Zupa szparagowa

    Niewątpliwie każda tradycja kulinarna ma swój ulubiony zestaw warzyw. Jeżeli chodzi o kuchnię polską, trzeba tu zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na włoszczyznę, lecz także kapustę i ogórki pod różną postacią. Oczywiście równie chętnie sięgamy po ziemniaki czy pomidory, jednak niektóre warzywa w naszej kuchni są trochę nieodkryte albo zapomniane. Idealnym przykładem ilustrującym taką sytuację są szparagi, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni europejskiej, jednak w odniesieniu do naszej rodzimej tradycji kulinarnej są w niej mało obecne. Nawet jeżeli już zaopatrzymy się w szparagi, nie bardzo wiemy, w jaki sposób je przygotować. Wcale jednak nie trzeba wkładać w dania z omawianymi warzywami w roli głównej ogromnego wysiłku, by były one naprawdę smaczne. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat dań ze szparagów. Znajdziesz w nim również przepis na wyśmienitą zupę szparagową.

    Dania ze szparagów

    Jak już wspomniano, różnorodnych przepisów na szparagi próżno szukać w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Jednak duże ich bogactwo możemy znaleźć chociażby w kuchni niemieckiej czy francuskiej. Obok gotowania ich, co również często staje się dla nas zadaniem trudnym, i podawania ich z rozmaitymi dodatkami szparagi możemy upiec, udusić albo grillować. I tak, ciekawym pomysłem jest przygotowanie szparagów grillowanych z dodatkiem boczku bądź zapiekanki szparagowej z kurczakiem. Szparagi świetnie sprawdzają się również jako dodatek w postaci marynowanej. Jednak świeże okazy warto jest wykorzystać w trakcie robienia jajecznicy, omletu albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze i smaku sprawia, że z łatwością znajdziemy odpowiadający naszym upodobaniom sposób na ich włączenie do diety. Idealnym pomysłem na długie jesienne wieczory jest zupa szparagowa krem. To propozycja pożywna, a zarazem lekka i wykwintna. Zupa krem ze szparagów białych szybko poprawi nam humor i stanie się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Już teraz zobacz, jak zrobić tę wyśmienitą zupę ze szparagami.

    Przepis na zupę szparagową

    Do przygotowania zupy ze szparagów białych będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 0,5 kg białych oczyszczonych szparagów,
    • 0,5 l bulionu drobiowego,
    • 1 por,
    • 1 małe opakowanie śmietany kremówki,
    • świeża natka pietruszki,
    • 1 korzeń pietruszki,
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 łyżki masła.
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Na patelni należy rozpuścić masło, a następnie dodać do niego pokrojony drobno por. Kiedy już się zeszkli, dodajemy do niego bulion razem z pokrojonymi w małe kawałki szparagami i pietruszkę. Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (szparagi muszą stać się miękkie). W około ½ szklanki wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki oraz śmietanę. Dokładnie wymieszane składniki dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem i przed serwowaniem przyozdabiamy natką pietruszki.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nigdy nie robiłam, ale wygląda apetycznie:)

    Uwielbiam szparagi, zwłaszcza w takiej postaci!

    Wyszła naprawdę dobra, polecam!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze