surówka z białej kapusty z koperkiem

Surówka z białej kapusty z koperkiem

Surówka z białej kapusty

kiszonej kapusty . Zgoła inny smak posiada surówka z kapusty pekińskiej , w której znaleźć się może także papryka albo ... Pamiętasz może, jak wyglądała piramida przedstawiająca proporcje, jakie powinniśmy zachować, chcąc zdrowo się odżywiać ? Jeżeli nie potrafisz wrócić do tego pamięcią, to wiedz, że znaczną część pokarmów, jakie spożywamy powinny stanowić warzywa. To ...
czytaj więcej

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. Przygotuj: po 30 dag białej i czerwonej ... bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. Przygotuj: po 30 dag białej i czerwonej ...
czytaj więcej

Surówka z białej rzodkwi

Dodatki – każdy, kto choć trochę interesuje się kulinariami doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odgrywają one niebagatelną rolę. Ciekawy wygląd potrawy nierzadko sprawia, że mamy zupełnie nowe doznania smakowe, a aromat, za który odpowiedzialne są ... tylko przygotować sos składający się z jogurtu greckiego i majonezu . Jeżeli chcesz, by surówka była bardziej dietetyczna ...
czytaj więcej

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i mróz, a ty przygotuj sobie wiosnę na talerzu. Przygotuj: 2 ... : 2 marchewki ¼ małej kapusty włoskiej pietruszkę kawałek pora seler kiszony ogórek ...
czytaj więcej

Surówka warzywna

By szybko nadrobić „witaminowe zaległości” dobrym pomysłem jest zaserwowanie sobie od czasu do czasu pożywnej sałatki z warzyw. Miska wartościowych i odżywczych składników pozwoli nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale również będzie sposobem ... następujących składników: 0,5 kg kiszonej kapusty, 1 kwaśne jabłko, 2 marchewki, 2 małe kiszone ogórki , sok z cytryny, natka ...
czytaj więcej

Przepisy z kapusty pekińskiej

Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z zastosowaniem ... lub listkami mięty. Surówka z kapustą pekińską W tym przypadku warto postawić na taką kompozycję składników, aby ...
czytaj więcej

Surówka z kiszonej kapusty - smaczny dodatek

Surówka z kiszonej kapusty to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także potasu i żelaza, wapnia i błonnika. Te cenne mikroelementy wzmocnią ciebie i twoją rodzinę, co jest niezwykle ważne zwłaszcza teraz, w jesiennym czasie, ... sól pieprz 3 łyżki oleju Krok 1 Surówkę z kiszonej kapusty przygotujesz bardzo szybko. Zacznij od ...
czytaj więcej

Surówka do ryby

Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli musimy przyrządzić coś wyłącznie dla siebie, jednak i tutaj trudno sprostać brakowi wystarczającej ilości czasu, jak też konieczności prowadzania zróżnicowanej i zbilansowanej zarazem diety. Jeszcze ... cytryny i cukier .   I tak najlepsza jest z I tak najlepsza jest z kiszonej kapusty zajadam się nią nawet latem mniam ...
czytaj więcej

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu. Potrzebnych składników nie dostaniesz może w pierwszym lepszym warzywniaku, ale ... trudu, by stworzyć coś wyjątkowego. Przygotuj: 1,5 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty 1,5 szklanki ...
czytaj więcej

Surówka z selera naciowego

Pomysłów na surówki nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza że zazwyczaj niestety nie zwracamy uwagi na to, co dodamy do naszej pieczeni bądź potrawki z kurczaka. Sięganie po gotowe surówki wcale nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład ... Mówiąc o selerze naciowym , obowiązkowo musimy zwrócić uwagę na dwa wykorzystywane przez człowieka elementy. Pierwszym z nich ...
czytaj więcej

Kapusta kiszona

Tak jak domeną lata są pyszne lody, zimne desery oraz orzeźwiające napoje, tak wraz z jego przeminięciem na naszym stole zaczynają pojawiać się potrawy bardziej treściwe, sycące i gotowane wyłącznie zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez ... : 4 kg białej kapusty, 8 dag soli, 1 kg marchewki, kminku. Kapustę należy dokładnie umyć i ...
czytaj więcej

