tortellini z grzybami

Tortellini z grzybami

Sałatka z tortellini

polskiej , ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą. Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym , jednak stanowią one również główny składnik sałatek, uzupełnionych sosem na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany. Sałatki z tortellini to także doskonały dodatek choćby do ... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej , ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą. Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To ...
czytaj więcej

Jak zrobić rosół z tortellini?

Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której takie danie by nie ... aby zwykły rosół zamienił się w pyszną zupę z tortellini . Wrzuć więc smaczne pierożki i lubczyk. Gotuj danie 15 minut ...
czytaj więcej

Gołąbki z grzybami

Trzeba uczciwie przyznać, że przepisy kulinarne pochodzące z nieraz bardzo odległych rejonów świata są dla nas niezwykle atrakcyjne. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ smakując jakieś potrawy po raz pierwszy, czujemy się jak małe dziecko dopiero ... cebulą. Kolejnym krokiem będzie wymieszanie kaszy bądź ryżu z mięsem z grzybami, dodanie do nich 2 jajek i połączenie wszystkich ...
czytaj więcej

Kapusta z grzybami

Pierwszy śnieg już za nami, więc nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wyczekiwać świąt. Każda z nas, której choć raz przyszło przygotowywać dania wigilijne doskonale wie, że warto jest zaplanować swoją pracę dużo wcześniej. Samodzielne zrobienie dwunastu ... swojego koszyka. Drugim składnikiem kapusty z grzybami wigilijnej są suszone grzyby. To właśnie one nadają jej wyjątkowy aromat ...
czytaj więcej

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym europejskim kraju nie jest to aż tak popularne. A my, ... cennych substancji odżywczych, m.in. pleuranu odpowiedzialnego za zmniejszenie rozmiaru guzów nowotworowych. Ponadto, wyciąg z tego ...
czytaj więcej

Dania z grzybami

(...) grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt twoich najbliższych Zapoznaj się z artykułem i zobacz, czy warto ...
czytaj więcej

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

(...) tylko rozwałkować ciasto, szklanką wyciąć kółka i nakładać farsz na każde z nich. 8. Gotuj wigilijne pierogi z kapusta i grzybami 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Smacznego!   ...
czytaj więcej

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje poświęcenie. Takich ... przyprawa do dań z kapusty Krok 1 Farsz do pierogów musisz zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Namocz grzyby na ...
czytaj więcej

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu podbije serce każdego niejadka. Nie oszukujmy się, krokietów nie robi się szybko, ale ... olej do smażenia Krok 1 Musisz zacząć od naleśników , potrzebujesz zatem ciasta na krokiety z kapustą i ...
czytaj więcej

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

(...) podlewając dwiema łyżkami wody, duś przez chwilę. 4. Aby powstał karp faszerowany grzybami , musisz najpierw utrzeć 3 dag masła z żółtkami, dodaj schłodzone grzyby, pianę ubitą z białek, bułkę tartą, sól i pieprz. 5. Farszem napełnij rybę i ...
czytaj więcej

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

Nawał obowiązków zawodowych i domowych sprawia, że coraz rzadziej samodzielnie przyrządzamy świąteczne przysmaki. Zamiast wspólnie lepić pierogi i uszka, decydujemy się na zakup produktów gotowych – podaje Foodpanda.pl, portal pozwalający na ... , a następnie rozrób ręcznie lub za pomocą robota. Dodaj oliwę i wyrabiaj kolejne 5 minut – dopóki ciasto z łatwością nie odejdzie od ...
czytaj więcej

Kotleciki ryżowe

(...) odpowiednik w tym czasie? Z pomocą przychodzą tutaj różnego rodzaju pomysły na dietetyczne wegetariańskie potrawy. Czasami wystarczy tylko trochę zmodyfikować dobrze znane nam dania, by wyczarować coś naprawdę smacznego w zupełnie innym stylu. Jednym z produktów, po który z chęcią sięgają nie tylko wegetarianie jest ryż. Chodzi tu nie tylko o ...
czytaj więcej

Ziemniaki z dodatkami

Chyba przyznacie, że podane do obiadu w czystej postaci zwyczajnie wieją nudą. Zatem ich zestaw w towarzystwie kotleta i surówki pora włożyć do lamusa. Nadchodzi bowiem zupełnie nowa era ziemniaka! Oto kilka przepisów na oryginalne ich wykorzystanie w kuchni:   Macie ... może zatem spodoba Wam się śledziowa z ziemniakami o ogórkami kiszonymi - W Kuchennym Oknie   Chyba przyznacie, że ...
czytaj więcej

