Zupa szparagowa

    Niewątpliwie każda tradycja kulinarna ma swój ulubiony zestaw warzyw. Jeżeli chodzi o kuchnię polską, trzeba tu zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na włoszczyznę, lecz także kapustę i ogórki pod różną postacią. Oczywiście równie chętnie sięgamy po ziemniaki czy pomidory, jednak niektóre warzywa w naszej kuchni są trochę nieodkryte albo zapomniane. Idealnym przykładem ilustrującym taką sytuację są szparagi, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni europejskiej, jednak w odniesieniu do naszej rodzimej tradycji kulinarnej są w niej mało obecne. Nawet jeżeli już zaopatrzymy się w szparagi, nie bardzo wiemy, w jaki sposób je przygotować. Wcale jednak nie trzeba wkładać w dania z omawianymi warzywami w roli głównej ogromnego wysiłku, by były one naprawdę smaczne. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat dań ze szparagów. Znajdziesz w nim również przepis na wyśmienitą zupę szparagową.

    Dania ze szparagów

    Jak już wspomniano, różnorodnych przepisów na szparagi próżno szukać w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Jednak duże ich bogactwo możemy znaleźć chociażby w kuchni niemieckiej czy francuskiej. Obok gotowania ich, co również często staje się dla nas zadaniem trudnym, i podawania ich z rozmaitymi dodatkami szparagi możemy upiec, udusić albo grillować. I tak, ciekawym pomysłem jest przygotowanie szparagów grillowanych z dodatkiem boczku bądź zapiekanki szparagowej z kurczakiem. Szparagi świetnie sprawdzają się również jako dodatek w postaci marynowanej. Jednak świeże okazy warto jest wykorzystać w trakcie robienia jajecznicy, omletu albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze i smaku sprawia, że z łatwością znajdziemy odpowiadający naszym upodobaniom sposób na ich włączenie do diety. Idealnym pomysłem na długie jesienne wieczory jest zupa szparagowa krem. To propozycja pożywna, a zarazem lekka i wykwintna. Zupa krem ze szparagów białych szybko poprawi nam humor i stanie się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Już teraz zobacz, jak zrobić tę wyśmienitą zupę ze szparagami.

    Przepis na zupę szparagową

    Do przygotowania zupy ze szparagów białych będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 0,5 kg białych oczyszczonych szparagów,
    • 0,5 l bulionu drobiowego,
    • 1 por,
    • 1 małe opakowanie śmietany kremówki,
    • świeża natka pietruszki,
    • 1 korzeń pietruszki,
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 łyżki masła.
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Na patelni należy rozpuścić masło, a następnie dodać do niego pokrojony drobno por. Kiedy już się zeszkli, dodajemy do niego bulion razem z pokrojonymi w małe kawałki szparagami i pietruszkę. Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (szparagi muszą stać się miękkie). W około ½ szklanki wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki oraz śmietanę. Dokładnie wymieszane składniki dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem i przed serwowaniem przyozdabiamy natką pietruszki.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nigdy nie robiłam, ale wygląda apetycznie:)

    Uwielbiam szparagi, zwłaszcza w takiej postaci!

    Wyszła naprawdę dobra, polecam!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mi...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze