Właściwości kaszy jaglanej

    Ten rodzaj kulinarnego dodatku powinien królować w przygotowywanych posiłkach jak najczęściej. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Kasza to niezastąpiony składnik diety odchudzającej, jest bowiem niskokaloryczna, a dostarcza organizmowi niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika, który zapewnia uczucie sytości, a do tego nie powoduje wzrostu masy ciała i znacznie ułatwia trawienie. Jej odmiana jaglana, to ten rodzaj kaszy, który świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań obiadowych. Jaki ma ona wpływ na zdrowie i jakie posiłki można przyrządzić na jej bazie?

    Wartość odżywcza kaszy jaglanej

    Do najważniejszych profitów, jakie można osiągnąć wpisując ją na karty swojego jadłospisu jest to, że pomaga ona schudnąć, a do tego skutecznie usuwa toksyny z organizmu, dzięki czemu proces utraty tkanki tłuszczowej jest znacznie szybszy i bardziej efektywny. Kasza jaglana jest cennym źródłem witamin z grupy B, a także posiada w swoim składzie wysoki poziom białka i węglowodanów. Można w niej także znaleźć dobroczynne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne. Ponadto są w niej takie pierwiastki jak potas, miedź, żelazo czy fosfor. Jej zaletą jest także to, że jest ona często polecana jako składniki diety bezglutenowej, więc jest idealna dla alergików. Ten rodzaj kaszy jest także bardzo lekkostrawny, więc nie powoduje wzdęć ani nieżytów żołądka. Działa bowiem na jelita jak miotełka, usuwając z niego zalegające w nim złogi pokarmowe i poprawiając przemianę materii. Do tego wzmacnia nerki, wspomaga proces mineralizacji kości i zapobiega fermentacji w żołądku. Nie bez znaczenia jest także jej wpływ na urodę. Jej systematyczne spożywanie działa na kondycję skóry, paznokci i włosów.

    Potrawy z dodatkiem kaszy jaglanej

    Ten rodzaj kaszy warto dodawać do mleka. Do takiego posiłku dobrym pomysłem będzie także dorzucenie do jabłek w cynamonie czy rodzynek, bakalii lub pokruszonych orzechów. Innym rozwiązaniem jest także wkomponowanie kaszy jaglanej do jogurtu. Taka przekąska pozwoli na długo pożegnać uczucie głodu i uporczywego burczenia w żołądku. Jeśli chodzi o propozycje obiadowe, to kaszę jaglaną można stosować zamiast ziemniaków czy ryżu, jako uzupełnienie potraw z mięsem czy ryb. Świetnym pomysłem jest także nafaszerowanie nią udek kurczaka, przyrządzenie z jej dodatkiem kotletów czy placków (zamiennie z kaszą manną). Oryginalnym pomysłem na lekkostrawne ciepłe śniadanie, które będzie prawdziwą bombą witaminową i podziała jak prawdziwy zastrzyk energii o poranku jest przygotowanie kaszy jaglanej z jabłkiem. W tym celu należy ugotować owoce w ¼ szklanki wody (trzeba je pokroić wcześniej na małe kawałki, by szybciej stały się miękkie), dodać do nich rodzynki oraz skórkę pomarańczową, a na koniec posypać cynamonem. Gdy jabłka będą już miękkie należy do nich dodać szklankę ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej i całość trzymać kilka minut na gazie, aż do momentu, gdy kasza wchłonie nadmiar wody i sok z owoców. Do takiej przekąski można dodać nieco cukru, jeśli danie po przyrządzeniu nie będzie wystarczająco słodkie.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    a na zdjęciu znajduje sie...? przepis na dajie ze zdjecia moze?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...