Tuńczyk z makaronem

    Część z nas ma po świętach serdecznie dość spędzania kolejnych wolnych chwil w kuchni. Z drugiej strony jednak nasze podniebienie przyzwyczaiło się już do starannie przygotowanych dań i wytwornych smaków. Świątecznie potrawy to przecież nie tylko kunszt, ale także wieloletnia tradycja. Po suto zastawionych stołach mamy jednak ochotę na coś zupełnie innego. I tutaj z pomocą przychodzi prosta i bardzo smaczna kuchnia włoska. Wykorzystując niektóre z jej przepisów, możemy stworzyć niebanalne i wcale nie czasochłonne potrawy, choć i takich słoneczna Italia posiada wiele. Czasami wystarczy tylko odrobina chęci, by w kilka minut wyczarować smaczne potrawy. Co więcej, wcale nie musimy zaopatrywać się w jakieś ekskluzywne produkty, by cieszyć nie tylko podniebienie, lecz także oczy. Idealnie nadającym się do tego daniem jest tuńczyk z makaronem. Przepis na niego jest dziecinnie prosty, a czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Nie trać okazji i już teraz poznaj niezawodny sposób na jego przyrządzenie.

    Przepisy na tuńczyka

    Obok makaronu, będącego swoistą wizytówką kuchni włoskiej, główną rolę w omawianej potrawie odgrywa tuńczyk. Zanim dowiemy się, jak zrobić tuńczyka z makaronem i pomidorami, warto poznać inne sposoby na wykorzystanie tej niezwykłej ryby w naszej kuchni. Mówiąc o potrawach z tuńczykiem, mamy na myśli dwa ich rodzaje. Ryba ta bowiem świetnie sprawdza się na ciepło, jak i na zimno. Dość wspomnieć tu chociażby o zapiekankach makaronowych albo ziemniaczanych, a nawet zupie rybnej. Obok tego nie sposób nie wspomnieć o bardzo prostych i smacznych sałatkach. Wystarczy tylko połączyć ulubione warzywa, ryż albo makaron i dodać tuńczyka. Dlaczego po tę rybę sięgamy tak chętnie? Jest ona przede wszystkim bardzo smaczna i świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Oprócz tego, kupując tuńczyka w puszce, mamy do czynienia z produktem już gotowym do spożycia bez konieczności martwienia się o możliwość natknięcia się na ości albo skrobania ryby. Przepisy z tuńczykiem są też z tego powodu łatwe i przyjemne w realizacji, choć uzyskiwane smaki mogą się znacznie między sobą różnić. Jedną z ciekawszych propozycji, stanowiącą ciekawą odmianę nie tylko dla sałatek z tuńczykiem, lecz również dla świątecznego jedzenia jest makaron z tuńczykiem. I choć na pierwszy rzut oka połączenie to może budzić jakieś obawy, to jednak po wykonaniu poniższego przepisu na makaron z tuńczykiem nie będziesz miała żadnych obiekcji.

    Przepis na makaron z tuńczykiem

    Do przygotowania makaronu z tuńczykiem będziesz potrzebowała:

    • 1 opakowania makaronu spaghetti,
    • 1 puszki pomidorów,
    • 3 ząbków czosnku,
    • 1 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
    • soli,
    • pieprzu,
    • oregano,
    • bazylii.

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Na patelnię wlewamy pomidory oraz trzy obrane całe ząbki czosnku. Następnie, gotując całość na małym ogniu, dokładamy odsączonego tuńczyka. Czekamy, aż sos zredukuje się i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy oregano oraz bazylię. Danie podajemy, polewając makaron przygotowanym sosem i posypując odrobiną tartego sera.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nawet nie myślałam, że wyjdzie takie dobre:)

    Nie lubię ryb ale tej tak bardzo na szczęście nie czuć:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.