zastosowanie kolendry

Zastosowanie kolendry

Ziarna kolendry

jakich idealnie pasuje smak kolendry, należy przedstawić kilka słów na jej temat.  Kolendra siewna to jeden z dwóch głównych gatunków tej rośliny, i to właśnie on znalazł swoje zastosowanie w kuchni. Do przyrządzania potraw używa się liści oraz owoców kolendry często określanych mianem ziaren. Przyprawianie potraw liśćmi powinno odbywać się na koniec gotowania tak, by nie utraciły swych właściwości. Znacznie częściej wykorzystuje się jednak jej ziarna. Zastosowanie kolendry Świeża kolendra ... Kolendra do przyprawa, która kiedyś cieszyła się ogromną popularnością, podczas gdy dziś często zastępowana jest przez wszechobecny pieprz lub nieświadomie stosowana w mieszankach, w których stanowi jeden ze składników. To nierzadko właśnie jej dodatek ...
czytaj więcej

Jak przyrządzić aromatyczną marchew?

Marchew to zdrowa, chrupiąca przekąska na zimno i idealny dodatek obiadowy na ciepło. To wszechstronne warzywo jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i urody, dlatego warto włączyć je do diety. Jeżeli uważasz, że marchew jest zbyt mdła, spróbuj przyrządzić ją z odpowiednią ... kolendry , 1/8 łyżeczki płatków chili , 3 łyżek oliwy z oliwek , ok. 30 młodych, oskrobanych marchwi ...
czytaj więcej

Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!

Jakie dodatki do potraw lubicie najbardziej? Warzywa lub sałatki? A może sosy – ostre, czosnkowe, łagodne i tak dalej? Dziś proponuję pyszny dodatek do dań w postaci kremowego dipu z zielonych oliwek! Wyrazisty smak, subtelna konsystencja i świeże przyprawy z pewnością sprawią, że ... /3 szklanki mleka, świeża bazylia , 2 małe ząbki czosnku  (zmiażdżone), 16 świeżych gałązek kolendry ...
czytaj więcej

Sałatka z czerwoną fasolą

Wiosna już w pełni, dlatego już ostatni dzwonek, żeby zrzucić zbędne kilogramy przed tym, jak przyjdzie nam wyjść na plażę w stroju kąpielowym. Czasami zwiększenie aktywności fizycznej nie wystarcza, aby pozbyć się tłuszczyku z brzucha bądź ud. Pojawienie się dodatkowych centymetrów w pasie to ... , ½ papryki czerwonej , ½ awokado , 1 łyżeczki kminku , 1 łyżeczki kolendry, soku z limonki ...
czytaj więcej

Egzotyczny szaszłyk z łososia z kuskusem

Łosoś to bardzo szlachetna ryba i kojarzy się raczej z wykwintnymi daniami, które można z niego przyrządzać. Dziś chcę się podzielić przepisem, który jakiś czas temu wpadł mi w ręce, ale dopiero podczas weekendu odważyłam się go wypróbować. Okazało się, że potrawa jest naprawdę ... mielonej kolendry, ½ szklanki suszonych moreli (posiekanych), ¼ szklanki pistacji (łuskanych), 2 szklanki ...
czytaj więcej

Młynki do przypraw

Nawet najmniej znający się na gotowaniu amatorzy jedzenia wiedzą, że nieodzownym składnikiem aromatycznych dań są przyprawy. Istnieje ich niezliczona ilość, a każda kuchnia świata używa charakterystycznych dla niej odmian. Najbardziej pachnące są jednak te świeżo ... słodką, kozieradkę i ziele angielskie. Sposobem na przyprawienie dania jest również zastosowanie warzyw, tj. czosnek, cebula ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

  • (5)

    a jakiej maki dodac?

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...