Rodzaje ryżu

4.4 (88%) 5 votes

Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś przedstawimy Wam te najpopularniejsze.

Ryż brązowy – bogaty w witaminy i składniki mineralne powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Jest dużo zdrowszy niż ten biały, a do tego mniej kaloryczny.

Ryż długoziarnisty – cechuje się jasnymi, podłużnymi ziarnami. To najbardziej uniwersalna odmiana ryżu, która sprawdza się w kuchni do wielu potraw. Idealnie nadaje się jako farsz czy dodatek do sałatek. Jego zaletą jest to, że nie skleja się. Jest lekkostrawny.

Ryż jaśminowy – często stosowany w kuchni Chińskiej. Ma ładny zapach i wyjątkowy aromat, dlatego chętnie wykorzystuje się go do ciast czy deserów. Łatwy do gotowania. Idealny do potraw egzotycznych.

Ryż krótkoziarnisty – posiada lekko owalne ziarenka, lekko klejący. Spełnia swoją rolę jako dodatek do deserów oraz farsz do sushi.

 

Ryż czarny – potocznie nazywany często „szlachetnym”. Idealnie komponuje się z owocami morza i grzybami. Ma orzechowy smak. Niestety w Polsce bardzo trudny do zdobycia.


Zobacz pozostałe artykuły:

Slimberry opinia i rezultaty w odchudzaniu

Dodaj komentarz