Świąteczne last minute

W Boże Narodzenie pragniemy jak najlepiej ugościć rodzinę i przyjaciół oraz obdarować ich tym, co mamy najlepsze. Przygotowania często zaczynamy wraz z początkiem grudnia – sprzątamy, kupujemy prezenty, robimy zakupy. Stopniowo przygotowujemy kolejne ... ugościć rodzinę i przyjaciół oraz obdarować ich tym, co mamy najlepsze. Przygotowania często zaczynamy wraz z początkiem grudnia ...
czytaj więcej

Dyniobranie w kuchni

Chociaż jesień w Polsce tradycyjnie kojarzona jest z grzybami, coraz popularniejsza staje się u nas także dynia. Wiele osób wciąż unika tego warzywa sezonowego, sądząc, że jest mdłe. Tymczasem po odpowiednim doprawieniu nabiera ono ciekawego smaku i aromatu. Jak ... . Usuń skórę i wrzuć dynię do garnka z wodą, a następnie gotuj. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa zmiękną ...
czytaj więcej

Piersi z kurczaka z pieczarkami

(...) posiadając żadnych szczególnych umiejętności, będziemy nagle potrafiły przygotować wystawny obiad składający się z czasochłonnych dań ...
czytaj więcej

Przepis na sos grzybowy

(...) wkomponować w całość drobno poszatkowaną natkę z pietruszki. Taki sos będzie świetnie smakować z makaronami, ziemniakami lub jako aromatyczny dodatek do mięs. Zatem do dzieła! Życzę smacznego! a gdzie mąka a gdzie mąka i co z ...
czytaj więcej

Suszone grzyby

Suszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście istnieje dość liczne grono warzyw i owoców, jednakże z reguły nie ... wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się ...
czytaj więcej

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

Tradycyjne dania świąteczne to nie tylko niepowtarzalny smak, ale i mnóstwo właściwości odżywczych. Boisz się, że 3 dni przy suto zastawionym stole zrujnują twoją sylwetkę? Pamiętaj, że potrawy spożywane w czasie świąt mogą pomóc ci schudnąć! Jedyną zasadą, ... , które także powinny znaleźć się w tradycyjnych uszkach , są one pełne witamin A, C, D, PP, witamin z grupy B, wapnia, potasu ...
czytaj więcej

Pierogi z soczewicą

Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały kilogram gotowych pierogów w sklepie kosztuje bardzo mało, to jednak ruskie domowej roboty nie mają sobie równych. ... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni ...
czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Czy ktoś z nas ma ochotę stać nad kuchenką, kiedy za oknem leje się żar z nieba? Z drugiej strony, nawet będąc na urlopie, z czasem mamy ochotę na to, by zjeść jakiś obiad. Ten, kto miał okazję jadać chociażby w nadmorskich kurortach doskonale wie, że ... ciągłej uwagi. Wskazać tu trzeba przede wszystkim dania jednogarnkowe. Dziś zaprezentowany zostanie przepis na jedno z nich, którym ...
czytaj więcej

Gołąbki z kaszą

(...) postaciach na jednym talerzu zawsze będzie wiązało się z niemałą niespodzianką. Wskazać można kilka pomysłów na to, jak na podstawie jednego przepisu zrobić kilka dań. Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie ...
czytaj więcej

Risotto z pieczarkami

Wpływy kuchni świata pochodzących z nawet najbardziej odległych zakątków odgrywają coraz większą rolę w kształceniu naszych nawyków żywieniowych. Można to zauważyć chociażby na przykładzie ogromnej popularności japońskich barów sushi, które coraz ... . Nie warto jednak na początek rwać się z motyką na słońce i starać się wykonać jakiś niezwykle skomplikowany i ryzykowny przepis ...
czytaj więcej

Łazanki - przepis, któremu się nie oprzesz

(...) łazanek zgodnie z przepisem na opakowaniu. 5. Przepis na łazanki nie jest zbyt skomplikowany, prawda. Dopraw jeszcze tylko pieczarki solą i pieprzem. 6. Łazanki z grzybami są już prawie gotowe. Posmaruj formę do zapiekania masłem i posyp bułką tartą. Napełnij naczynie pysznym makaronem z grzybami . 7. ...
czytaj więcej

Indyk z pieczarkami

(...) stołu, podobnie jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu . Jednak często zapominamy, że mięso indyka można również wykorzystać na wiele innych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie na obiad pieczonego indyka nadziewanego wybranym farszem. Obok kaczki, która najlepiej komponuje się z jabłkami, albo kurczaka świetnie współgrającego ...
czytaj więcej

