Zupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa

     
    Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej dietymało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak: magnez, potas, czy wapń.

    Latem zwykle jadamy ją pod postacią chłodnika, a w zimie? Dodając do niej kilka dodatkowych składników, możemy stworzyć bardzo pożywną zupę, która nas rozgrzeje i dostarczy naszemu organizmowi masę witamin, a nam przypływu energii.
     
    Jak zrobić zupę z buraków?  Przygotujmy sobie:
     
    ok. 5 startych buraków
    4 ziemniaki
    bulion rosołowy
    łyżkę śmietany
    drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i inną włoszczyznę
    Przyprawy: sól, cukier, pieprz, olej, ziele angielskie
    1 liść laurowy
    4 łyżki oleju
    1 łyżkę mąki
    1 łyżkę cytryny
     
    I zaczynamy!
     
    Buraki siekamy w drobne kawałki lub ścieramy na tarce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny. W tym czasie dodajemy też przyprawy, czyli ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę pieprzu i cukru. W osobnym garnku gotujemy w bulionie ziemniaki i włoszczyznę, bo potem dodać je do buraków. Kiełbasę podsmażamy na patelni, kroimy w plastry i dodajemy ją w finalnym etapie gotowania. Na koniec doprawiamy śmietaną z łyżką mąki i oleju, i dalej gotujemy.
     
    Dla smaku można podawać ją z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem.
     
    Warto także zapamiętać, że burak (podobnie jak np. pomidor) zaliczany jest do grona tych warzyw, które pomagają w walce z nowotworami. Ma także zbawienne działanie na wątrobę, a nawet przeciwdziała przeziębieniom i pomaga w leczeniu otyłości!
     
    Inny przepis na zupę buraczkową z dodatkiem kurczaka znajdziecie na blogu Najsmaczniejsze.pl
     

    Życzymy udanego pichcenia!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    dziekuje za pomoc robiłem tą zupe pierwszy raz i myśle że Żonie bedzie smakować ,bo mi smakuje bardzo dobrze mimo że nie przepadam za zupami DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!

    Bardzo miło nam to słyszeć :)

    to jeszcze raz ja ;] przyjerzdżaja do nas przyjaciele i chcialbym przgototować coś fajnego i innego ale niemam pojeciecia co POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!

    Witam. Polecam zerknąć do naszego działu "Przepisy", tam napewno znajdzie Pan coś dla siebie. Trudno mi przewidzieć Pańskie kulinarne gusta, ale ze swojej strony proponowałabym quesadillas, bo bardzo prosto je przygotować, a do tego powalają na duże pole do popisu, jeśli chodzi dobór składników. A na deser sernik na zimno - błyskawiczny w przygotowaniu, więc sprawdzi się jeśli goście są już w drodze ;) na koniec drinki - 5 ciekawych propozycji. Mam nadzieję, że znajdzie Pan coś dla siebie, a przyrządzone specjały zasmakują Pana gościom! :) Pozdrawiam

    A czy można zupkę lekko zagęścić zasmażką? Czy nie zmieni to smaku na gorszy? i czy można dodać więcej buraków? Bo te 5 to mi się wydaje za ubogo.. czy z 10 nie będzie za dużo? ;)

    Szczerze mówiąc nie próbowałam dodawać do całości zasmażki, ale być może takie rozwiązanie będzie interesujące w smaku. Ja jednak wolę tę zupę w nieco "lżejszym" wydaniu. ;) Co do gęstości zupy - proszę spróbować z większą ilością. Każdy lubi zupę w innej konstystencji, więc być może dla Pani ta opcja będzie korzystniejsza :) 

    A ta drobno posiekana cebule podsmazyc i do zupy dodac czy< posiekana natychmiast surowa do zupy?

    Zrobiłem i była przepyszna,mam jedną uwagę,mianowicie nie trzeba jej gotować w dwóch osobnych garnkach. Pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.