Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie

    Ziemniaki z kiełbasą to bardzo proste i bardzo stare danie, a równie stara zasada mówi, że najprostsze pomysły są najlepsze. I rzeczywiście, w tym przypadku sprawdza się to znakomicie. Tę potrawę przygotujesz szybko i bez żadnych komplikacji. A smak? Cóż, normalny, wiejski, pyszny.

    Przygotuj:

    • 25 dag kiełbasy
    • pół kilograma ziemniaków
    • 2 łyżki oleju
    • cebulę
    • 2 łyżki mąki
    • ewentualnie starty zółty ser

    1. Połóż kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmaż ją na brązowy kolor.

    2. Wyjmij mięso i ostudź je, a następnie pokrój w kostkę.

    3. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklij cebulę, dodaj 2 łyżki mąki i rozprowadź odrobiną wody, by powstał sos.

    4. Pora na ziemniaki gotowane i pokrojone w talarki. Musisz je teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać.

    5. Ziemniaki z kiełbasą już prawie gotowe. Wsyp je do naczynia żaroodpornego i przekładaj kiełbasą. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki.

    6. Piecz danie ziemniaczane pół godziny.

    7. Kiedy zapiekanka ziemniaczana będzie zrobiona, możesz posypać ją startym żółtym serem. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nie polecam tego sosu, jest beznadziejny (słodki)

    Zankomity przepis, naprawde, chwilka i obiadek jak marzenie gotowe :)
    Polecam.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...