Zapiekanka z łososiem

    Zapiekanka z łososiem to doskonałe danie na romantyczny wieczór. Potrawa jest pyszna, delikatna, aromatyczna, oryginalna. Warto też pamiętać, że łosoś jest bardzo zdrowy i na pewno lepiej nakarmić ukochanego rybą niż pizzą. Przekonaj się jakie ciekawe i fascynujące może być gotowanie.

    Przygotuj:

    • 1 filet z łososia (60 dag)
    • 50 dag liści szpinaku
    • 40 dag ziemniaków
    • 1 cebulę
    • 1 pęczek koperku
    • 1 łyżkę musztardy
    • 2 łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (36%)
    • 1 łyżkę musztardy
    • masło do formy

    1. Najpierw posiekaj grubo szpinak. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce do mizerii. Gotuj je 5 minut w osolonym wrzątku, a później przełóż na sitko, polej zimną wodą i osącz. W ten sposób je zahartujesz.

    2. Za chwilę powstanie zapiekanka z łososiem i ziemniakami, ale jeszcze kilka czynności przed tobą. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak i duś 2 minuty.

    3. Pora włączyć piekarnik. Ustaw pokrętło na 200 stopni.

    4. Posiekany koperek wymieszaj ze śmietaną, musztardą i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Powstał właśnie sos śmietanowo-koperkowy.

    5. Pozostało ci tylko wysmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim szpinak, później łososia posypanego solą oraz pieprzem, ziemniaki i na końcu sos.

    6. Piecz zapiekankę rybną pół godziny. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Fajnie by było zamiast smarować naczynie żaroodporne masłem, można je popsikać np oliwą w sprayu:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...