Zupa cytrynowa

    Rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz, grzybowa to zestaw najczęściej jadanych przez nas zup. Biorąc pod uwagę, że przyrządzamy je codziennie, pomysły na nie mogą się skończyć już po tygodniu. Sprawę pogarsza fakt, że jedzenie zup jest bardzo wskazane, zwłaszcza dla tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów w zdrowy sposób. Warto zatem nie rezygnować z ich gotowania, a rozszerzyć dotychczasowy zbiór przepisów o nowe, czasami zaskakujące nas propozycje. Jedna z ciekawszych receptur dotyczy przyrządzania zupy cytrynowej. Jeżeli dziwi, lecz jednocześnie intryguje cię to zestawienie albo jeśli szukasz inspiracji w kuchni, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak ją ugotować oraz co daje ci dodawanie tytułowego owocu do potraw.

    Jedzenie cytryny

    O tym, że jedzenie cytryny przynosi nam wiele korzyści dla zdrowia, wiedzą chyba wszyscy. Co więcej, można powiedzieć, że ten niezwykły owoc urósł nawet do rangi symbolu dobrego samopoczucia. I choć większość nas kojarzy smak cytryny ze skwaszoną miną, to ma ona szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach życia. Dzięki wspaniałemu aromatowi dodawana jest do wielu kompozycji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle chemicznym. Poza tym kwas w niej zawarty posiada zbawienny wpływ na urodę, o czym możesz przekonać się, czytając skład chociażby kremów wybielających przebarwienia. Nie ulega także wątpliwości, że cytryna jest owocem cytrusowym, bez którego trudno obejść się w kuchni. To właśnie ona odpowiedzialna jest w naszych drinkach za orzeźwiające właściwości. Sok z cytryny ratuje nas również przed nieprzyjemnym zapachem ryb. Innym zastosowaniem cytryny w kuchni jest skrapianie nią na przykład świeżo startych jabłek, by zapobiec ich ściemnieniu. Nie ulega również wątpliwości, że jej piękny aromat i specyficzny smak świetnie sprawdzają się podczas pieczenia ciast albo przygotowywania innych deserów. Doskonale komponuje się ona także z alkoholami, a zwłaszcza tequilą, trudno bowiem lepiej podkreślić jej specyficzny smak. Nie musisz uzupełniać niedoborów witaminy C, pijąc herbatę z omawianym owocem. Równie dobrze pomoże ci zwalczyć przeziębienie zupa cytrynowa z ryżem. Nie czekaj, aż zmorzy cię grypa i już teraz wypróbuj przepis na zupę cytrynową.

    Jak ugotować zupę cytrynową?

    Zanim przystąpisz do gotowania zupy cytrynowej, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:

    • 2 l bulionu drobiowego,
    • 50 g ryżu białego,
    • 2 jajka,
    • 60 ml soku z cytryny,
    • świeżą miętę,
    • sól,
    • pieprz.

    Krok 1
    Do gotującego się bulionu dodaj surowy ryż i gotuj go pod przykryciem około 15 minut, aż zacznie być miękki.

    Krok 2
    Surowe jajka rozbij do oddzielnego naczynia i stopniowo dodawaj do nich sok z cytryny. Kiedy połączysz te składniki, cały czas mieszając, dodaj do nich niewielką ilość gorącego bulionu i mieszaj.

    Krok 3
    Zdejmij bulion z ognia i poczekaj, aż przestanie się gotować, a następnie, cały czas mieszając, dodawaj jajka. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól, jednak nie przesadzaj z ich ilością, aby nie zdominowały delikatnego smaku zupy. Przed podaniem ozdób ją kilkoma liśćmi świeżej posiekanej mięty.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Fajny przepis, super zupa wyszła

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.