Naleśniki bez mleka

4.7/5 - (3 votes)

Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci się samodzielnie przygotować? Bardzo często są nim naleśniki. Dlaczego to właśnie przepisy na nie poznajemy jako pierwsze? Chodzi tu przede wszystkim o to, że naleśniki są dość proste w wykonaniu, lecz także trafiają w gusta niemalże wszystkich z nas. Co więcej, smażenie tych niezwykle smacznych placków zajmuje niewiele czasu, dlatego jest to świetny pomysł na awaryjne danie. I chociaż wydawać by się mogło, że receptura przyrządzania naleśników jest wszystkim doskonale znana, to jednak warto zaznaczyć, iż w różnych tradycjach kulinarnych różni się ona między sobą. Oprócz tego nie zawsze możemy spożywać wszystkie produkty używane do robienia tradycyjnych naleśników albo po prostu musimy je przygotować, a zabrakło nam mleka. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pomysłów na naleśniki, a także poznasz recepturę przyrządzania naleśników bez użycia mleka.

Przepisy na naleśniki

Jak już zostało to zaznaczone, zwykle każdy z nas doskonale wie, jak zrobić naleśniki. Wystarczy tylko połączyć mąkę, mleko, jajka, wodę i proszek do pieczenia. Jednakże wbrew pozorom nie jest to jedyny sposób, by zrobić pyszne placki. Przepisów na naleśniki jest nieskończenie wiele, zwłaszcza że za każdym razem, gdy zmienimy dodawany do nich farsz, smakują one zupełnie inaczej. Dzieci zazwyczaj wprost przepadają za naleśnikami na słodko, choć i niektórzy dorośli nie mogą sobie ich odmówić. Z drugiej strony naleśniki na ostro to bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zresztą po usmażeniu placków możemy wykorzystać je w dowolny sposób. Co ciekawe, są one serwowane nie tylko na śniadanie albo kolację, ale też mogą być podane na obiad czy też jako przystawka. Interesujące jest także wykonywanie z naleśników swoistego makaronu do rosołu, który bardzo dobrze podkreśla smak wywaru. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że trudno jest się oprzeć naleśnikom. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy na diecie bez mleka? Zapoznaj się z poniższym przepisem, a dowiesz się, jak zrobić naleśniki bez mleka.

Przepis na naleśniki bez mleka

Do zrealizowania przepisu na naleśniki bez mleka będziesz potrzebowała:

  • 2 szklanek mąki,
  • 2 łyżek masła,
  • szczypty soli,
  • 4 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 2 łyżek cukru,
  • 2 szklanek wody,
  • 2 jajek.

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wlewamy wodę i dodajemy jajka i masło. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz cukier. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników i zakrycie ciasta, a także odłożenie go na 10-15 minut. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do smażenia. Wystarczy tylko za pomocą łyżki wazowej wlać je na patelnię i smażyć przez około 2 minuty. Następnie należy delikatnie przewrócić naleśnik na drugą stronę i usmażyć. Te same czynności musisz powtarzać z pozostałą częścią ciasta. Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, dlatego po usmażeniu polej je miodem albo dołóż inne dodatki. Jeżeli pozostanie ci trochę placków, możesz je obtoczyć w bułce tartej z warzywnym bądź mięsnym farszem i usmażyć ponownie na oleju.

Dodaj komentarz