Wartości odżywcze oliwek

    Oliwki są podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, ale nie każdy potrafi delektować się ich charakterystycznym smakiem. A szkoda. Przyrządzana na ich bazie oliwa z oliwek w odróżnieniu od innych tłuszczów cechuje się głębią smaku, a do tego nie podnosi poziomu cholesterolu i ma działanie przeciwutleniające. Same owoce zaś są smacznym i – co ważne dla osób będących na diecie – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do tego obfitują w cenne witaminy i związki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Słowem: samo zdrowie! Może zatem warto dać im szansę?

    Właściwości oliwek

    Oliwki są źródłem witamin A,B,C i E, więc skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Do tego zawierają takie pierwiastki, jak: żelazo, fosfor czy potas. Uchodzą także za symbol młodości i płodności, bo są silnym afrodyzjakiem w kuchni. Ponadto obfitują w błonnik. Ponoć te niepozorne owoce mają działanie odchudzające, bo w skuteczny sposób hamują apetyt na słodycze. Do tego ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do szybszej regeneracji wątroby i zbawiennie wpływa na układ pokarmowy. Leczą również zaparcia i usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu nie grożą nam wzdęcia. Zielone oliwki działają przeciwbólowo, więc są pomocne w leczeniu lub niwelowaniu skutków migreny. Dzieje się tak za sprawą zawartej w nich miedzi. Warto też wiedzieć, że oliwki mają pozytywny wpływ na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci. Obecna w nich witamina E, zwana witaminą młodości, sprawia, że poprawia się jędrność skóry i wzrasta jej poziom nawilżenia.

    Dania z oliwkami

    Oliwki mają ok. 4 kalorie, więc osoby dbające o sylwetkę mogą śmiało dodawać je do ulubionych posiłków. Wachlarz zastosowań jest dość pokaźny, bo owoce te stosujemy wyłącznie jako dodatek, który ma za zadanie jedynie podkreślić smak potraw. Świetnie będą komponować się w mieszance warzyw. Można zatem połączyć pokrojone w małe kawałki 2 papryki, 2 pomidory oraz zielony groszek. Jeśli dodamy do tego przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz ser żółty (w dowolnej ilości), a całość doprawimy octem winnym, otrzymamy pożywną i małokaloryczną przekąskę, idealną na sezon wiosenny. Czarne oliwki są także niezastąpionym składnikiem popularnej sałatki greckiej przygotowanej z poszatkowanej sałaty lodowej, pomidorów, fety i zielonego ogórka. Innym rozwiązaniem jest sałatka z makaronem z dodatkiem tych owoców. Można zatem wymieszać 30 dag ogórków kiszonych, 20 dag wędliny i żółtego sera, 4 ugotowane na twardo jajka oraz 20 dag makaronu typu świderki. Do tego warto dodać kukurydzę z puszki oraz czerwoną fasolkę, a całość wymieszać z majonezem, doprawiając przy tym sałatkę szczyptą soli i pieprzu.
     
    Czarne oliwki warto także dodawać do mięsa, serów żółtych czy takich dań, jak zapiekanki warzywne czy pizza.  Można też przygotować z ich dodatkiem drobiową galaretkę z marchewką, pietruszką i listkami bazylii, wkomponować je w śniadaniowy omlet czy jajecznicę lub poszatkowane dodać do mięsa mielonego podczas przyrządzania kotletów.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Oliwki mają ok. 4 kalorie

    Coz za precyzja. A ktore oliwki ? Te maciupkie czy wielkie z pestkami ?

    oliwki som nie dobre

    Oliwki są miej wiecej tej samej wielkości ! Nawet tez z pestakimi nie są większe od tych drylowanych. A precyzji tu nie ma, wyraźnie jest napisane ze maja około 4 !( czyli moze byc poniżej lub powyżej 4 kalori.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze