Zapiekanka z tuńczykiem

    Na pewno bez problemu mogłabyś od razu wymienić kilka rodzajów zapiekanek. Dlaczego tak bardzo upodobaliśmy sobie tego typu dania? Niewątpliwie trzeba przyznać, że zapiekanie jest jednym z przyjemniejszych sposobów na obróbkę termiczną jedzenia. To właśnie w jego trakcie osiągamy efekt chrupkości, a nierzadko także pysznej skorupki. Jakie zapiekanki cieszą się największym powodzeniem? Obok typowo polskiego dania fast food, jakim jest zapiekanka z bułki, trzeba tu wskazać na dużą grupę zapiekanek ziemniaczanych, ryżowych i makaronowych. Zazwyczaj przygotowywane są one w podobny sposób, choć możliwość dodania do nich dowolnego farszu sprawia, że za każdym razem będą smakować zupełnie inaczej. I tak, dodatkiem do zapiekanek jest z reguły kurczak, mięso mielone, brokuły, pomidory czy ser. Jednak równie dobrze komponuje się z makaronem ryba. W tym przypadku najlepiej jest sięgnąć po niezastąpionego tuńczyka. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tego, w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać tę rybę w kuchni, a także poznasz sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę makaronową z tuńczykiem.

    Dania z tuńczykiem

    Wobec ryb trudno być obojętnym. Oprócz ich zagorzałych smakoszy wskazać można równie liczne grono przeciwników, którym przeszkadza ich zapach, smak czy utrudniające jedzenie ości. I chociaż trudno jest zmienić takie przekonania, to jednak wydaje się, że tuńczyk jest taką rybą, która mogłaby tego dokonać. Otóż zazwyczaj kupujemy go zamkniętego w puszce w sosie własnym albo oleju. Umożliwia nam to przede wszystkim szybkie dodanie omawianej ryby do wielu potraw. I tak, chyba najbardziej popularnymi daniami z tuńczykiemsałatki. Wystarczy do ryby dodać ulubione warzywa, makaron albo ryż i polać sosem z majonezu bądź jogurtu. Poza tym równie łatwo jest przyrządzić pasty, znakomicie pasujące do kanapek. Innymi natomiast potrawami z tuńczykiem są przystawki rybno-warzywne. Tuńczyk dobrze smakuje również z makaronem, dlatego też warto jest przygotować zapiekankę z tuńczyka. Jeżeli nigdy nie mogłaś przekonać się do jedzenia ryb, zapoznaj się z poniższym przepisem na zapiekankę z makaronem i tuńczykiem i spraw, by twoja dieta była naprawdę zdrowa.

    Przepis na makaron z tuńczykiem

    Do przygotowania zapiekanki z tuńczykiem i makaronem będziesz potrzebowała:

    • 1 opakowania makaronu świderki,
    • ½ puszki groszku konserwowego,
    • ½ puszki marchewki konserwowej,
    • bułki tartej,
    • 1 łyżki masła,
    • 1 łyżki mąki,
    • 250 ml mleka,
    • 2 puszek tuńczyka w sosie własnym,
    • soli,
    • pieprzu.

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odsączamy go i wkładamy połowę do wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Teraz tylko wystarczy dodać marchewkę, groszek i tuńczyka. Kolejnym krokiem jest przykrycie tych składników pozostałą ilością makaronu. Masło należy roztopić na patelni, dodając mąkę. Po chwili wystarczy dodać mleko, sól i pieprz. Kiedy sos zgęstnieje, wlewamy go na makaron, a następnie zapiekankę posypujemy bułką tartą. Całość pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 220°C.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nawet dobre wyszło:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze