Ziemniaki pieczone w folii

    Jakie cechy powinno posiadać twoje ulubione danie? Po pierwsze liczy się smak, który sprawi, że jedzenie będzie dla nas prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Oprócz tego każda praktyczna kobieta wskaże na łatwość przygotowania. Zwykle nie przepadamy za daniami, które w każdej chwili mogą się nam nie udać i wymagają bardzo wiele uwagi. Kolejną cechą idealnej potrawy jest szybkość jej przygotowania. Współcześnie żyjemy w wiecznym niedoczasie, a tak ważne kwestie jak chociażby wspólny czas spędzony z rodziną na tym cierpią. Z tego względu nie jest najlepszym rozwiązaniem poświęcanie wolnych chwil na to, by godzinami przesiadywać w kuchni, skoro możemy przygotować coś równie smacznego i pochłaniającego mniej cennego czasu. Wymarzoną potrawę powinniśmy także dość łatwo modyfikować. Zwykle nasi najbliżsi nie posiadają takich samych upodobań kulinarnych i czasem gustują w zupełnie odmiennych smakach. Czy istnieje propozycja, która łączy wszystkie te cechy? Przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu są ziemniaki pieczone w folii. Już teraz zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, w jaki sposób możesz je przygotować.

    Folia spożywcza

    Zanim poznamy przepis na pieczone ziemniaki w folii, dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat tego bardzo przydatnego w kuchni produktu. Każda kobieta, której przynajmniej od czasu do czasu zdarza się przygotowywać posiłek najbliższym, na pewno w swojej szufladzie posiada rolkę folii spożywczej. Jest ona bardzo przydatnym produktem, zwłaszcza gdy leży nam na sercu przechowywanie żywności z zachowaniem pełni aromatu i świeżości. I tak, nierzadko owijamy w nią wędlinę czy pozostałości po kolacji. Jednak posiada ona znacznie więcej możliwości. Świetnie sprawdza się w trakcie grillowania, gdy chcemy, by kaszanka albo kiszka ziemniaczana nie przypaliły się zbyt mocno. Oprócz tego folia spożywcza doskonale nadaje się do pieczenia. Co zrobić, by kurczak albo zrazy wieprzowe zachowały swoją soczystość w trakcie pieczenia? Wystarczy górę naczynia żaroodpornego zakryć właśnie folią spożywczą. Folia spożywcza bardzo dobrze sprawdza się również w przypadku zapiekanych ziemniaków. Z jednej strony możesz przygotować zapiekane ziemniaki w piekarniku, z drugiej natomiast upiec je na grillu bądź ognisku. Już teraz zobacz, jak robi się ziemniaki zapiekane w folii.

    Przepis na pieczone ziemniaki

    Do przygotowania ziemniaków zapiekanych w folii będziesz potrzebowała następujących składników:

    Sposób przygotowania:

    Na początku należy dokładnie umyć ziemniaki. Najlepiej będzie wybrać spośród nich największe okazy, do których łatwo włożymy farsz. Czas pieczenia będzie krótszy, jeżeli podgotujemy je w osolonej wodzie. W tym czasie możemy zabrać się do robienia farszów. Pierwszy z nich będzie składał się z podduszonych pieczarek z jedną cebulą. Drugi farsz to kiełbasa podsmażona razem z cebulką, natomiast trzeci jest propozycją dla wielbicielu twarogu ze szczypiorkiem. W przypadku pieczonych ziemniaków bardzo dobrze sprawdza się także masło czosnkowe składające się z masła i dwóch ząbków czosnku z dodatkiem świeżego kopru. Wszystkie farsze należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki zaczną być miękkie, odcedzamy je. Teraz wystarczy tylko przeciąć je na pół i do każdego włożyć porcję farszu. Ziemniaki owijamy samodzielnie w folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać je jogurtem bądź posypać żółtym serem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Pychotka, chociaż z ogniska to z ogniska...

    napewno jutro takie zrobie.przepis jest super.to to co uwielbiam.

    folia spożywcza?!!! no chyba, że chcemy jeść ziemniaki z plastikiem!
    chyba miała być FOLIA ALUMINIOWA?! "każda kobieta" zna różnicę między jedną a drugą!

    Chodzi o rękaw do pieczenia tudzież celofan...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze