Zupa strogonow

    Jeżeli choć raz próbowałaś ustalić, dlaczego jesz jedne produkty, podczas gdy z niewiadomych przyczyn nie sięgasz po drugie, zdołałaś poczynić pewne obserwacje. Otóż często słyszy się, że za to co jemy jesteśmy sami odpowiedzialni, jednakże jak tu przejść obok stoiska ze świeżym pieczywem i nie skusić się na chociażby małego pączka albo gniazdka. Kiedy zastanowimy się choć trochę nad tym, dlaczego wybieramy te, a nie inne potrawy na pewno zaobserwujemy, że zewsząd oddziałuje na nas różnie pojęta reklama. Z jednej strony oglądamy ją w telewizji, z drugiej natomiast w sklepach kuszą nas zapachy i opakowania nieraz tych samych cukierków albo chipsów. Dla własnego zdrowia czasami lepiej jest posłuchać się tego, co mówi nam własne ciało. Której z nas bowiem nie chce się pić, kiedy nadchodzi mróz albo czy jest coś smaczniejszego zimą niż surówka z kiszonej kapusty? Wraz ze spadkiem temperatury możemy z powodzeniem pożegnać świeże warzywa i przywitać konkretniejsze potrawy. Obok tak ekstremalnych dań jak żeberka albo golonka wskazać tu można różnego rodzaju treściwe zupy. Jedną z nich jest zupa strogonow. Jeżeli nie masz pojęcia, w jaki sposób ją przyrządzić i chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat dania strogonow, zapoznaj się z poniższym artykułem.

    Strogonow wołowy

    Strogonow wołowy jest dość popularnym daniem, dlatego też na pewno już nieraz spotkałaś się z tą nazwą. Zanim jednak dowiemy się, co to jest strogonow, nie możemy obejść się bez przytoczenia historii powstania tej niezwykłej potrawy. Otóż danie to zawdzięcza swoje miano rosyjskiemu hrabiemu żyjącemu w XIX wieku i pełniącemu obowiązki dyplomaty. To właśnie on spopularyzował omawianą potrawę, której autorem jest francuski kucharz służący na dworze Aleksandra I. Jak widać, początki tej niezwykłej potrawy sięgają kręgu najwyższych sfer, jednakże z czasem stała się ona bardzo popularna. Czemu zawdzięcza ona takie uznanie? Jest to danie dość proste w przyrządzeniu, a zarazem niezwykle smaczne. Szukając jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego także śmietanę. Na podstawie tej potrawy powstała zupa gulaszowa strogonow. Masz ochotę na zrobienie rozgrzewającej zupy strogonow z wołowiny? Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na zupę strogonow.

    Przepis na zupę strogonow

    Do ugotowania zupy strogonow będziesz potrzebowała:

    • 1 kg polędwicy wołowej,
    • 2 papryk czerwonych,
    • 25 dag pieczarek,
    • małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
    • 4 cebul,
    • soli,
    • pieprzu,
    • śmietany.

    Mięso należy umyć i po osuszeniu pokroić na niewielkie kawałki. Następnie macerujemy je solą i pieprzem i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy cebulę, a także kroimy ją w drobną kostkę. Pieczarki, a także paprykę należy umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki.

    Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy tak, aby zarumieniło się z każdej strony. Następnie przekładamy je do rondelka i podsmażamy cebulę. W garnku oprócz mięsa znaleźć się musi cebula, a także pokrojone warzywa. Całość zalewamy wodą i dusimy, aż warzywa i mięso staną się miękkie.

    Do zupy dodajemy mały koncentrat pomidorowy, a także zabielamy ją śmietaną. Całość należy doprawić solą i pieprzem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Pyszna jest! rozgrzewa i smakuje! Polecam!

    "Stroganow" kochani, piszcie i czytajcie Stroganow - a nie Strogonow.
    Pozdrawiam!
    Roman

    przepis super POLECAM

    a gdzie ogórki kwaszone?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...