Zdrowe gotowanie

    W czasach, kiedy w menu przeciętnego zapracowanego człowieka królują fast foody, zwracanie uwagi na zdrowe żywienie staje się coraz rzadsze. Oczywiście o zasadach racjonalnego komponowania jedzenia i o tym, jak powinno wyglądać spożywanie posiłków każdy wie, gorzej jest ze stosowaniem się do tych zaleceń dietetycznych w praktyce. Dziś kilka porad dotyczących tego, jak mądrze się odżywiać. Warto zatem wziąć je pod uwagę.

    Przygotowywanie posiłków – kilka zasad

    Głównym błędem popełnianym podczas przyrządzania potraw jest częste wykorzystywanie tłuszczu. Polacy uwielbiają smażyć, a to niestety pociąga za sobą przykre konsekwencje, takie jak otyłość czy wzrost poziomu cholesterolu. Dokładając tłuszcz do posiłków można nawet kilkakrotnie podwyższyć ich kaloryczność! Podobnie sprawa wygląda z panierką do mięs. Obtaczanie piersi z kurczaka w bułce tartej czy ryb w kukurydzianych płatkach sprawia, że posiłki te zwiększają swoją kaloryczność o ponad 100 kcal! Jeśli zatem nie można odmówić sobie soczystych mięs o chrupiącej skórce, dużo lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie ich w „rękawie” wraz z wybranymi warzywami i włożenie do piekarnika. To sprawdzony sposób na to, jak zmniejszyć cholesterol. Takie rozwiązanie ma tę zaletę, że podczas procesu pieczenia mięso wytopi zbędny tłuszcz, a więc nie stanie się przyczyną nadwagi. Kukurydzę warto zapiekać zaś w folii aluminiowej.
    Jeśli chodzi o gotowanie, to problemem jest sól. Doprawia się nią wodę przed włożeniem makaronu czy ryżu i używa się jej także w kompozycji z warzywami. To jednak duży błąd! Sól zatrzymuje płyny w organizmie i może powodować obrzęki. Zamiast niej warto więc wykorzystać aromatyczne zioła, które pozwolą wydobyć z produktów głębię smaku, a nie wpłyną przy tym wyniszczająco na organizm. Kolejnym kulinarnym faux pas jest zbyt długie gotowanie warzyw. Powoduje ono, że dosłownie "odparowują" z nich cenne witaminy i składniki mineralne. Aby tego uniknąć, zaleca się wkładanie ich do garnka dopiero wtedy, kiedy woda zacznie wrzeć lub po prostu przyrządzenie ich na parze. Posiłki nie tracą wtedy swego koloru ani smaku. Propagując zdrowe odżywianie warto polecić zakup parowaru, który cały proces znacznie ułatwi. Dobrą inwestycją będzie też patelnia wok z pokrywką, który nadaje się do beztłuszczowego duszenia.

    Jakie produkty warto wybierać?

    Przede wszystkim powinno się wybierać owoce i warzywa z miejskich bazarków, a nie supermarketów. Takie rozwiązanie daje większą pewność, że produkty będą świeże i pozbawione pestycydów. Godną pochwalenia postawą jest również kupowanie żywności ekologicznej, posiadającej certyfikaty potwierdzające jej oryginalność.
     
    Zdrowe jedzenie to także takie, które jest mało kaloryczne i nie prowadzi do nadwagi. Warto więc wybierać produkty o mniejszej zawartości tłuszczu, np. odtłuszczone mleko zamiast pełnotłustego, słodzik zamiast cukru czy mąkę pszenną zamiast  kukurydzianej itd. Takiej zmiany żywieniowej nie sposób odczuć w smaku posiłków, a przynosi ona wiele dobrego, zatem warto spróbować. W menu powinny często gościć także chude ryby i wędliny oraz bukiety warzyw i owoców. Jeśli chodzi o przyprawy, to zdrowym nawykiem powinno być dodawanie do posiłków świeżych ziół (mogą być też te suszone), np. tymianku, koperku, oregano, bazylii czy mięty. Przydadzą się też aromatyczne przyprawy: curry, chili, imbir.
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.