Zapiekanka z tuńczykiem

    Na pewno bez problemu mogłabyś od razu wymienić kilka rodzajów zapiekanek. Dlaczego tak bardzo upodobaliśmy sobie tego typu dania? Niewątpliwie trzeba przyznać, że zapiekanie jest jednym z przyjemniejszych sposobów na obróbkę termiczną jedzenia. To właśnie w jego trakcie osiągamy efekt chrupkości, a nierzadko także pysznej skorupki. Jakie zapiekanki cieszą się największym powodzeniem? Obok typowo polskiego dania fast food, jakim jest zapiekanka z bułki, trzeba tu wskazać na dużą grupę zapiekanek ziemniaczanych, ryżowych i makaronowych. Zazwyczaj przygotowywane są one w podobny sposób, choć możliwość dodania do nich dowolnego farszu sprawia, że za każdym razem będą smakować zupełnie inaczej. I tak, dodatkiem do zapiekanek jest z reguły kurczak, mięso mielone, brokuły, pomidory czy ser. Jednak równie dobrze komponuje się z makaronem ryba. W tym przypadku najlepiej jest sięgnąć po niezastąpionego tuńczyka. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tego, w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać tę rybę w kuchni, a także poznasz sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę makaronową z tuńczykiem.

    Dania z tuńczykiem

    Wobec ryb trudno być obojętnym. Oprócz ich zagorzałych smakoszy wskazać można równie liczne grono przeciwników, którym przeszkadza ich zapach, smak czy utrudniające jedzenie ości. I chociaż trudno jest zmienić takie przekonania, to jednak wydaje się, że tuńczyk jest taką rybą, która mogłaby tego dokonać. Otóż zazwyczaj kupujemy go zamkniętego w puszce w sosie własnym albo oleju. Umożliwia nam to przede wszystkim szybkie dodanie omawianej ryby do wielu potraw. I tak, chyba najbardziej popularnymi daniami z tuńczykiemsałatki. Wystarczy do ryby dodać ulubione warzywa, makaron albo ryż i polać sosem z majonezu bądź jogurtu. Poza tym równie łatwo jest przyrządzić pasty, znakomicie pasujące do kanapek. Innymi natomiast potrawami z tuńczykiem są przystawki rybno-warzywne. Tuńczyk dobrze smakuje również z makaronem, dlatego też warto jest przygotować zapiekankę z tuńczyka. Jeżeli nigdy nie mogłaś przekonać się do jedzenia ryb, zapoznaj się z poniższym przepisem na zapiekankę z makaronem i tuńczykiem i spraw, by twoja dieta była naprawdę zdrowa.

    Przepis na makaron z tuńczykiem

    Do przygotowania zapiekanki z tuńczykiem i makaronem będziesz potrzebowała:

    • 1 opakowania makaronu świderki,
    • ½ puszki groszku konserwowego,
    • ½ puszki marchewki konserwowej,
    • bułki tartej,
    • 1 łyżki masła,
    • 1 łyżki mąki,
    • 250 ml mleka,
    • 2 puszek tuńczyka w sosie własnym,
    • soli,
    • pieprzu.

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odsączamy go i wkładamy połowę do wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Teraz tylko wystarczy dodać marchewkę, groszek i tuńczyka. Kolejnym krokiem jest przykrycie tych składników pozostałą ilością makaronu. Masło należy roztopić na patelni, dodając mąkę. Po chwili wystarczy dodać mleko, sól i pieprz. Kiedy sos zgęstnieje, wlewamy go na makaron, a następnie zapiekankę posypujemy bułką tartą. Całość pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 220°C.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nawet dobre wyszło:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Patelnia serce
    Uwielbiam gadżety kuchenne, a Wy? Zarówno te użyteczne, jak i kompletnie...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...

    Ostatnie komentarze