Zapiekanka z łososiem

    Zapiekanka z łososiem to doskonałe danie na romantyczny wieczór. Potrawa jest pyszna, delikatna, aromatyczna, oryginalna. Warto też pamiętać, że łosoś jest bardzo zdrowy i na pewno lepiej nakarmić ukochanego rybą niż pizzą. Przekonaj się jakie ciekawe i fascynujące może być gotowanie.

    Przygotuj:

    • 1 filet z łososia (60 dag)
    • 50 dag liści szpinaku
    • 40 dag ziemniaków
    • 1 cebulę
    • 1 pęczek koperku
    • 1 łyżkę musztardy
    • 2 łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (36%)
    • 1 łyżkę musztardy
    • masło do formy

    1. Najpierw posiekaj grubo szpinak. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce do mizerii. Gotuj je 5 minut w osolonym wrzątku, a później przełóż na sitko, polej zimną wodą i osącz. W ten sposób je zahartujesz.

    2. Za chwilę powstanie zapiekanka z łososiem i ziemniakami, ale jeszcze kilka czynności przed tobą. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak i duś 2 minuty.

    3. Pora włączyć piekarnik. Ustaw pokrętło na 200 stopni.

    4. Posiekany koperek wymieszaj ze śmietaną, musztardą i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Powstał właśnie sos śmietanowo-koperkowy.

    5. Pozostało ci tylko wysmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim szpinak, później łososia posypanego solą oraz pieprzem, ziemniaki i na końcu sos.

    6. Piecz zapiekankę rybną pół godziny. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Fajnie by było zamiast smarować naczynie żaroodporne masłem, można je popsikać np oliwą w sprayu:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...
    Te najsłynniejsze na stałe wpisały się na karty kawiarni państw, z których...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...
    Cuda jakie widzicie w naszej galerii, to tylko kropla w oceanie pomysłów,...
    Jednym z najczęstszych błędów żywieniowych jest pomijanie tego posiłku....

    Ostatnie komentarze