zupa rybna z dorsza

Zupa rybna z dorsza

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Włóż pokrojonego dorsza i pokrojoną w plasterki dymkę razem ze ... Zupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w kuchni i nie ...
czytaj więcej

Wigilijna zupa rybna

Wigilijna kolacja to chyba jedna z niewielu chwil, w jakiej rezygnujemy z ulubionych zapiekanek makaronowych, domowej pizzy albo sałatki kebab i zastępujemy je tradycyjnymi potrawami świątecznymi. Nie oznacza to bynajmniej, że wigilijne jedzenie jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie wielu z nas z wielką niecierpliwością oczekuje ...
czytaj więcej

Zapiekanka mięsna, czy rybna? Co wolisz?

  Niech żałują wszyscy Ci, którzy nie mają piekarnika. Zima to czas zapiekanek - chrupiących, pachnących, kuszących i aromatycznych. Zapiekanki ziemniaczane, warzywne, mięsne, rybne, tarty, czy polenty – wszystko jedno. Każda jedna z nich jest ... przykłady. Przepraszam za tak krótki wstęp, ale obiecałem przyjaciołom na dziś ucztę złożona z trzech zapiekanek – właśnie ...
czytaj więcej

Kuchnia z końca Europy

(...) górzystych, jak i równinnych. Podobnie jest z portugalską kuchnią. Potrawy pojawiające się na stołach całego obszaru kraju, niezależnie czy znajdziemy się w górach, czy na klifach, to zupy i owoce morza . Przede wszystkim narodowa zupa Portugalii, czyli ...
czytaj więcej

Portugalska zupa Caldo Verde

Co odpowiedziałabyś na pytanie: „Co mamy wspólnego z Portugalią?” – pewnie musiałabyś się zastanowić. Gdzie leży Polska, a gdzie ten słoneczny kraj? Oni mają ciepły klimat i słońce na okrągło, a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą ... przechowywanie kawałków dorsza. Nadaje również filetowi niepowtarzalny smak oraz specyficzny aromat. Jednak potrawy rybne to nie ...
czytaj więcej

Zupa gulaszowa

Sycąca, pikantna, rozgrzewająca, smaczna – to przymioty, jakie można przypisać zupie idealnie nadającej się na chłodne wieczory. Wymienione cechy znamienne są również dla tradycyjnego dania kuchni węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta ... potrawy zawierają jej pikantne i nie poddane obróbce odmiany. Węgrzy często korzystając z papryki , opracowali najlepsze sposoby ...
czytaj więcej

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

Na świąteczne wyjazdy Polacy decydują się niezwykle rzadko. Według danych podanych przez Newsweek, na Święta Bożego Narodzenia wyjeżdża zaledwie 4% rodaków. Większość spędza Święta tradycyjnie – z rodziną, w domowym zaciszu. Na zachodzie ... Bożego Narodzenia wyjeżdża zaledwie 4% rodaków . Większość spędza Święta tradycyjnie – z rodziną, w domowym zaciszu. Na zachodzie ...
czytaj więcej

Surówka do ryby

(...) się z czasem znudzić, a na horyzoncie często nie widzimy żadnej rozsądnej alternatywy. Jednakże wystarczy trochę głębiej się zastanowić i sięgnąć po produkty szczególnie zalecane przez dietetyków, o których z niewiadomych przyczyn zapominamy. Mowa tu przede ...
czytaj więcej

Sos do łososia

(...) potrawa jedzona w różnych miejscach przypadnie nam do gustu, pragniemy jak najwierniej odtworzyć ją w domu. Z tego względu pojawia się wiele przepisów na potrawy z łososia, które możemy samodzielnie przyrządzić. Czasami jednak najmniejsze niedopatrzenie może ...
czytaj więcej

Rybne sałatki na lato

(...) sałatka rybna Mimoza – Kuchnia Ireny i Andrzeja   Jeśli spodziewacie się gości świetnie na okazję spisze się warstwowa sałaka z tuńczykiem, która w przezroczystym naczyniu wygląda bardzo dekoracyjnie - Tak sobie pichcę   Bardzo prosta w przygotowaniu, ale za to wyjątkowo smaczna jest sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi - w ...
czytaj więcej

Klasyczne risotto

Zanim zasiądziemy do świątecznych stołów pełnych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, dobrze jest jeszcze na chwilę przenieść się w zupełnie inną krainę kulinarną. Co prawda często powtarza się, że cudze chwalicie, swego nie znacie, jednak chwilowa inspiracja ciekawymi ... włoskie. Potrawy włoskie Kuchnia włoska kojarzy się nam przede wszystkim z wakacyjnym wypoczynkiem. Lato to czas, w ...
czytaj więcej

Zapach Świąt Bożego Narodzenia

  Jak wspominam swoje dzieciństwo i okres świąteczny to przypomina mi się zapach zupy grzybowej. Ten intensywny aromat tak zakorzenił się w mojej pamięci, że do dnia dzisiejszego, jak szykuję tę zupę na Wigilię, wspominam tamten okres.   Z okresu dzieciństwa ... łonie natury kojarzy nam się z relaksem. Rodzinne dekorowanie choinki to dobry czas na spędzenie razem czasu ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.