Właściwości chrzanu

    Niewątpliwie do katalogu potraw, do których trzeba dorosnąć, zaliczyć można oprócz szpinaku i śledzi – chrzan. Jego intensywny i bardzo ostry smak nie wszystkim odpowiada. Może to być spowodowane kilkoma przyczynami. Po pierwsze, jest to produkt przeznaczony jako dodatek do potraw i w takim charakterze powinien być spożywany. Jeżeli zatem zraziłaś się do niego, próbując jeść go łyżeczkami, niewątpliwie powinnaś skusić się na niego jeszcze raz, lecz tym razem w zestawieniu z innymi produktami. Innym powodem unikania chrzanu jest niewłaściwe zestawianie go z różnymi daniami. Podobnie jak każdy inny dodatek, posiada on zestaw produktów, z jakimi świetnie się komponuje, lecz także wymienić można te, które nie smakują z nim najlepiej. Nie ulega wątpliwości, że częstokroć zupełnie niesłusznie zastępowany przez inne przyprawy nadające wyrazistość potrawie, chrzan powinien zostać zrehabilitowany. Jeżeli i ty nieświadomie wykluczyłaś go ze swojej kuchni, zobacz, jaki jest jego wpływ na zdrowie oraz jak samodzielnie go przyrządzić.

    Chrzan a zdrowie

    Zanim odpowiemy sobie na pytanie, czy chrzan jest zdrowy, trzeba powiedzieć kilka słów o tej niezwykłej roślinie. Większość z nas kojarzy go jako białą o nierównej konsystencji maź, lecz nie ma pojęcia, jak on trafia na sklepowe półki. Otóż ta pochodząca najprawdopodobniej z Azji roślina występuje dziś niemalże we wszystkich obszarach, na jakich panuje umiarkowany klimat. Z łatwością możesz także znaleźć ją w Polsce jako chrzan polny albo chrzan ogrodowy. Co więcej, już teraz należy wskazać, że najczęściej wykorzystywanym fragmentem tej rośliny jest korzeń. Znacznie mniejszym powodzeniem cieszą się liście używane do różnego rodzaju kiszonek, a także jako roślina lecznicza. Czy jedzenie chrzanu ma jednak jakiś wpływ na nasze zdrowie? Okazuje się, że ta często niedoceniana roślina wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, lecz również stanowi ważny składnik preparatów stosowanych w medycynie naturalnej. Korzeń chrzanu, ze względu na dużą zawartość glikozydów siarkocyjanowych, posiada działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego jego spożywanie jest wskazane dla osób zmagających się chociażby z infekcją górnych dróg oddechowych. Poza tym chrzan pobudza wydzielanie kwasów trawiennych, co związane jest z ułatwieniem trawienia, dlatego obowiązkowo powinien być dodawany do tłustych i ciężkich potraw. Co więcej, ta niezwykła roślina może poprawić nasze zdrowie nie tylko wówczas, gdy będziemy dodawać ją do potraw. Równie skuteczne jest jej działanie poprzez skórę. Jeżeli zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoja babcia robi sobie okłady z liści chrzanu na kolana, musisz wiedzieć, że to stara i sprawdzona receptura na walkę z bólami reumatycznymi. Poza tym dodawanie do potraw startego korzenia chrzanu wzbogaci je o witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo. Podobnie jak ma to miejsce z innymi przyprawami, tak i w tym przypadku najsmaczniejsze i najzdrowsze jest ich samodzielne przygotowanie do spożycia. Domowy chrzan jest nieporównywalnie lepszy od tego, jaki możemy kupić w sklepach. Jeżeli chcesz być zdrowa i nie dać się jesiennemu przeziębieniu, zobacz, jak zrobić chrzan.

    Przepis na chrzan

    Do przygotowania domowego chrzanu potrzebujesz:

    • 50 dag korzenia chrzanu,
    • 2 łyżki śmietany kremówki,
    • sok z cytryny,
    • sól,
    • cukier.

    Krok 1
    Korzeń należy dokładnie oczyścić i obrać, a następnie zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

    Krok 2
    Starty chrzan należy skropić sokiem z cytryny, a następnie dodać śmietanę, a także sól i cukier do smaku, który możesz zastąpić miodem. Chrzan należy przełożyć do czystego słoiczka i szczelnie zakręcić.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ja zawsze jem chrzan i kiełbaskę smażoną. Mało tego mam wrzody i tłuste potrawy są dla mnie zakazane,gdy spożywam coś smażonego zawsze jako dodatek mam chrzan dobrze zastępuje mi to ketchup czy tez majonez.
    Polecam!!!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
      Z pozoru niewinne przekąski, jakie często podjadamy w ciągu dnia,...
    Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Wszyscy uwielbiają stare przepisy, bo smakują dzieciństwem. Tak jest w...
    Impreza imprezą, ale przecież wcześniej trzeba coś zjeść, by do niej...

    Ostatnie komentarze