Warzywa z grilla

4.6/5 - (8 votes)

Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu mamy ochotę na coś zupełnie innego. Oczywiście zawsze możemy pokusić się o przyrządzenie żeberek, karkówki, kiszki ziemniaczanej albo kaszanki z grilla, jednak potrawy te są równie ciężkie jak kiełbasa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z dobrodziejstw, które w czasie lata przynosi nam natura. Chodzi tu nie tylko o owoce, które równie dobrze smakują świeże, jak i upieczone bądź poddane obróbce termicznej innego rodzaju. Pomysłem na lekki posiłek, który z łatwością przygotujemy, korzystając z rozgrzanego grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania.

Warzywa na grill

Grillowane warzywa są potrawą oczywistą aż tak bardzo, że często zupełnie o nich zapominamy. Kiedy jednak głębiej zastanowimy się, czy kiedykolwiek je jedliśmy, okaże się, że było to dość niedawno. Często bowiem stanowią one dodatek do mięs albo ryb pieczonych na grillu. Co więcej, mamy do czynienia także z różnego rodzaju pastami do pieczywa, jak chociażby ta przyrządzana na bazie bakłażanów, czy farszami. Jednakże warzywa grillowane równie dobrze sprawdzają się jako danie główne. Możemy przygotować z nich szaszłyki bądź też pokroić je na kawałki albo upiec w całości. Jakie warzywa na grill najlepiej jest wybierać? Oczywiście na pierwszym miejscu należy wymienić te z nich, które możemy w danym czasie kupić świeże i pełnowartościowe. Jeżeli zamierzasz zrobić warzywa na grill mrożone, lepiej będzie, gdy zamienisz je na świeże mięso. Idealnym rozwiązaniem będzie natomiast przygotowanie cukinii z grilla, pomidorów z grilla albo ziemniaczków z grilla. Jeżeli nie wiesz, jak grillować warzywa, zapoznaj się z umieszczonymi poniżej poradami.

Jak grillować warzywa?

Pierwszym etapem mającym zbliżyć nas do zjedzenia wyśmienitych grillowanych warzyw jest ich zakup. Na grillu możemy upiec właściwie każdą ich odmianę i gatunek. Wystarczy, że wybierzesz się na stragan i kupisz to, co najbardziej ci smakuje. Na grillu świetnie sprawdzają się na przykład grzyby, papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, szparagi czy też cukinia.

Następnym etapem jest przygotowanie warzyw do pieczenia. W zależności od tego, na które z nich się zdecydowałaś, będziesz musiała je umyć, obrać bądź pokroić na kawałki. Warzywa posiadające znaczną ilość wody najlepiej jest osolić i po chwili wycisnąć z nich nadmiar soku.

Przyprawianie warzyw na grill jest dość proste. Z łatwością znajdziesz mieszanki przypraw specjalnie do tego przeznaczone. Jednak równie dobrze możesz skusić się na dodanie dowolnych ziół. Jednak musisz wziąć pod uwagę, że niektóre z nich, jak np. papryka w proszku, źle znoszą wysoką temperaturę i przypalają się.

Teraz już wystarczy tylko rozpalić grill i umieścić ruszt na dość dużej wysokości. Najczęstszym błędem podczas grillowania jest właśnie zbyt bliska odległość jedzenia od ognia. Jeżeli masz obawy co do tego, czy warzywa nie przypalą się, skorzystaj z tacki albo zawiń warzywa w folię. Długość pieczenia uzależniona jest od tego, jakie warzywa wybraliśmy.

 

Dodaj komentarz