Kasza z pieczarkami

(...) często kojarzą się nam z produktami jedzonymi przede wszystkim z uwagi na ich walory odżywcze, zdecydowanie natomiast mniej smakowe. Czas przełamać ten stereotyp i przygotować proste, lecz niezwykle smaczne danie z kaszy gryczanej. Czytając poniższy ...
czytaj więcej

Naleśniki bez jajek

(...) albo też wieprzowina w farszu do pierogów z mięsem, której spożywanie zabronione jest przez nakazy religii judaistycznej. Na szczęście niektóre z tych problemów rozwiązywane są przez zastępowanie jednych produktów innymi. Chyba najbardziej charakterystycznym dla tego zjawiska przykładem, z którym spotkał się każdy z nas są ...
czytaj więcej

Rolada szpinakowa z łososiem

Cała magia kuchni polega na tym, że mając do dyspozycji produkty szeroko dostępne nam wszystkim, potrafimy za ich pomocą wyczarować niepowtarzalne połączenia. To właśnie umiejętność komponowania jest kluczowa podczas przygotowywania posiłków. Oczywiście poparta ... . Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami na słodko. I tak zazwyczaj jest ...
czytaj więcej

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ślinka cieknie. Przygotuj: ... . Wywaru możesz użyć do zrobienie zupy grzybowej. Wyjmij grzyby i drobno je pokrój. 2. Przysmaż grzyby na maśle razem z ...
czytaj więcej

Kaczka w pomarańczach

(...) połączenie mięsa z owocami. W tradycji polskiej z łatwością odnajdziesz przepisy łączące rosnące w naszym klimacie śliwki, jabłka albo gruszki z różnymi gatunkami mięsa. Po wykorzystaniu tych receptur warto pójść o krok dalej i skusić się na przyrządzenie drobiu z ...
czytaj więcej

Kabaczek faszerowany

W jaki sposób skomponować dietę, by zawsze były w niej obecne witaminy i minerały niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu? Czy modne diety są naprawdę korzystne dla naszego zdrowia? Okazuje się, że zawsze w cenie jest zdrowy rozsądek i jedzenie tego, ... , ale również niezdrowe. W ciągu lata nie mamy najmniejszego problemu z tym, by przygotować aromatyczne i kolorowe potrawy. Czy ...
czytaj więcej

Przepis na pasztet domowy

Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do ... uzyskać produkt, który będzie można z powodzeniem kroić, potrzebne jest jakieś spoiwo. Mogą nim być: jajka, bułka tarta lub mąka. Z ...
czytaj więcej

Jajecznica z kurkami

Rondelki, garnki, patelnie, naczynia żaroodporne, noże, deski, kubki – wszystko to można znaleźć w każdej kuchni, gdzie wskazane przedmioty nie tylko stanowią podstawowe jej wyposażenie, ale również wzbudzają strach w osobach stawiających w kulinariach ... pozwala nam z czasem na puszczenie wodzy fantazji. Jeżeli kuchnia jest dla ciebie czymś zupełnie nowym i chcesz poznać jej ...
czytaj więcej

Krokiety z pieczarkami

(...) nadszarpnie domowego budżetu. Krokiety z łatwością możesz urozmaicić różnego rodzaju dodatkami, dzięki czemu potrawa ta przez długi czas ci się nie znudzi. Nie trać czasu i zobacz, w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać przygotowany farsz z pieczarek oraz ...
czytaj więcej

Wigilijne zupy

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z kilkoma rzeczami. Pierwszą z nich jest niewątpliwie tradycja wręczania prezentów, których wymyślenie i zakupienie nieraz zmywa nam sen z ...
czytaj więcej

Karp w galarecie

Trudno jest znaleźć kogoś, którego wolny czas nie zajmowałyby przygotowania do świąt. Generalne porządki i ciągłe chodzenie na zakupy, by znaleźć najlepsze prezenty dla naszych najbliższych, to tylko niektóre spośród wielu uroków przedświątecznej atmosfery. Ten ... galarecie wcale nie było takie częste. Obowiązkowo przygotowywano potrawy z ryb, jednak nie zawsze był to karp. Wraz z rozwojem ...
czytaj więcej

Masa makowa

Wigilijne jedzenie zwykle kojarzymy z obowiązkową ilością dwunastu potraw, które powinny pojawić się na naszym świątecznym stole. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo zróżnicowane są wigilijne dania. Nie chodzi tutaj wyłącznie o rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na ...
czytaj więcej

Zrazy wieprzowe

(...) bogactwem i różnorodnością dań. Jedną z potraw charakterystyczną dla tradycyjnej kuchni polskiej są zrazy. Zrazy to danie, które przyrządzać można z różnych rodzajów mięsa i z uwagi na wybrany przez nas gatunek możemy mówić o zrazach wołowych albo wieprzowych . Możliwe jest także zrobienie ich z mięsa mielonego lub dziczyzny . ...
czytaj więcej

Pierożki z ciasta francuskiego

(...) przygotowuje. Jeżeli chcesz rozpocząć swoją przygodę z tym niezwykłym przysmakiem lub jeśli z chęcią unowocześniłabyś recepturę babci ...
czytaj więcej

Co wiesz o brukselce?

