sos do ryby po grecku

Sos do ryby po grecku

Coś po grecku – dietetyczne tzatziki

go jako sos do tortilli i powiem Wam, że sprawdza się lepiej niż tradycyjne sosy zalecane do tego rodzaju potrawy . Słowem ... Słoneczna Grecja oferuje nam wiele kulinarnych rewolucji, które sukcesywnie wpisują się i w nasz polski jadłospis. Jednym z przykładów jest sos tzatziki . Choć ten grecki specjał zazwyczaj podawany jest jako dodatek do dań, to można go ...
czytaj więcej

Ryba po grecku - na ciepło i na zimno

Nie masz pomysłu na dzisijszy obiad? Chciałabyś zrobić coś wyjątkowego na kolację. Ryba po grecku to jedno rozwiązanie dwóch problemów. Doskonale smakuje na ciepło, a to co nie zostanie zjedzone warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, ... będzie miękkie. W trakcie dodaj liść laurowy, ziele angielski, pieprz i sól. Krok 5 Ryba po grecku jest już prawie ...
czytaj więcej

Danie lekkostrawne - klopsiki z ryby

(...) szklanką wrzątku. Gotuj 10 minut. 4. Zwilżonymi rękami uformuj klopsiki z ryby i wrzuć je do wywaru. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut. 5. Po tym czasie rozmieszaj śmietankę z mąką i zamień wywar warzywny w sos do ryby . Dopraw danie lekkostrawne, czyli gotowaną rybę przyprawą ...
czytaj więcej

Ryba w sosie cytrynowym

Jedzenie ryb jest jednym z głównych haseł, jakie uparcie chcą do naszego życia przeforsować dietetycy. Nie ulega wątpliwości, że ich spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia, choć i tu pojawiają się pewne zastrzeżenia. Oprócz tego, że trzeba ryby ... znieść naprawdę dużo i można do niego dodawać niemalże każdy inny sos dodawany do różnych potraw. Świadczyć mogą o tym takie ...
czytaj więcej

Faszerowane pomidory

Brak pomysły na grilla? Jeśli podczas ogródkowego pikniku na stole wyraźnie zaczyna czegoś brakować, warto zaopatrzyć się w przekąskę, która wysubtelni smak spożywanego mięsa, odświeży usta po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między daniami ... warto jednak podawać także w surowej postaci. Do dekoracji przyda się natka lub listek bazylii. Pomidory faszerowane ryżem ...
czytaj więcej

Sos do pizzy

(...) coś dla siebie, to zobacz, jak zrobić sos na pizzę . Przepis na sos do pizzy Omawiając sosy do pizzy , trzeba już na początku wskazać, że wyróżnia się kilka ich rodzajów. Po pierwsze mamy do czynienia z sosem na spód do pizzy . Obok niego wskazać można chociażby ...
czytaj więcej

Ryba w sosie śmietanowym

Po karnawale i zabawie przyszedł czas odpoczynku dla naszego żołądka. I chociaż we wspomnieniach żywy jest jeszcze tłusty czwartek, to jednak na czas postu trzeba zapomnieć o istnieniu puszystych pączków, wyśmienitych faworków i cieszących nie tylko ... :) No właśnie :D słuuuuszna No właśnie :D słuuuuszna uwaga :D dokładnie, ta mąka to po co? dokładnie, ta mąka to po co? do ...
czytaj więcej

Sos rybny

(...) @Surka, z pewnością dodałaś zbyt dużo sosu rybnego do potrawy. Domyślam się jak musiała smakować "zepsuta" potrawa przez sos rybny bo sam kiedyś przesadziłem z ilością sosu i wszystko poszło do kosza. Wystarczy tylko kilka kropelek, ten sos pasuje do wielu ...
czytaj więcej

Kurczak w sosie pomidorowym

Z jakimi produktami kojarzy ci się nadejście lata? Obok truskawek, czereśni czy młodych ziemniaków bez wątpienia wskazać tu trzeba pomidory. Nie tylko świetnie wyglądają, zachwycając raz soczystą czerwienią, innym natomiast razem kuszącą zielenią, lecz także ... ich postacie. Obok świeżych owoców świetnie sprawdzających się jako dodatek do kanapek albo sałatek mamy przecież pomidory ...
czytaj więcej

Przepis na sos beszamelowy

Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć por zapiekany pod beszamelem, ... mleko. Krok 4 Nie przestawaj mieszać aż pyszny sos do potraw się zagotuje i zgęstnieje. Krok 5 Jeśli ma to być ...
czytaj więcej

