Właściwości kiwi

    Lekarze zalecają zastępowanie wszelkiego rodzaju suplementów oraz witamin przyjmowanych w tabletkach jedzeniem warzyw i owoców. Lato sprzyja takiemu postępowaniu, bo dojrzałe truskawki, słodkie czereśnie, granatowe śliwki, soczyste gruszki, kwaskowate porzeczki, dają nam możliwość dużego wyboru, a nasza codzienna porcja witamin jest urozmaicona i nie sposób jest się nią znudzić. Co jednak z pozostałymi porami roku, kiedy w naszej kuchni goszczą jedynie przetwory i jabłka? Z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju importowane owoce, dojrzewające w ciepłym klimacie. Niewątpliwie zaliczyć trzeba do nich kiwi. Zobacz, jakie wartości odżywcze posiada ten owoc, i do jakich potraw możesz go dodać.

    Co to jest kiwi?

    Ten, kto w dzieciństwie oglądał filmy przyrodnicze, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że mianem kiwi określany jest nie tylko owoc, lecz także niewielkich rozmiarów ptak. Czy to przypadek? Roślina wywodzi się z Azji, jednak dopiero Nowozelandczycy, stykając się z jej owocami w XX wieku, nadali nazwę sugerującą podobieństwo włochatej skórki do ptaka. Warto zaznaczyć, że zanim rozpowszechniono te tropikalne owoce, to na świecie roślinę tę hodowano juz od dawna ze względów estetycznych – bowiem ma postać pnącza o drewnianych łodygach i trochę przypomina winorośl, jednak posiada inny kształt i rozmiar liści, które są znacznie drobniejsze. Z czasem uprawa kiwi rozpowszechniła się na inne sprzyjające klimatycznie obszary, a ponieważ owoce są łatwe w przechowywaniu, to możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

    Czy jednak jedzenie owocu kiwi jest dla nas korzystne? Jaka jest wartość odżywcza kiwi? Otóż okazuje się, że jedząc te owoce możemy dostarczyć naszemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, K, E,  a także takie sole mineralne jak magnez, potas, miedź, wapń i kwas foliowy. Za jedzeniem kiwi przemawia także jego niewielka wartość kaloryczna, ponieważ 100 g owoców to jedyne 60 kcal, a zawarty w nich błonnik wspaniale wpływa na naszą perystaltykę jelit. Poza tym należy zaznaczyć, że bardzo dużo cennych składników znajduje się w skórce omawianego owocu, dlatego też nie powinno się jej wyrzucać. Skoro wiemy, jakie witaminy ma kiwi, warto zapoznać się z przepisami na dania zrobione z tego wyjątkowego owocu.

    Przepisy z kiwi

    Jedzenie tego owocu jest bardzo wskazane, bo przypisać mu można pewne właściwości lecznicze. Okazuje się, że omawiany owoc zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wzmacnia układ krwionośny. Powszechnie znane jest również działanie kiwi na zaparcia. Owoc nie tylko zapobiega wystąpieniu problemów z wypróżnianiem, lecz także łagodzi te, które już się pojawiły.

    Kiwi jak większość owoców można jeść na surowo lub po poddaniu go różnego rodzaju obróbce. Poza tym może samodzielnie stanowić danie albo być wyłącznie dodatkiem nadającym potrawie wyrazistości i koloru. I tak należy tu powiedzieć przede wszystkim o niezwykle smacznym musie z kiwi, napojach tworzonych z jego soku czy marmoladach. Oprócz tego owoc ten dodawany jest do sałatek, ciast, jogurtów, placuszków i koktajli.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    A jeśli chodzi o kiwi to w sensie ze kiwi - zwierzątko (nielot) czy kiwi - owoc

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.