Zapiekanka z łososiem

    Zapiekanka z łososiem to doskonałe danie na romantyczny wieczór. Potrawa jest pyszna, delikatna, aromatyczna, oryginalna. Warto też pamiętać, że łosoś jest bardzo zdrowy i na pewno lepiej nakarmić ukochanego rybą niż pizzą. Przekonaj się jakie ciekawe i fascynujące może być gotowanie.

    Przygotuj:

    • 1 filet z łososia (60 dag)
    • 50 dag liści szpinaku
    • 40 dag ziemniaków
    • 1 cebulę
    • 1 pęczek koperku
    • 1 łyżkę musztardy
    • 2 łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (36%)
    • 1 łyżkę musztardy
    • masło do formy

    1. Najpierw posiekaj grubo szpinak. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce do mizerii. Gotuj je 5 minut w osolonym wrzątku, a później przełóż na sitko, polej zimną wodą i osącz. W ten sposób je zahartujesz.

    2. Za chwilę powstanie zapiekanka z łososiem i ziemniakami, ale jeszcze kilka czynności przed tobą. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak i duś 2 minuty.

    3. Pora włączyć piekarnik. Ustaw pokrętło na 200 stopni.

    4. Posiekany koperek wymieszaj ze śmietaną, musztardą i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Powstał właśnie sos śmietanowo-koperkowy.

    5. Pozostało ci tylko wysmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim szpinak, później łososia posypanego solą oraz pieprzem, ziemniaki i na końcu sos.

    6. Piecz zapiekankę rybną pół godziny. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Fajnie by było zamiast smarować naczynie żaroodporne masłem, można je popsikać np oliwą w sprayu:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze