Zabajone - przepis

     

    Ten tradycyjny włoski deser to specjał, którego przygotowanie jest ekspresowe i nie zajmie nam wiele czasu. Osoby będące na diecie przestrzegam jednak, że ten gęsty słodki sos jest dość kaloryczny. W średniej wielkości pucharku mamy bowiem aż około 500 kcal.
     
    Przepis na zabaglione jest bardzo prosty. Podstawą jest przygotowanie jajecznej masy. Aby ją wykonać należy połączyć żółtka z cukrem, (tak jak na tradycyjny kogel-mogel), dodać sok z cytryny oraz cynamon. Następnie, umieszczając miskę w garnku z wrzącą wodą podgrzać na parze, tak aby jajko się nieco ścięło i zwiększyło swoją objętość. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego sosu.
     
    Do mieszanki w trakcie podgrzewania dodaj czekoladę, wino lub słodki likier, nie przerywając mieszania (aby ułatwić sobie zadanie, można użyć miksera lub trzepaczki).
     
    Zabaglione będzie świetnie smakować z truskawkami oraz udekorowane rodzynkami. Podając deser w pucharkach można go także polać ulubionym słodkim sosem np. o smaku toffi oraz z dodatkiem świeżych fig. Dobrym pomysłem będzie także serwowanie tego słodkiego specjału wraz z biszkoptami, herbatnikami czy waflowymi rurkami.
     
    Deser zabaglione można podawać zarówno w wersji „na ciepło”, jak i lekko schłodzone w kompozycji z lodami.
     
    Polecam!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    nie ma skladników

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze