Jak smakuje najdroższa szynka na świecie

4.7/5 - (4 votes)

Bylibyście ciekawi jak smakuje najdroższa szynka na świecie? A zapłacilibyście 2,940 $ za kilogram takiej szyneczki? Najdroższa szynka świata pochodzi z zakładu Manuela Maldonaoum który jest jednocześnie farmerem, producentem mięsa i znawcą szynki.

 

 

Aby stworzyć najbardziej delikatną i najwspanialszą szynkę na świecie, wybrał 50 świnek, które odpowiednio pielęgnował i karmił. Świnki jadły głównie żołędzie i specjalnie hodowane korzonki i nie brakło im żadnych wygód. Takie postępowanie ze zwierzakami spowodowało, że ich mięso cechuje się wyjątkową delikatnością i wyrafinowanym smakiem.

Po zabiciu świnek, szynka była marynowana przez 3 lata.

 

Rasa świń, z których zrobiono szynkę to czarna świnia iberyjska – szynka z tych świń należy do najlepszych na świecie ( i oczywiście najdroższych). Szynka Iberico porównywana jest do równie słynnej szynki parmeńskiej i wielu smakoszy uważa, że hiszpańska szynka jest smaczniejsza. Ciekawe czy znalazłby się smakosz, który przedłożyłby parmeńskąnad szynkę Maldonaoum’a.

 

Każda ze 100, 7 kilogramowych szynek, które zostały wyprodukowane przez Maldonaoum, sprzedawana jest z certyfikatem potwierdzającym autentyczność opartym o DNA świnek.

 

Dodaj komentarz