Szybka surówka

Przychodzisz z pracy, jesteś zmęczona i chciałabyś zjeść coś smacznego, ale jednocześnie się nie napracować? Szybka surówka jest więc właśnie dla ciebie. Wystarczy, że kupisz wcześniej potrzebne produkty. Gotowanie wcale nie musi być nudne i żmudne. Sama się przekonaj. Przygotuj: kapustę pekińską puszkę kukurydzy 3 pomidory pół ... Przychodzisz z pracy, jesteś zmęczona i chciałabyś ...
czytaj więcej

Gołąbki z kaszą

Jak zrobić ten sam obiad i się nie napracować, aby stworzyć kilka potraw odpowiadających gustom całej rodziny? Zadanie to nie jest łatwe i nieraz już zdarzyło się, że nas przerosło. Trudno bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie ... postaciach na jednym talerzu zawsze będzie wiązało się z niemałą niespodzianką. Wskazać można kilka pomysłów na to, jak na podstawie ...
czytaj więcej

Gołąbki z mięsem

Szybkie tempo życia powoduje, że coraz rzadziej poświęcamy czas na przygotowanie posiłków. Wiele jest skutków takiego postępowania, jednakże najbardziej nas interesuje jeden z nich. Okazuje się, że udając się do restauracji albo nawet firmowego bufetu, ... poświęcamy czas na przygotowanie posiłków. Wiele jest skutków takiego postępowania, jednakże najbardziej nas interesuje jeden z nich ...
czytaj więcej

Naleśniki z jabłkami

Ciepły posiłek to podstawa przetrwania niezbyt sprzyjającej pogody. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na obieranie ziemniaków, gotowanie ryżu albo makaronu. Oczywiście możemy zaoszczędzić sobie sporo czasu i przygotować duży garnek zupy ... dzieciństwa, który musiał zapaść ci w pamięć są naleśniki z jabłkami. Jeżeli chciałabyś, aby to niezwykłe wspomnienie stało się ...
czytaj więcej

Wątróbka z pieczarkami

Dzisiaj przepis na wszystkich, którzy uwielbiają wątróbkę. Aby była smaczna trzeba ją odpowiednio przygotować, dodatki także są bardzo istotne. Wątróbka z pieczarkami to doskonałe połączenie. Możecie zapomnieć o tym gumowatym daniu z dzieciństwa, warto ponownie ... dodatków. Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki, z obranej cebuli zrób krążki. 2. Rozgrzej olej na patelni i duś ...
czytaj więcej

Pupusa - tortilla z Salwadoru

(...) mierze na kuchni Ameryki Łacińskiej, a w szczególności kuchni meksykańskiej. Dziś proponuję  pupusa z serem i sałatką w środku! Co nieco o kuchni z Salwadoru Sztuka kulinarna Salwadoru opiera się na podstawowych składnikach, tj.  kukurydza , kurczak, fasola, banany i kokosy. Do przyrządzania regionalnych przepisów używa się kukurydzy białej, ...
czytaj więcej

Sałatka z kiełkami

Do jedzenia kiełków chyba nie trzeba nikogo namawiać. Tym, którzy dotychczas sceptycznie podchodzili do kwestii wkomponowywania ich do posiłków warto nadmienić, że ten rodzaj dodatku jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, więc ... patelni ziarenka słonecznika, kiełki, rodzynki i starty ser żółty. Do takiej mieszanki dodaje się na koniec odsączone z nadmiaru ...
czytaj więcej

Zapiekanka z bułki

Chrupkie, kuszące aromatem i smaczne – te trzy określenia można by bez wątpienia odnieść do uwielbianych przez nas chipsów. Jednakże nie tylko one zachwycają nas wyjątkowym połączeniem tych trzech cech. Równie dobrze będą one pasować, gdy pod uwagę ... najzacniejszych potraw. Nie trać zatem okazji i zobacz, jak zrobić zapiekankę z bułki. Jak zrobić zapiekankę? Zanim dowiemy się ...
czytaj więcej

Przepis na tani obiad

Większości z nas zdarzyło się przeszacować swoje dochody i znaleźć się w sytuacji, w której pod koniec miesiąca trudno jest znaleźć jakąś gotówkę. Zwykle pozostało tam tylko parę zaskórniaków, z którymi nie mamy najmniejszego pojęcia co zrobić. Z drugiej ... tego typu obiad składający się z dwóch dań, warto jest dowiedzieć się trochę więcej na temat zasad, dzięki którym ograniczysz ...
czytaj więcej