Szczupak faszerowany

Ryby to jeden z produktów, którego na pewno nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Od jakiegoś czasu niemalże obowiązkowe jest jedzenie karpia, jednak coraz więcej osób rezygnuje z niego na rzecz przyrządzania dań na bazie innych ryb. Zaliczyć do nich ... i filetujemy mięso. Bułki należy namoczyć w wodzie lub mleku i po odciśnięciu zmielić. Następnie dodajemy do nich podsmażoną ...
czytaj więcej

Surówka z sałaty lodowej

I chociaż na widok surowej obranej marchewki zwykle wcale nie musimy się opamiętywać, by powstrzymać się od jej zjedzenia, to już dodanie jej do ryby po grecku zupełnie zmienia nasze podejście. Podobne zjawisko można odnieść także do wielu innych owoców i ... używanych do przygotowywania tego rodzaju dodatków jest sałata, a zwłaszcza jej odmiana określana mianem sałaty lodowej. Przeczytaj ...
czytaj więcej

Ryba po wiejsku - prosto i oryginalnie

(...) przypadnie ci do gustu. Jest dość prosty, ale jednocześnie, dzięki tajemniczym składnikom, wyjątkowy. Na pewno nigdy wcześniej nie jadłaś tak przygotowanej ryby. Możesz ją podać podczas dzisiejszej kolacji z przyjaciółmi. Będą zachwyceni. Przygotuj ...
czytaj więcej

Śledzie po kaszubsku

Niewiele jest osób, które uwielbiają wszystkie odmiany ryb pod każdą postacią. Co prawda bez względu na pochodzenie posiadają one specyficzny zapach i smak, ale niewątpliwie pasta z makreli to co innego niż ryby w occie. Przeciwnicy jedzenia ryb być może ... ilości przepisów, dzięki którym możemy przygotować ryby w rozmaitych postaciach. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie ...
czytaj więcej

Galareta z kurczakiem

Przekąski na zimno zdarza się nam przyrządzać tylko od święta. Z tego też powodu, gdy zbliża się jakaś okazja, podczas której powinny się one znaleźć na stole, zwykle nie mamy za bardzo pojęcia, w jaki sposób je przygotować. Inspiracji wcale nie musimy szukać ... wody (ok 1 l), tak aby pokryła mięso. Następnie pozbywamy się szumowin i gotujemy razem z warzywami do czasu, aż mięso będzie ...
czytaj więcej

Ryba w warzywach

Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni staramy się wymyślić coś wyjątkowego, efektownego i przede ... natomiast doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Po upływie około 10 minut mięso ryby powinno zmięknąć ...
czytaj więcej

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

Na nasz świąteczny konkurs przyszło wiele różnorodnych zgłoszeń. Pojawiły się przepisy tradycyjnych potraw, jak pieczone ryby i słodkości, ale też zupełnie zaskakujących, jak zupa śledziowa czy sałatka z uszkami (dla osób nie przepadających za świątecznym barszczem). Zwycięskie danie znajduje ... czosnku, 1 cebula, pieprz, sól. Do okraszania: 3 cebule, pół kilograma wędzonego boczku, olej ...
czytaj więcej

Przepisy na dorsza

Ryby są jednym z podstawowych składników diety człowieka, który obecny był już od początków jego istnienia. Całkiem słusznie zatem spodziewać się możemy masy przepisów na ich przyrządzenie. Różnorodność postaci, w jakich jedzone są zdrowe ryby zwiększona jest poprzez to, że mówiąc o nich, mamy czasami na myśli bardzo różniące się między sobą ... Ryby są jednym z podstawowych składników diety ...
czytaj więcej

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

Zupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w kuchni i nie bój się nowych wyzwań. ... bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w kuchni i nie bój się nowych wyzwań. Przygotuj ...
czytaj więcej

Jak zdrowo grillować?

(...) . Dokładnie umyj dorsza, upewniając się, czy nie ma ości. Przełóż go do oddzielnego naczynia i zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę, skórkę z cytryny, sos sojowy i koper, a następnie zmieszaj. Masę umieść w lodówce na ok. 20 minut. W międzyczasie pokrój rzodkiewkę i cebulę ...
czytaj więcej

Naleśniki z truskawkami

(...) to co jest proste, dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni stanowi prawdziwe wyzwanie. Ponoszone raz po raz porażki zniechęcają nas do działania, a przecież miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że kuchnia może być źródłem nie lada przyjemności. W prostocie bowiem potrafi ukryć się prawdziwy kunszt godny mistrza kuchni z prawdziwego zdarzenia. Nie jesteś ...
czytaj więcej

