Zabajone - przepis

     

    Ten tradycyjny włoski deser to specjał, którego przygotowanie jest ekspresowe i nie zajmie nam wiele czasu. Osoby będące na diecie przestrzegam jednak, że ten gęsty słodki sos jest dość kaloryczny. W średniej wielkości pucharku mamy bowiem aż około 500 kcal.
     
    Przepis na zabaglione jest bardzo prosty. Podstawą jest przygotowanie jajecznej masy. Aby ją wykonać należy połączyć żółtka z cukrem, (tak jak na tradycyjny kogel-mogel), dodać sok z cytryny oraz cynamon. Następnie, umieszczając miskę w garnku z wrzącą wodą podgrzać na parze, tak aby jajko się nieco ścięło i zwiększyło swoją objętość. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego sosu.
     
    Do mieszanki w trakcie podgrzewania dodaj czekoladę, wino lub słodki likier, nie przerywając mieszania (aby ułatwić sobie zadanie, można użyć miksera lub trzepaczki).
     
    Zabaglione będzie świetnie smakować z truskawkami oraz udekorowane rodzynkami. Podając deser w pucharkach można go także polać ulubionym słodkim sosem np. o smaku toffi oraz z dodatkiem świeżych fig. Dobrym pomysłem będzie także serwowanie tego słodkiego specjału wraz z biszkoptami, herbatnikami czy waflowymi rurkami.
     
    Deser zabaglione można podawać zarówno w wersji „na ciepło”, jak i lekko schłodzone w kompozycji z lodami.
     
    Polecam!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    nie ma skladników

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...