Krokiety z kapustą i grzybami

(...) . Efekt rekompensuje wszystkie cierpienia. Przygotuj: 15 dag pieczarek 2 cebule 10 dag białej kapusty 2 jajka 2/3 szklanki mąki pół szklanki mleka bułkę tartą pieprz sól olej do smażenia Krok 1 Musisz zacząć od naleśników , potrzebujesz zatem ciasta na krokiety z kapustą i ...
czytaj więcej

Zupa strogonow

Jeżeli choć raz próbowałaś ustalić, dlaczego jesz jedne produkty, podczas gdy z niewiadomych przyczyn nie sięgasz po drugie, zdołałaś poczynić pewne obserwacje. Otóż często słyszy się, że za to co jemy jesteśmy sami odpowiedzialni, jednakże jak tu przejść ... potrawy na pewno zaobserwujemy, że zewsząd oddziałuje na nas różnie pojęta reklama. Z jednej strony oglądamy ją w telewizji, z ...
czytaj więcej

Warzywa strączkowe

Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ze ... , usprawniającego działanie przewodu pokarmowego i przyspieszającego odchudzanie. W potrawach z warzyw strączkowych znajdują się także ...
czytaj więcej

Jak ugotować rosół?

Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół , by smakował „jak u mamy”?       Jak zrobić rosół?   Kurczaka należy ugotować w osolonej wodzie wraz ...
czytaj więcej

Zdrowe surówki

(...) (mimo podpowiedzi zdrowego rozsądku) trudno zamienić ciasto czekoladowe na marchewkę. Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie warzywa powinny być jednym z produktów, po jakie sięgamy najczęściej. Ich jedzenie ...
czytaj więcej

Gdzie przyda nam się feta?

Grecja przynosi nam wiele kulinarnych inspiracji. Jedną z nich jest także popularny tamtejszy ser. Wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego, dość twardy, kruchy i o białej barwie jest składnikiem wielu dań. Warto wspomnieć, że oprócz tego, że dostarcza on dla organizmu ... w przyrządzeniu przekąski. Omlet z fetą – jajka wbijamy do miski dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką i ...
czytaj więcej

Dania greckie

(...) Taka potrwa do złudzenia przypomina popularne, polskie gołąbki . Podobne są też użyte produkty, bo danie składa się z mięsa oraz ryżu. Istnieje jednak kilka podstawowych różnic. Przede wszystkim zamiast liści kapusty do owinięcia masy stosuje się ...
czytaj więcej

Szparagi na miłość?

Na postawione w tytule pytanie odpowiadam „ jak najbardziej!”. Wczoraj było o papryce, która wpływa na potencję, a dziś kolejny produkt, który jest afrodyzjakiem. Szparagi być może niespecjalnie cieszą oko wyglądem, (zważywszy na to, że ... . Szparagi gotujemy w całości ustawiając je pionowo w naczyniu (najlepiej związać je w pęczek). Woda musi być posolona. Do białej ...
czytaj więcej

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A może zrobiłabyś gołąbki ... chcieli zjesc pierogi bez ciasta albo bigos bez kapusty czy beszamel bez mleka... Zrobiłam pomysł na gołąbki Zrobiłam pomysł ...
czytaj więcej

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście te w ...   Kapustę wcześniej gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, lekko ją sparzając, by łatwiej było odkleić liście, a ryż gotujemy w ...
czytaj więcej

Smaki Świata - Armenia

(...) tradycyjnymi potrawami tej pięknej, górskiej krainy. Z wielu pysznych i cieszących oko przepisów wybrałem trzy – w sam raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine . Smacznego!     Zupa z soczewicy (Wospow sup)   1½ ...
czytaj więcej

Alternatywne puree

(...) spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich . Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi , selera , groszku , fasoli , kapusty ... A także wiele innych. Nie wspominając już o taki cudach jak puree musztardowe, rozmarynowe, czy truflowe. Krótko mówiąc - F rancuzi doprowadzili sztukę robienia papki z warzyw do perfekcji :) ...
czytaj więcej

Węgierska Wigilia

  Na Węgrzech przygotowania do Wigilii rozpoczynają się 21 grudnia – w dzień Świętego Tomasza. Wtedy zaczyna się okres wytężonej pracy w kuchni, a jednocześnie spożywane posiłki stają się skromniejsze, postne. Najwspanialsze smakołyki zachowuje się ...   Rybę dokładnie oczyszczamy z resztek łusek i z ości. Na maśle podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta już zmięknie ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...