Wartość odżywcza migdałów

    Światowa uprawa migdałów znajduje się w Ameryce, jednak w Europie ich spożycie jest równie popularne. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych, ta chrupiąca i zdrowa przekąska kryje w sobie wiele cennych właściwości. Jaki zatem wpływ na nasze zdrowie wykazują migdały? 

    Lecznicze właściwości migdałów

    Migdały to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobrze przyswajalnego białka, przez co pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jakie są właściwości migdałów? Otóż ich regularne spożywanie wpływa zbawiennie na układ nerwowy, wzrokowy i krwionośny, chroniąc przez chorobą wieńcową. Do tego zwalczają kamienie nerkowe i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Migdały są cennym źródłem witamin B1, B2 i PP oraz E, nazywaną często witaminą młodości. To właśnie dzięki tej ostatniej z wymienionych spowolnione zostają procesy starzenia się, a skóra jest gładka, dobrze nawilżona i na dłużej zachowuje swoją dobrą kondycję. Do tego ta cenna witamina wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ponadto witamina E przeciwdziała zawałowi serca oraz miażdżycy. Z pierwiastków, jakie można znaleźć w migdałach wymienia się wzmacniający organizm cynk, który wpływa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie, pozytywnie wpływający na kości i zęby wapń, a także magnez, czyli sprawdzony środek w walce ze stresem. Po migdały powinny sięgać przede wszystkim osoby z podwyższonym cholesterolem. Co ciekawe wpływają one także na lepszą pamięć, a także działają zbawiennie na jelita oraz łagodzą kaszel. Spożywanie migdałów polecane jest zwłaszcza mężczyznom, z racji tego, że wpływają dobroczynnie na układ hormonalny, polepszają potencję i zapobiegają rozwojowi prostaty.

    Potrawy z migdałami

    Migdały świetnie nadają się do słodkich deserów. Pokruszone, świetnie pasują do lodów czy jako posypka do prażonych jabłek czy gruszek. W sklepach można znaleźć migdały w kilku wersjach, więc można wybrać takie, które najlepiej sprawdzą się w konkretnych propozycjach daniowych. Te w postaci zmielonej, świetnie sprawdzą się jako składnik smacznej kruszonki do ciast, a te w płatkach będą stanowić element dekoracyjny deserów. Świetnym rozwiązaniem jest również zastosowanie migdałów do sałatek. Doskonale komponować będą się z serem żółtym, ananasem i grillowanym kurczakiem, ale pasują także w zestawieniu z surowym kalafiorem, serem parmezan, kukurydzą oraz majonezem. Ciekawym kulinarnym rozwiązaniem będzie też kurczak z migdałami, do którego zostaną wykorzystane w postaci panierki. Można również przyrządzić filety rybne. Wystarczy obtoczyć je w jajku, posypać ze wszystkich stron pokruszonymi migdałami, a następnie usmażyć na patelni. W takiej formie posiłek nabierze chrupkości i jednocześnie zostanie wzbogacony cennymi witaminami. Warto jednak pamiętać o tym, że ich gotowanie, smażenie oraz prażenie sprawia, że tracą swoje cenne wartości odżywcze. Obróbka termiczna przyczynia się bowiem do tego, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają przemianie w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, a te z kolei przyczyniają się do szybszego przybierania na wadze.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.