Szarlotka królewska

Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i czym prędzej zastanowić się, w jaki sposób będziemy mogli wykorzystać w kuchni pyszne jabłka. Czas oddać im w pełni zasłużone miejsce w naszej kuchni, które niestety coraz częściej zapełniamy jakimiś egzotycznymi owocami. Trzeba jednak zaznaczyć, że jabłka są i powinny być obecne w każdej zdrowej diecie. Trudno wyobrazić sobie lepsze źródło błonnika i wielu witamin, które pozwalają naszemu organizmowi we właściwy sposób funkcjonować. Co więcej, jabłka często są dostępne na wyciągnięcie ręki, a różnorodność gatunków sprawia, że są one doskonałym owocem dla osób o nawet najbardziej odmiennych upodobaniach kulinarnych. Nie trać zatem tej niezwykłej okazji i już teraz zobacz, jakie dania możesz przygotować, wykorzystując do tego celu właśnie jabłka. W artykule znajdziesz także recepturę doskonale wszystkim znanego ciasta w trochę odmienionej formie, jakim jest szarlotka po królewsku.

Potrawy z jabłkami

Jak już zostało to zaznaczone, jabłka w kuchni posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Masz co do tego jakiekolwiek wątpliwości? Potrawy z jabłkami to nie tylko słodkie desery w postaci musu albo sorbetu jabłkowego, smażonych jabłek albo jabłecznika. Przecież te zdrowe i pełne witamin owoce dodajemy także do pieczonej kaczki albo kurczaka. Co więcej, nierzadkie jest również ich wykorzystanie w trakcie przyrządzania sałatek jarzynowych albo surówki z selera. W zależności od tego, po jaki gatunek omawianego owocu sięgniemy, możemy sprawić, by nasza potrawa nabrała bardziej wytrawnego, słodkiego albo kwaskowatego smaku. Wspomnieć tu trzeba także o occie jabłkowym, którego właściwości trudno jest przecenić. Trzeba również powiedzieć, że obok licznej i niewątpliwie smacznej grupy dań z jabłkami owoce te stanowią świetną przekąskę dostępną nam przez niemalże okrągły rok. Jabłka są nie tylko bardzo atrakcyjnym w smaku, lecz również dość trwałym owocem. Zapoznaj się z poniższym przepisem na szarlotkę królewską, a będziesz mogła zrobić ją w każdej chwili, gdy najdzie cię taka ochota. To wspaniałe ciasto jabłecznik na pewno zadowoli twoje wymagające podniebienie.

Podobne  Naleśniki bez mleka

Przepis na szarlotkę królewską

Do przygotowania szarlotki po królewsku będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 2 kg jabłek,
  • ½ cytryny,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1½ kostki margaryny,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • galaretka cytrynowa.

Sposób przygotowania:

Jabłka należy obrać i pokroić na niewielkie kawałki, uprzednio pozbywszy się gniazd z nasionami. Następnie smażymy je wraz z dodatkiem soku z cytryny i w razie konieczności cukru. Kiedy owoce będą już miękkie, po ostygnięciu dodajemy do nich tężejącą galaretkę. Mąkę oraz 1 szklankę cukru i sodę oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do nich miękką margarynę, a także 5 żółtek. Ze składników tych wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie z nich wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka. Kolejną warstwę będzie stanowiła piana z białek ubita z dodatkiem 1 szklanki cukru i szczypty soli. Teraz wystarczy tylko ostatni kawałek ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch wypieku. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz