Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym pomysłem na obiad. Dlaczego to właśnie one zdobywają nasze uznanie? Powodów takiej sytuacji jest wiele. Jednym z nich jest na pewno fakt, że ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a włożenie wszystkich potrzebnych produktów do piekarnika wcale nie wymaga ogromnych umiejętności. To bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza kiedy uświadomimy sobie, że większość z nas po prostu nie ma wystarczająco dużo wolnego czasu albo nie chce go spędzać na lepieniu pierogów bądź pieczeniu wieprzowych zrazów. Co więcej, nawet gdy nie jesteśmy w stanie zjeść całej przygotowanej danego dnia porcji, zapiekanki z łatwością możemy odgrzewać, a często następnego dnia smakują lepiej niż zaraz po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak lubimy zapiekanki ziemniaczane i makaronowe jest to, że po prostu odpowiadają one naszym kulinarnym upodobaniom. Trudno znaleźć osobę nierozsmakowującą się w zapiekanych ziemniakach albo roztopionym serze z makaronem. Do tego rodzaju potraw można bowiem dodawać wszystko, czego sobie tylko życzymy. Często jednym ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym.

    Mięso mielone

    Jak już wspomniano, jednym z częściej pojawiających się składników zapiekanek jest mielone mięso. Co kryje się pod tą doskonale wszystkim znaną nazwą? Kiedy chwilę się zastanowimy, okaże się, że często nie zdajemy sobie sprawy z tego, co kupujemy. Otóż mięso mielone to nic innego jak mięso, które zostało rozdrobnione, często za pomocą specjalnej maszynki. W wielu sklepach decydujemy się na zakup zapakowanego i zmielonego już produktu, nie trudząc się czytaniem etykiety. Nie ulega jednak nawet najmniejszej wątpliwości, że samodzielne obrabianie tego typu mięsa jest znacznie korzystniejsze. Najczęściej do mielenia wykorzystuje się wieprzową karkówkę albo łopatkę. Większość sklepów umożliwia klientowi wybranie kawałka mięsa i na jego życzenie zmielenie go. Jednakże równie dobrze możemy kupić drobiowe mięso mielone, które zazwyczaj jest rozdrobnioną formą mięsa przeznaczanego na gulasz. Jakie dania z mięsa mielonego możemy przygotować? Obok zapiekanki z mięsem mielonym i makaronem można wymienić ich wiele. Zaliczyć do nich trzeba zarówno spaghetti bolognese, pierogi z mięsem, kotlety mielone, jak i pizzę, barszcz biały z klopsami czy gołąbki. Jednak szybko i smacznie zjesz, przyrządzając zapiekankę z mięsem mielonym, której recepturę przyrządzenia znajdziesz poniżej.

    Przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym

    Do przygotowania zapiekanki z makaronem i mięsem mielonym oraz serem będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 1 opakowania makaronu świderki,
    • 70 dag mięsa mielonego,
    • 1 małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
    • 2 cebul,
    • 4 łyżek śmietany,
    • 2 łyżek wody,
    • soli,
    • pieprzu,
    • sera żółtego do posypania.

    Sposób przygotowania:

    Cebulę należy obrać i pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju do czasu aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia do mięsa dodajemy mały słoiczek koncentratu i szczyptę cukru. Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego i dodajemy do niego mieszankę przygotowaną ze śmietany, wody i 2 surowych jajek. Następnie układamy mięso i całość delikatnie mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem. Na wierzch zapiekanki ścieramy żółty ser i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20-30 minut.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam!

    Z ryżem też jest dobra, polecam!

    aż wyobraziłam sobie zapach...

    masz racje Lulka z ryzem tez jest super

    Własnie dzisiaj zrobiłam i muszę przyznać, że zapiekanka wyszła BOSKA!

    dzisiaj będę ją robić... mam nadzieję, że wyjdzie:) dam znać:)

    właśnie ją zrobiłam i włożyłam do piekarnika już nie mogę się doczekać jak będzie smakowała:)

    A jaki ser jest najlepszy do tej zapiekanki? Akurat mam wszystkie składniki, co prawda ser jaki aktualnie mam w lodówce to edamski z serenady w plasterkach. Ale czy starty czy plasterki na wierzchu to chyba nie ma dużego znaczenia?

    Pyszna!!!:)

    Przepis na jutrzejszy obiad:)

    ale ile procentowana ma byc ta smietana ?

    ile procent ma miec smietana?

    125 śmietana.
    Czy dobrze mówię : śmietana + 2 jajka + woda ma byc razem wymieszane i dodane do naczynia

    dołączę się do pytania.. ile procent powinna mieć śmietana??

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Masz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...

    Ostatnie komentarze