Sushi – nigiri, maki, uramaki i inne rodzaje

4.7/5 - (7 votes)

Wiecie już nieco więcej o sushi, kontynuujemy więc edukację. Spójrzcie na te prześliczne dania – czy wiecie które z nich to maki a które nigiri?

Maki – to najbardziej tradycyjny rodzaj sushi. Maki oznacza „zwinięty” – ten rodzaj sushi to właśnie zawijany ryż z dodatkami za pomocą bambusowej maty. Mistrzowie sushi tworzą z maki prawdziwe arcydzieła – na przykład „maki prezydenta Obamę”.

Temaki – to sushi zwijane ręcznie. Do temaki dodaje się składniki wedle fantazji, a sam kształt sushi przypomina rożki.

Gunkanmaki – ryżowe kulki zawijane w glony – tworzą kształt łódeczki. Na czubku mają różnorodne dodatki – kawior, siekane ryby, siekanego ogórka.

Nigiri – drugi najczęściej rozpoznawany rodzaj sushi. Kulka ryżu (niekiedy wałeczek) z nałożonym na nią kawałkiem ryby, krewetką, innymi dodatkami.


Uramaki – średniej wielkości cylindryczny wałek ryżu wypełniony przynajmniej dwoma skłądnikami. Jest zawijany odrotnie, czyli nori znajduje się w środku, a na zewnątrz mamy ryż. Często obtoczone sezamem. Popularne głównie na zachodzie, a nie w samej Japonii.

Dodaj komentarz