Właściwości cynamonu

    Dodaje się go do deserów, ciast czy nawet kawy, jako dodatek kulinarny, wydobywający z tych specjałów głębię smaku. Jednak warto wiedzieć, jakie działanie kryje w sobie ta aromatyczna przyprawa. Cynamon wpływa bowiem nie tylko na doznania podniebienia, ale także zdrowie i... libido!

    Cynamon i jego wpływ na zdrowie

    Ta pochodząca z Chin przyprawa jest jedną z najstarszych na świecie. Cynamon posiada właściwości lecznicze i jest źródłem żelaza, manganu i magnezu. Wśród korzyści, jakie najczęściej się wymienia jest też jego działanie antybakteryjne oraz zapobieganie chorobom krążenia i serca. Przyprawa ta pomaga obniżać poziom cukru we krwi, dzięki czemu chroni prze rozwojem cukrzycy. Cynamon powinien często gościć w kuchni osób cierpiących na problemy z trawieniem. Walczy bowiem z pasożytami w przewodzie pokarmowym oraz pomaga przy takich dolegliwościach jak zespół jelita drażliwego czy niestrawność. Do tego pozwala także wyeliminować skurcze żołądka i zapobiega wzdęciom. Jakby tego było mało, ten rodzaj przyprawy przyczyna się do sukcesywnego obniżania poziomu cholesterolu. Cynamon powinien też królować w menu podczas zimy. Pozwala bowiem redukować przeziębienia i usuwać gorączkę, dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym. Kobiety z pewnością docenią w nim fakt, iż jest on świetnym lekiem na bolesne miesiączki. Co ciekawe, ponoć ma on także działanie poprawiające pamięć!
     
    Warto pamiętać o tym, że cynamon jest środkiem chętnie wykorzystywanym do produkcji kosmetyków. Dzieje się tak głównie dlatego, że jest on silnym źródłem antyoksydantów, czyli w skuteczny sposób walczy z postępującymi procesami starzenia. Przyprawa ta ma też moc stopniowej likwidacji skórki pomarańczowej, a jej częste spożywanie może przyczynić się nawet do zachowania świeżego oddechu.

    Do jakich potraw dodawać cynamon?

    Przyprawę tą cechuje korzenny, dość słodki smak. Jego najpopularniejsze odmiany to cynamon cejloński i Cassia. Dobrym pomysłem jest więc dodawanie go do ciast, deserów lodowych czy stosowanie go jako panierki do drobiowych mięs, bądź dań na bazie ryżu i jabłek. Można też z jego pomocą urozmaicić placki z otrębami. Ten rodzaj kulinarnego dodatku wzbogaci również smak naleśników czy pierogów, jeśli przyrządzi się na jego bazie słodką polewę ze śmietany. Dla osób będących na diecie warto polecić natomiast niskokaloryczną przekąskę, która pozwoli zahamować uczucie głodu, a nie spowoduje wzrostu masy ciała. Wystarczy podzielić gruszki na ćwiartki, usunąć z nich gniazda nasienne i obrać ze skórki, a następnie obtoczyć je w cynamonie i zapiec w piekarniku. Sok z owoców stopi się z przyprawą tworząc słodką warstewkę. Cynamon świetnie nadawać będzie się także jako aromatyczny dodatek do kawy. Aby ją przygotować potrzebne będą następujące składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2/4 mleka, cynamon, cukier oraz bita śmietana. Mleko należy doprowadzić do wrzenia, dodać do niego kawę, pół łyżeczki cynamonu oraz dosłodzić cukrem według indywidualnych potrzeb. Przed podaniem wierzch kawy warto udekorować „chmurką” bitej śmietany, lekko przyprószyć szczyptą cynamonu i gotowe!
     
     
     
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...