Gdy w końcu nadchodzi długo oczekiwana wiosna, chętnie sięgamy po pojawiające się wraz z nią produkty spożywcze. W wiosennej siatce zakupów oprócz grochu i szparagów znaleźć można także rabarbar, który zwiastuje nadejście cieplejszej części roku. Można go wykorzystać do stworzenia wielu pysznych deserów, sosów i dań. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem.
Składniki ciasta z rabarbarem
Jest to idealny pomysł na wiosenny poczęstunek dla gości lub małe co nieco dla rodziny. To świetna alternatywa dla popularnych szarlotek.
Składniki (ciasto):
- 560 g rabarbaru – przekrojonego na kawałki o grubości ok. 1,5 cm,
- 260 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 115 g zmiękczonego masła,
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny,
- 2 duże jaja,
- 160 g mąki uniwersalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki soli kuchennej,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 80 g śmietany.
Składniki (kruszonka):
- 125 g mąki uniwersalnej,
- 50 g brązowego cukru,
- 1/8 łyżeczki soli kuchennej,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 4 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem
Rozgrzej piekarnik do 180°C, pokryj spód i boki blachy do pieczenia (ok. 24 x 32 cm) masłem, a następnie wyłóż spód i dwa boki pergaminem. Wymieszaj rabarbar z sokiem i skórką z cytryny oraz połową cukru. Odstaw na bok. Wymieszaj masło, resztę cukru i skórkę cytrynową za pomocą miksera elektrycznego, aby uzyskać lekką i puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym jaju.
W oddzielnej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli i zmielony imbir. Dodaj 1/3 mikstury do ciasta, dokładnie łącząc składniki. Kontynuuj, dodając kolejno połowę śmietany, 1/3 mieszanki, resztę śmietany i resztę mieszanki, za każdym razem dokładnie mieszając.
Umieść ciasto na przygotowanej blasze i za pomocą szpatułki wygładź je, tworząc gładką warstwę. Następnie dodaj mieszankę z rabarbarem, ponownie wygładzając ciasto przy użyciu szpatułki.
Teraz zabierz się za kruszonkę. Zmieszaj mąkę, brązowy cukier, sól kuchenną i cynamon, a następnie dodaj roztopione masło, łącząc składniki za pomocą łyżki lub widelca. Równomiernie rozsyp kruszonkę nad warstwą rabarbaru. Piecz ciasto przez ok. 50-60 minut. Będzie ono gotowe, gdy wierzch lekko się zarumieni, a na testerze nie pozostaną wilgotne kawałki ciasta. Wyjmij gotowy wypiek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Za pomocą wystających kawałków pergaminu wydobądź ciasto z blachy i pokrój na części.