Smażone udka w pysznej zalewie

4.7 (94%) 10 votes

Skoro jest sobota, możesz przygotować na obiad coś pysznego i wyjątkowego. Co powiesz na smażone udka w pysznej zalewie. Rodzina się nie oprze, a ty pachnącym sposobem zmusisz wszystkich, by usiedli przy jednym stole. Co najlepsze, nikt nie będzie chciał od niego odejść.

Przygotuj:

  • 6 udek z kurczaka (możesz je zastąpić skrzydełkami 1/2 kg piersi z kurczaka)
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 kieliszek wódki
  • 3 goździki
  • 1 łyżkę octu winnego
  • po 1/4 łyżeczki imbiru, curry, kurkumy, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • masło do smażenia
  • cynamon
  • grzanki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Krok 1
Smażone udka w pysznej zalewie musisz zacząć przygotowywać już dzień przed podaniem. Wymieszaj wszystkie przyprawy z ciepłą wodą i włóż do nich udka. Powinny się marynować przez 12 godzin.

Krok 2
Następnego dnia marynatę do udek oraz mięso przelej do głębokiej patelni i smaż na maśle tak długo, aż wyparuje 2/3 płynu. Udka powinny być złociste z obu stron.

Krok 3
Smażone udka podawaj z grzankami natartymi czosnkiem lub z masłem czosnkowym. Smacznego!

Dodaj komentarz