Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

    Zapiekanka ziemniaczana – przepis dla tych, którzy lubią jeść dania proste i pyszne. Dodatkowym atutem tej potrawy są minimalne koszty. Ziemniaki, kapusta i kiełbasa nie kosztują przecież zbyt dużo. Czy mówiłam już, że zapiekanka jest bardzo, bardzo smaczna? Mówiłam, ale nie zaszkodzi powtórzyć. Naprawdę bardzo dobre.

    Przygotuj:

    • pół kilograma ziemniaków
    • pół kilograma kiszonej kapusty
    • 20 dag kiełbasy
    • cebulę
    • jabłko
    • paprykę
    • kminek
    • pieprz
    • sól
    • mieloną paprykę
    • olej

    1. Najpierw podstawowy składnik tego pysznego dania, czyli ziemniaki. Ugotuj je w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w cienkie plastry.

    2. Plastry zrób też z kiełbasy, paprykę pokrój w paseczki, cebulę w talarki, jabłko w kostkę, a kapustę rozdrobnij.

    3. Podsmaż w garnku kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i smaż razem 2 minuty. Teraz wrzuć paprykę i jabłko, a po chwili kapustę. Przypraw mieszankę solą, pieprzem i kminkiem. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez kwadrans. Mieszaj ciągle, by nic nie przywarło do naczynia.

    4. Przyszła pora na inne naczynie – żaroodporne. Wysmaruj je olejem i warstwami układaj ziemniaki i kapustę z kiełbasą. Udekoruj danie mieloną papryką.

    5. Zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i kapusty piecz pół godziny w temperaturze 220 st.C. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    gruba ma byc ta zapiekanka?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...