Jak przygotować omlet na słodko

4.7/5 - (3 votes)

Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połączenie to może się wydawać dość niezwykłe, warto przynajmniej raz spróbować słodkiej odsłony omletu – zapewnia ona zupełnie nowe wrażenia smakowe. Sprawdź, jak przyrządzić omlet z jagodami!

Składniki omletu

Przygotowanie słodkiego omletu nie jest zadaniem trudnym ani czasochłonnym. Aby przyrządzić porcję dla jednej osoby, będziesz potrzebować:

  • 2/3 filiżanki mrożonych lub świeżych jagód (zmiksowanych),
  • 1/2 łyżki miodu lub cukru,
  • 2 dużych jaj,
  • 2 łyżeczek + szczypty cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżki masła,
  • odrobiny śmietany do wykończenia.

Dlaczego warto przyrządzić omlet właśnie z jagodami? Oprócz walorów smakowych oferują one także znaczne korzyści zdrowotne – działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Do tego przyczyniają się do poprawy urody. Dzięki wielu składnikom odżywczym regenerują, nawilżają i zmiękczają skórę oraz chronią ją przed zmianami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym.

Przygotowanie omletu

Aby przyrządzić słodki sos, zmieszaj jagody z 1/2 łyżki miodu (lub cukru) i umieść w niewielkim rondelku. Następnie doprowadź miksturę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, dopóki nie uzyskasz konsystencji sosu, czyli ok. 8-10 minut.

W międzyczasie rozbij 1 jajo, umieszczając białko w misce. Zmieszaj żółtko z całym jajkiem w innym naczyniu. Dodaj szczyptę cukru do białka i mocno ubij. Do drugiej mieszanki jajecznej dodaj 2 łyżeczki cukru oraz ekstrakt z wanilii i również ubij. Delikatnie umieść białko w misce z mieszanką jajeczną.

Podgrzej masło na patelni. Gdy się roztopi, wlej jaja. Smaż, dopóki jedna strona nie będzie gotowa w mniej więcej 3/4, a następnie przewróć omlet na drugą stronę. Pozwól mu smażyć się przez kolejną minutę. Następnie pokryj omlet łyżką lub dwiema sosu jagodowego i złóż na pół. Przenieś na talerz i udekoruj kolejną porcją jagód i odrobiną śmietany.

Dodaj komentarz