Przepis na chałwę

4.7 (93.33%) 6 votes

Chałwa to mała słodka przyjemność o niezwykle chrupiącej, a zarazem jednolitej konsystencji. Zazwyczaj chałwę kupujemy w sklepie, jednak czy nie warto samodzielnie przyrządzić ją w domu? Ten wyśmienity poczęstunek święci triumfy w wielu kuchniach świata, dlatego warto, by zagościł także w naszej kuchni. Chałwa domowej roboty to świetny sposób na poprawienie humoru w czasie jesiennej chandry. To także zdecydowanie zdrowszy pomysł na realizację słodkich zachcianek, jakie dopadają nawet największych zwolenników zdrowego żywienia. Wspomóż swoje ciało i duszę i już teraz zobacz, jak zrobić chałwę.

Właściwości chałwy

Chałwa grecka, turecka czy chałwa ukraińska, to tylko niektóre spośród odmian omawianego deseru. Nierzadko w znacznym stopniu różnią się one składnikami i sposobem przygotowania, a w efekcie smakiem, wyglądem i aromatem. Co sprawia, że wszystkie omawiane słodycze bez względu na zakątek świata, z jakiego pochodzą, określa się mianem chałwy? Otóż ten wyrób cukierniczy przyrządza się, korzystając z dwóch typów składników. Pierwszym jest masa karmelowa, obok której wskazać trzeba nasiona roślin oleistych, a więc posiadających znaczną ilość tłuszczu. Już w obrębie tych dwóch bazowych elementów można doszukać się licznych wariacji, bowiem korzystając z nich, możemy stworzyć chałwę sezamową, słonecznikową albo pistacjową. Dość wspomnieć, że omawiany deser możemy wzbogacać o rozmaite dodatki, a różne zastosowanie proporcji, pozwoli nam uzyskać odmienną konsystencję. Ten pochodzący z Indii przysmak jest w Polsce traktowany trochę po macoszemu. Co prawda zdarza się, że jest dodawany do ciast lub sprzedawany w oddzielnych opakowaniach, lecz zauważyć można zastępowanie go innymi słodyczami na przykład czekoladą.

Zanim jednak zabierzemy się do przyrządzania omawianego deseru, należy odpowiedzieć sobie na pytanie: czy chałwa jest zdrowa? Okazuje się, że w tym słodkim i niezwykle smacznym poczęstunku możemy znaleźć dużą ilość potrzebnych nam do właściwego funkcjonowania witamin, dzięki dodaniu nasion roślin oleistych, które z kolei cechuje znaczna zawartość witamin A, E i B. To właśnie one odpowiadają za nasz zdrowy wygląd, sprawność wzroku, właściwe działanie układu nerwowego i naczyń krwionośnych. Poza tym zawarte w chałwie substancje są skutecznym środkiem pomagającym pokonać nie tylko chwilową chandrę, lecz również depresję. Okazuje się, że jedząc słodycze, możemy również zbić nadmierną ilość złego cholesterolu, a także dostarczyć do organizmu tak ważne sole mineralne, jak magnez czy wapń. Nie ulega wątpliwości, że chałwa to zdrowy i smaczny deser, dlatego już teraz zobacz, w jaki sposób się go przyrządza.

 

 

Jak zrobić chałwę?

Przed rozpoczęciem przyrządzania chałwy sezamowej sprawdź, czy masz:

  • 30 dag ziaren sezamu,
  • 50 ml miodu,
  • łyżkę białego cukru.

Krok 1
Cukier należy rozpuścić w niecałej łyżeczce wody i dodać go do miodu tak, by powstała jednolita konsystencja.

Krok 2
Na suchą i rozgrzaną patelnię należy wrzucić ziarna sezamu i prażyć je, cały czas mieszając i nie dopuszczając do ich przypalenia. Po lekkim zbrązowieniu trzeba sezam przesypać do moździerza i ubić na jednolitą masę.

Krok 3
Sezam wraz z cukrem i miodem powinien zostać dobrze wymieszany tak, aby w efekcie uzyskać jednolitą strukturę. Otrzymana masa musi zostać wstawiona do lodówki do czasu, aż stężeje.

Dodaj komentarz