka.

Dodaj komentarz