Właściwości grejpfruta

    Ten owoc egzotyczny jest bardzo często zalecany w dietach odchudzających, ale co więcej, jest on także świetnym środkiem w leczeniu przeziębień. Zalet grejpfruta jest bardzo wiele, dziś skupimy jest na wymienieniu tych najważniejszych, które powinny przekonać tych, u których ten rodzaj owocu pojawia się w codziennym jadłospisie dość rzadko. Jakich zdrowotnych i urodowych korzyści można się po nim spodziewać?

    Wpływ grejpfruta na urodę

    Ten owoc jest mieszanką pomelo i słodkiej pomarańczy i ponoć stolicą jego uprawy jest Floryda. Miąższ grejpfruta jest bardzo mało kaloryczny, bo składa się z 90% wody, więc podobnie jak w przypadku arbuza można go jeść bez ograniczeń. Jeśli chodzi o zawarte w nim składniki odżywcze, to najczęściej wymienia się to, że owoce te są źródłem takich witamin z grupy B oraz C i E, a także cennych dla zdrowia soli mineralnych. Wszystkie one przyczyniają się do poprawy kondycji skóry. Witamina E jest często zwana witaminą młodości i jest to w pełni trafione określenie. Przyczynia się ona do redukowania aktywności wolnych rodników, które są odpowiedzialne za szybkie postępowanie procesów starzenia. Grejpfrut jest ponadto cennym źródłem błonnika. Jego spożywanie pozwala najeść się do syta i wyeliminować napady głodu, a ilość dostarczonych kalorii jest minimalna, bo w średniej wielkości owocu znajduje się jedynie ok.43 kcal. Dobrym pomysłem, aby pohamować nadmierny apetyt jest więc zjedzenie połówki tego owocu przed głównym posiłkiem. Do tego przyspiesza on procesy trawienne, więc ułatwi wypróżnianie. Nie bez powodu jest on zapisywany na kartach menu diet odchudzających. Co więcej, jego systematyczne spożywanie z czasem pozwala zredukować cellulit! Warto wiedzieć, że swego czasu prawdziwą furorę w Hollywood robiła dieta grejpfrutowa! Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie tego owocu może skutkować pojawieniem się bolesnych wzdęć. Sok z grejpfruta ma też działanie antybakteryjne, co sprawia, że na jego bazie powstaje wiele produktów do oczyszczania skóry.

    Lecznicze działanie grejpfruta

    Grejpfrut podobnie jak pomidor jest zaliczany do tego rodzaju pokarmów, których spożywanie może przyczynić się do zahamowania rozwoju nowotworów. Dobrze więc jest go wkomponować go sałatki z owocami. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nim przeciwutleniaczom. Ponadto regularne włączanie tego owocu do posiłków wpływa na znaczną redukcję złego cholesterolu we krwi, a to z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca oraz miażdżycy. Sok z grejpfruta działa także moczopędnie, więc dobroczynnie wpływa na pracę nerek i pomaga w szybszym usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn. Jego miąższ działa zaś jak „miotełka” wygarniając z jelit zalegające w nich resztki pokarmowe. Co więcej, grejpfrut przyczynia się także do wzmacniania kości, więc minimalizuje ryzyko pojawienia się osteoporozy, zbawiennie działa na układ krążenia, a także poprawia przemianę materii, co pozwala uniknąć nadwagi. Ponadto jedzenie grejpfruta powoduje obniżenie się poziomu glukozy we krwi, więc jest on zalecany w profilaktyce przeciwcukrzycowej.

     

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...