Tanie potrawy

    Pieniądze, choć trudno to przyznać, to chyba jedna z największych ludzkich namiętności. To właśnie w ich posiadaniu upatruje się osiągnięcie sukcesu albo powodzenia. Coraz częściej mówi się o tym, że nie są one ważne tylko dla tych, którzy je posiadają i nie muszą się martwić, co włożyć do swojego garnka. Czy w kuchni pieniądze także odgrywają tak znaczącą rolę? Okazuje się, że nie do końca. Ten, kto miał okazję spróbować ekskluzywnych, a nawet nieco ekstrawaganckich potraw, nierzadko był rozczarowany. Owszem, czasami, przyrządzając jakieś egzotyczne danie, musimy wydać na składniki krocie, choć nie zawsze tak musi być. Serce zaproszonych gości możesz równie dobrze zdobyć, przygotowując zgodnie z babciną recepturą pierogi z jagodami albo inne proste i tanie w przyrządzaniu potrawy. Jeżeli uważasz, że wydawanie kroci na jedzenie jest fanaberią, lecz masz bardzo wymagające gusta kulinarne, zobacz, jakie smaczne dania możesz zrobić za niewielkie pieniądze.

    Tanie gotowanie

    Choć trudno w to uwierzyć, zwłaszcza łasuchom, to jednak część kobiet woli kupić sobie coś nowego do ubrania niż wydawać pieniądze na i tak niesmakujące im drogie, bo modne potrawy. Z drugiej strony, zwłaszcza początkującym gospodyniom zdarzają się budżetowe wpadki, niewątpliwie spowodowane wrodzonym kobiecym zamiłowaniem do robienia zakupów. Także w tym przypadku z pomocą przychodzą tanie dania, które możesz samodzielnie przyrządzić w domu. Zanim zaprezentowane zostaną przepisy na tanie potrawy, warto wskazać kilka ogólnych zasad pozwalających nam na oszczędzenie odrobiny pieniędzy.

    Po pierwsze, zanim wybierzesz się do sklepu, zrób dokładną listę tego, czego potrzebujesz i wielkim łukiem omijaj proponowane tam produkty promocyjne. Zanim sięgniesz po opakowanie 10 kg cebuli, zastanów się, czy będziesz miała gdzie ją przechowywać, by nie uległa zepsuciu, zanim zdążysz ją zużyć. Oprócz tego staraj się brać takie ilości, których naprawdę potrzebujesz. Po drugie, nie bój się korzystać z różnych sposobów na konserwowanie jedzenia. Jeżeli kupiłaś paprykę, ale nie chcesz jej jeść, podduś ją i zawekuj w słoikach, a będziesz mogła odwlec jej jedzenie w czasie.

    Tanie gotowanie to takie, które nie pochłania zbyt wielu pieniędzy, a jest smaczne i sycące. Jeżeli chcesz zrobić tanie i szybkie potrawy, powinnaś przede wszystkim korzystać z produktów sezonowych. Znacznie mniej będzie kosztowało zrobienie ciasta truskawkowego w czerwcu niż w środku stycznia.

    Przepisy na tanie potrawy

    Mówiąc o przepisach na tanie potrawy, możemy wskazać kilka ich rodzajów. Wbrew pozorom, nie są to wyłącznie dania jednogarnkowe albo kanapki. Wskazać można wśród nich tanie przepisy na ciasta, tanie potrawy obiadowe albo niekosztowne pomysły na imprezowe przystawki. Jedną z cech tanich potraw jest z jednej strony niewielka cena użytych składników, lecz także możliwość wykorzystania resztek posiadanych już produktów.

    Świetnie w tej roli sprawdza się prosta pizza domowa. Właściwie wydajesz pieniądze jedynie na zrobienie spodu składającego się z mąki, drożdży, wody i tłuszczu. Możesz położyć na niej dowolne warzywa, mięso, sery, a nawet owoce.

    Innym mało kosztownym pomysłem są placki ziemniaczane. Kupując ziemniaki, cebulę, mąkę i olej, bez wątpliwości najesz się nimi do syta.

    Niewiele wydasz także, robiąc smaczny zapiekany ryż z jabłkami, zwłaszcza że są to jedne z niewielu w miarę tanich owoców zimą. Wystarczy warstwami ułożyć te składniki w blaszce, dodając do nich odrobinę masła.

    Mało kosztownym produktem jest także makaron. Nie bój się z nim eksperymentować. Przecier pomidorowy i trochę ziół mogą stworzyć całkiem smaczne połączenie.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...