(...) , czyli tzw. brukselka należy do licznej rodziny kapustowatych. Ta dwuletnia roślina wywodzi się z Belgii, gdzie uprawia się ją już od kilku wieków, a jej nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą kraju. Warzywo powstało na skutek skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Dzięki wartościom odżywczym, w połączeniu z niską kalorycznością, stała się ...
czytaj więcej

Zapiekanki makaronowe

(...) . Zobacz, jak możesz je zrobić oraz jakie inne łatwe dania można przygotować, korzystając z makaronu. Dania z makaronu Makaron jest jednym z najbardziej charakterystycznych produktów obecnych w kuchni włoskiej. Jego popularność nie ogranicza się ...
czytaj więcej

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

(...) prawdopodobnie przywiózł ją Marco Polo z Chin, więc także nosi znamiona orientalności! Przejęta została przez wiele kuchni europejskich. Przyrządzana jest z ryżu podsmażonego na tłuszczu, którym jest zwykle szpik wołowy, masło, a czasem oliwa. Ryż przygotowywany jest razem ...
czytaj więcej

Kotlety z soi - smaczne i zdrowe

(...) cebulę oraz czosnek, a potem obsmaż je na łyżce oleju. 4. Musisz teraz zemleć soję razem z grzybami, a także podsmażoną cebulą i odciśniętą bułką. 5. Powstała pyszna masa sojowa na kotlety z soi . Musisz dodać do niej jajka oraz paprykę sól i pieprz. 6. To już prawie koniec, kotlety sojowe już prawie zrobione. Pozostało ci uformować je ...
czytaj więcej

Zupa pomidorowa z koncentratu

(...) zwyczajnej „pomidorówki”. Zupa pomidorowa z krewetkami Aby przygotować pomidorową z owocami morza trzeba mieć wiele odwagi. Z pozoru takie zestawienie w ogóle nie ma racji bytu, jednak warto poeksperymentować, by przekonać się, że ta małe ...
czytaj więcej

Świąteczne nakrycie stołu

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas rodzinnych spotkań, które zapoczątkowywane są wigilijną wieczerzą. Z reguły ten niezwykły okres upływa nam na odwiedzaniu rodzinnego domu, dlatego zaprzątanie sobie głowy wigilijnymi potrawami niezupełnie ... czasu na ich robienie powoduje, że z reguły to właśnie one towarzyszą nam podczas świątecznych posiłków. Z jednej strony mamy do ...
czytaj więcej

Ryba w warzywach

Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni staramy się wymyślić coś wyjątkowego, efektownego i przede ... . Pomysł na rybę Ryby są jednym z tych składników pokarmowych, do których spożywania bez przerwy namawiają dietetycy. O tym, że ...
czytaj więcej

Zalety kapusty

(...) właściwości uśmierzające migrenę oraz bóle reumatyczne. Spożywanie tego warzywa polecane jest osobom z anemią, owrzodzeniami żołądka i dwunastnicy, a także nadkwaśności. Kapusta to też naturalny środek wspomagający oczyszczanie przewodu pokarmowego z ...
czytaj więcej

Wigilijna zupa rybna

Wigilijna kolacja to chyba jedna z niewielu chwil, w jakiej rezygnujemy z ulubionych zapiekanek makaronowych, domowej pizzy albo sałatki kebab i zastępujemy je tradycyjnymi potrawami świątecznymi. Nie oznacza to bynajmniej, że wigilijne jedzenie jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie wielu z nas z wielką ...
czytaj więcej

Jak marynować grzyby?

(...) jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek ...
czytaj więcej

Kapusta kiszona

Tak jak domeną lata są pyszne lody, zimne desery oraz orzeźwiające napoje, tak wraz z jego przeminięciem na naszym stole zaczynają pojawiać się potrawy bardziej treściwe, sycące i gotowane wyłącznie zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla ... jest bowiem lepszy dodatek do ryby niż surówka zrobiona z ukwaszonej kapusty ? I tak jak dla kuchni włoskiej znamienne są ...
czytaj więcej

Hit dnia

Masz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
USB bekon
Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
Uciekający Pan Młody
  Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
FunkyLunch1
Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...

Ostatnie komentarze