Apetyczne przystawki dla wegetarian

4.8 (95%) 4 votes

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości jest wegetarianinem, powinnaś pomyśleć o zastąpieniu mięsa czy niezwykle popularnych ostatnio owoców morza innymi składnikami. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na apetyczne, doskonale skomponowane przystawki, które przypadną do gustu i wegetarianom, i mięsożercom.

Greckie koreczki

Greckie koreczki to nic innego, jak tylko uproszczona wersja sałatki greckiej. Jest to niezwykle szybka i łatwa do przygotowania przystawka, która wymaga jedynie odpowiedniego dobrania składników i skroplenia ich odrobiną oliwy z oliwek.

Składniki:

  • ¼ ogórka,
  • 16 niewielkich kostek sera feta,
  • 16 połówek oliwek (najlepiej odmiany kalamata),
  • 16 połówek pomidorków cherry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Pokrój ogórka na 4 ukośne plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie podziel je na 4 części. Ułóż kawałki warzywa na dużej tacce i posyp ¼ łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. Na każdy kawałek ogórka połóż kostkę fety i połówkę oliwki. Następnie nadziewaj na wykałaczki połówki pomidorków i przeprowadzaj je przez konstrukcje z ogórka, fety i oliwek. Na koniec skropl koreczki oliwą z oliwek i posyp delikatnie pieprzem.

Pieczone figi z serem kozim

Lubisz eksperymentować w kuchni i łączyć smaki? Przygotuj oryginalną przystawkę z figi i sera koziego! Pięknie ozdobi ona stół i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • 12 czarnych fig podzielonych pionowo na pół,
  • 1 łyżka niesolonego masła,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 50-80 g świeżego sera koziego,
  • sól morska.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W międzyczasie roztop masło w niewielkim rondelku wraz z octem balsamicznym, miodem i hojną szczyptą soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut lub dopóki masa lekko nie zgęstnieje. Ułóż figi w piekarniku miąższem ku górze i nałóż na każdą z nich ½ lub 1 łyżeczkę sera koziego. Skropl figi octem balsamicznym. Piecz, dopóki nie staną się miękkie, przez 10-15 minut. Rozmieść na półmisku i posyp delikatnie solą.

Dodaj komentarz