Zapiekanka z bułki

    Chrupkie, kuszące aromatem i smaczne – te trzy określenia można by bez wątpienia odnieść do uwielbianych przez nas chipsów. Jednakże nie tylko one zachwycają nas wyjątkowym połączeniem tych trzech cech. Równie dobrze będą one pasować, gdy pod uwagę weźmiemy różnego rodzaju zapiekanki. To właśnie one dzięki specjalnej procedurze przyrządzania będą chrupiące, a ich pojawienie się na stole zachwyci nas wyjątkowym aromatem. Dziś czas zapoznać się ze sposobem przygotowywania dania doskonale nam wszystkim znanego. Jest nim zapiekanka z bułki, na której zamieścić można nieomal wszystko, co mieści się w naszej lodówce po dużych weekendowych zakupach, a czego nie zdołaliśmy zjeść. I chociaż jedzenie to nie bez powodu kojarzy się nam z daniami typu fast food albo posiłkami podróżnych stojących w kolejkach przed dworcową budką, by choć wrzucić coś na ząb, to umiejętny dobór składników sprawi, że na powrót znajdzie się ona w zacnym gronie naszych najzacniejszych potraw. Nie trać zatem okazji i zobacz, jak zrobić zapiekankę z bułki.

    Jak zrobić zapiekankę?

    Zanim dowiemy się, jak zrobić zapiekankę, należy zdefiniować to, czym określamy wymieniony termin. Otóż zdarza się, że nazywamy nim właściwie wszystko, co poddawane jest procesowi zapiekania. I tak pojawiają się w naszych wypowiedziach zapiekanki z cukinii, ziemniaków albo zapiekanki makaronowe. Węższa definicja natomiast stosowana jest wyłącznie do potrawy, na którą przepis znajdziesz poniżej. Co ciekawe, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pomysł na zrobienie zapiekanki z bagietki jest obok wielu nietrafionych i wzbudzających uśmiech na twarzy wymysłów wynalazkiem byłego ustroju. Jakie ma to znaczenie? Otóż danie to jest sycące, stoi znacznie wyżej w hierarchii z uwagi na temperaturę podawania niż zwykła kanapka, a czas jego przygotowania jest zaskakująco krótki. Co więcej, równie dobra jak zapiekanka z bułki jest zapiekanka z chleba albo bagietki. Oczywiście najlepiej będzie, jeżeli sięgniesz po długą bułkę, lecz równie dobrze nadają się do tego różne rodzaje już nieświeżego pieczywa. Jak już wspomniano, na naszej zapiekance znaleźć się może niemalże wszystko, jednak najczęściej spotykamy się z zapiekanką z bułki z pieczarkami, serem i ketchupem. Nie ma sensu wydawanie pieniędzy na danie typu fast food, które z łatwością możesz zrobić w domu. Pomoże ci w tym poniższy przepis.

    Przepis na zapiekankę z bułki

    Do przygotowania zapiekanki z bagietki z pieczarkami będziesz potrzebowała:

    • 1 bagietki,
    • 1 cebuli,
    • 10 dag pieczarek,
    • ½ świeżej papryki,
    • 4 czarnych oliwek,
    • masła,
    • 10 dag sera żółtego,
    • ketchupu albo majonezu.

    Bagietkę należy przekroić podłużnie na pół, a następnie podzielić na jeszcze dwie części. Każdy z kawałków powinien być posmarowany niewielką ilością masła, na którą kładziemy starty ser.

    Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki, i smażymy na oleju. Następnie dodajemy do niej obrane i pokrojone pieczarki, które przez chwilę dusimy na małym ogniu. Otrzymany farsz kładziemy na rozkrojoną bułkę. Etap ten możemy pominąć i dodać świeże warzywa. Oprócz tego na zapiekankę kładziemy pokrojone oliwki oraz paprykę. Całość możemy jeszcze posypać tartym serem.

    Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 8-10 minut do czasu, aż się zarumieni.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Dworcowe zapiekanki- to jest to!

    Mniam!

    ja zawsze kładę jeszcze surówkę z białej kapusty- Pycha!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze