Zupa szpinakowa

    Brak dostępu do świeżych warzyw albo ich wysoka cena wymieniane są jako główne przyczyny powodujące, że rezygnujemy z przestrzegania zasad zdrowego odżywiania. Zanim jednak sięgniemy po kolejny batonik zawierający mnóstwo pustych kalorii, warto uświadomić sobie, że rezygnowanie z jedzenia warzyw bardzo często związane jest z brakiem wiedzy na temat sposobów i możliwości ich przyprawienia. Oczywiście trudno jest w środku zimy, kiedy za oknem panuje mróz, starać się przyrządzić ciasto z truskawkami albo chociażby świeże pomidory z mozzarellą. Nie należy jednak wówczas rezygnować z jedzenia warzyw i owoców. Warto wtedy sięgnąć po różnego rodzaju mrożonki posiadające znacznie wydłużony czas przydatności do spożycia. Dzięki nim nie tylko zaoszczędzimy czas, lecz także pieniądze, a jedzenie warzyw stanie się nie tylko przykrym obowiązkiem, ale także czystą przyjemnością. W ostatnim czasie w coraz większej ilości sklepów spożywczych możemy kupić mrożony szpinak. Zobacz, do jakich dań możesz go dodać, a także jak na jego bazie przyrządzić zupę szpinakową.

    Dania ze szpinakiem

    O tym, że jedzenie szpinaku jest korzystne dla naszego zdrowia wiemy już od dzieciństwa, kiedy to z niechęcią łykaliśmy podawane nam łyżki za mamę, tatę, brata, siostrę. Niestety niektórzy z nas do dziś żyją tym wspomnieniem i traktują szpinak jak zło konieczne. Zanim po raz kolejny odmówisz jedzenia warzywa, któremu rysunkowy Popeye zawdzięczał swoją siłę, spróbuj skosztować przedstawionych poniżej dań ze szpinakiem.

    Zastanawiając się nad przepisami na szpinak, nie sposób nie wspomnieć, że zazwyczaj stosuje się go w dwóch formach – surowej i przetworzonej. Oczywiście z uwagi na panujące za naszymi oknami warunki atmosferyczne możemy mieć problem z nabyciem go w formie świeżych liści, jednakże istnieje wiele potraw ze szpinakiem, do których użyć możemy jego zamrożonej odmiany. Zaliczyć trzeba tu przede wszystkim zapiekanki makaronowe, naleśniki, pierogi, krokiety, ale także ciasta na słono. Szpinak świetnie komponuje się z mięsem, dlatego warto wypróbować przepis na kurczaka ze szpinakiem. Jeżeli wolisz nie ryzykować, przyrządź szpinak oddzielnie razem z czosnkiem i śmietaną. Bardzo ciekawym i rozgrzewającym pomysłem jest przyrządzenie szpinakowej zupy. Wskazać można kilka jej rodzajów, jak na przykład zupa szpinakowa z ziemniakami albo zupa szpinakowa z jajkiem. Zanim zdecydujesz się na urozmaicenia, poznaj podstawowy przepis na zupę szpinakową.

    Przepis na zupę szpinakową

    Do przyrządzenia zupy szpinakowej będziesz potrzebowała:

    • 500 g szpinaku,
    • 1 dużej cebuli,
    • 2 ząbków czosnku,
    • 500 ml bulionu drobiowego,
    • 500 ml mleka,
    • 3 łyżek śmietany,
    • skórki z cytryny,
    • gałki muszkatołowej,
    • soli,
    • pieprzu.

    W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka dodajemy bulion wraz z mlekiem. Kiedy zaczną się gotować, należy umieścić w garnku także ¾ ilości szpinaku. Szpinak powinien się dusić aż do czasu, gdy zmięknie.

    Chwilę przed podaniem do garnka wrzucamy resztę szpinaku, dzięki czemu zupa będzie miała ładny kolor i świeży smak. Doprawiamy ją solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę serwuje się z dodatkiem śmietany i skórki z cytryny.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Może i warto wypróbować ten przepis...

    Wygląda zachęcająco:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...