Zupa groszkowa - obiad dla dzieci

    Zupa groszkowa to doskonały pomysł na obiad dla dzieci. Zielony groszek jest przecież bardzo zdrowy. Zawiera dużo witaminy C, witaminy A, a także żelazo i sód. Dzięki tym cennym mikroelementom zapewnisz dzieciom prawidłowy rozwój. Kolejnym plusem zupy z groszku jest fakt, że przygotujesz ją naprawdę bardzo szybko.

     

    Przygotuj:

    • 50 dag mrożonego groszku
    • litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 4 łyżki śmietany
    • łyżkę masła
    • sok z cytryny
    • sól
    • pieprz
    • cukier

    A na grzanki do zupy:

    • 4 kromki czerstwego chleba
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki oleju


    Krok 1
    Gotowanie zupy groszkowej wypada zacząć od przygotowania groszku. Wrzuć go do 2 szklanek wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Odłóż kilka łyżek zielonego groszku do dekoracji.

    Krok 2
    Zmiksuj groszek z bulionem.

    Krok 3
    Do zielonej zupy wlej pozostały bulion i masło. Skrop wszystko sokiem z cytryny, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

    Krok 4
    Zupa groszkowa już gotowa, przyszła pora, by przygotować grzanki. Obierz ząbek czosnku i obsmaż go na rozgrzanym oleju, potem wyrzuć. Na czosnkowym oleju obsmaż pokrojony w kostkę chleb.

    Krok 5
    Wlej zupę z groszku na talerz. Włóż do niej grzanki czosnkowe i ozdób wszystko pozostawionymi zielonymi kuleczkami oraz śmietaną.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    fajne ma uszy....

    Super pyszna zupka! Polecam ;)

    kostka bulionowa dla dzieci? 0, 5% warzyw, a reszta to glutaminian sodu i inne poprawiacze smaku, cukier, maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy (inna nazwa na glutaminian), skrobia, itd. Przepis makabra.

    Mnie też zmroziło, kostka bulionowa dla maluszka!!!! Sama chemia, starszego człowieka tym bym nie truła, a co dopiero malca!!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...