Zapiekanka z tuńczykiem

    Na pewno bez problemu mogłabyś od razu wymienić kilka rodzajów zapiekanek. Dlaczego tak bardzo upodobaliśmy sobie tego typu dania? Niewątpliwie trzeba przyznać, że zapiekanie jest jednym z przyjemniejszych sposobów na obróbkę termiczną jedzenia. To właśnie w jego trakcie osiągamy efekt chrupkości, a nierzadko także pysznej skorupki. Jakie zapiekanki cieszą się największym powodzeniem? Obok typowo polskiego dania fast food, jakim jest zapiekanka z bułki, trzeba tu wskazać na dużą grupę zapiekanek ziemniaczanych, ryżowych i makaronowych. Zazwyczaj przygotowywane są one w podobny sposób, choć możliwość dodania do nich dowolnego farszu sprawia, że za każdym razem będą smakować zupełnie inaczej. I tak, dodatkiem do zapiekanek jest z reguły kurczak, mięso mielone, brokuły, pomidory czy ser. Jednak równie dobrze komponuje się z makaronem ryba. W tym przypadku najlepiej jest sięgnąć po niezastąpionego tuńczyka. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tego, w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać tę rybę w kuchni, a także poznasz sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę makaronową z tuńczykiem.

    Dania z tuńczykiem

    Wobec ryb trudno być obojętnym. Oprócz ich zagorzałych smakoszy wskazać można równie liczne grono przeciwników, którym przeszkadza ich zapach, smak czy utrudniające jedzenie ości. I chociaż trudno jest zmienić takie przekonania, to jednak wydaje się, że tuńczyk jest taką rybą, która mogłaby tego dokonać. Otóż zazwyczaj kupujemy go zamkniętego w puszce w sosie własnym albo oleju. Umożliwia nam to przede wszystkim szybkie dodanie omawianej ryby do wielu potraw. I tak, chyba najbardziej popularnymi daniami z tuńczykiemsałatki. Wystarczy do ryby dodać ulubione warzywa, makaron albo ryż i polać sosem z majonezu bądź jogurtu. Poza tym równie łatwo jest przyrządzić pasty, znakomicie pasujące do kanapek. Innymi natomiast potrawami z tuńczykiem są przystawki rybno-warzywne. Tuńczyk dobrze smakuje również z makaronem, dlatego też warto jest przygotować zapiekankę z tuńczyka. Jeżeli nigdy nie mogłaś przekonać się do jedzenia ryb, zapoznaj się z poniższym przepisem na zapiekankę z makaronem i tuńczykiem i spraw, by twoja dieta była naprawdę zdrowa.

    Przepis na makaron z tuńczykiem

    Do przygotowania zapiekanki z tuńczykiem i makaronem będziesz potrzebowała:

    • 1 opakowania makaronu świderki,
    • ½ puszki groszku konserwowego,
    • ½ puszki marchewki konserwowej,
    • bułki tartej,
    • 1 łyżki masła,
    • 1 łyżki mąki,
    • 250 ml mleka,
    • 2 puszek tuńczyka w sosie własnym,
    • soli,
    • pieprzu.

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odsączamy go i wkładamy połowę do wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Teraz tylko wystarczy dodać marchewkę, groszek i tuńczyka. Kolejnym krokiem jest przykrycie tych składników pozostałą ilością makaronu. Masło należy roztopić na patelni, dodając mąkę. Po chwili wystarczy dodać mleko, sól i pieprz. Kiedy sos zgęstnieje, wlewamy go na makaron, a następnie zapiekankę posypujemy bułką tartą. Całość pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 220°C.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nawet dobre wyszło:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...