Wigilijna zupa rybna

(...) przed świętami zachęcają nas do odwiedzenia niemalże wszystkie markety. I nie ma co, się temu dziwić, bowiem chociaż coraz rzadziej faktycznie przygotowujemy dwanaście tradycyjnych potraw, chwytając się takich zabiegów jak zaliczanie do nich cukru i chleba, to wydaje się, że tradycja jedzenia dań z ryby nadal jest kultywowana. W jaki sposób ...
czytaj więcej

Zapiekanka rybna - zdrowy i lekki obiad

Zapiekanka rybna to doskonały pomysł na obiad dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Jest lekka, smaczna a jej przygotowanie, jak to z zapiekankami bywa, nie zajmuje wiele czasu. Potrzebujesz jedynie kilku drobiazgów. Sprawdź jaki przysmak możesz stworzyć z ... jeszcze gotowa, ale już blisko. Nie zapomnij o makaronie. Musisz go ugotować, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego ...
czytaj więcej

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

Połączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich winnicach od ... klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino ...
czytaj więcej

Łosoś w sosie koperkowym

(...) przyrządzić smacznej ryby? Czasami wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis, by stać się prawdziwym mistrzem kuchni! Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób na łososia w sosie koperkowym. To wyśmienite danie nie tylko na pewno przypadnie ci do gustu, ale ...
czytaj więcej

Zapiekanka z tuńczykiem

(...) przygotowywane są one w podobny sposób, choć możliwość dodania do nich dowolnego farszu sprawia, że za każdym razem będą smakować zupełnie inaczej. I tak, dodatkiem do zapiekanek jest z reguły kurczak , mięso mielone, brokuły, pomidory czy ser. Jednak równie ...
czytaj więcej

Łosoś z serem

Z biegiem czasu nasze kulinarne upodobania ulegają zmianie, o czym doskonale zdajemy sobie sprawę, gdy ogarnia nas dziwna ochota na spróbowanie śledzi po żydowsku bądź też nie możemy się oprzeć smakowi zielonych oliwek. Należy zauważyć, że obok upodobań ... poszukujemy jakiegokolwiek przepisu na łatwe przystawki. Świetnie w roli niewielkiego zimnego poczęstunku sprawdzają się ryby w ...
czytaj więcej

Falafel rodem z Izraela

(...) jagnięcina i ryby . Znaleźć można w niej także dania wegetariańskie, np.  koszerny falafel . Kuchnia z Izraela Istnieje kilka kluczowych zasad obowiązujących w kuchni żydowskiej. Po pierwsze, zupełnie wykluczono z jadłospisu niektóre mięsa, m ...
czytaj więcej

Panga z warzywami z parowaru - bardzo zdrowo

Dania z parowaru są przepyszne i bardzo zdrowe, dlatego warto kupić urządzenie i jak najczęściej przygotowywać na nim obiady. Dzięki temu potrawy zachowują o wiele więcej witamin i składników odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania, nie mówiąc już o ... oliwę 1. Rozmrożoną i osuszoną pangę włóż do parowaru. Na drugiej półce ułóż warzywa. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać ...
czytaj więcej

Tuńczyk z makaronem

Część z nas ma po świętach serdecznie dość spędzania kolejnych wolnych chwil w kuchni. Z drugiej strony jednak nasze podniebienie przyzwyczaiło się już do starannie przygotowanych dań i wytwornych smaków. Świątecznie potrawy to przecież nie tylko kunszt, ... zaopatrywać się w jakieś ekskluzywne produkty, by cieszyć nie tylko podniebienie, lecz także oczy. Idealnie nadającym się do tego ...
czytaj więcej

Przyprawy z całego świata

Wiele współczesnych przepisów czerpie inspiracje z kuchni Środkowego i Dalekiego Wschodu, Azji, Indii i Meksyku. Stamtąd bowiem pochodzą przyprawy o bardzo silnym smaku, które nadają intensywny aromat potrawom, których przygotowanie nie zabiera dużo ... kolendrą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny używamy jej do doprawiania potraw przyrządzonych na modłę meksykańską. Z racji tego ...
czytaj więcej

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

W Polsce dania z ryb przyrządzane były od najdawniejszych czasów. W staropolskich domach podawano ryby w różnoraki sposób, a potrawy cechowały się wyjątkową pomysłowością kucharzy, którzy je przyrządzali. W Polsce z gatunków świeżych ryb (dostępnych w sklepach) ... jedyna modyfikacja – zamiast ryby, zupełnie dobrze smakować będą też kawałeczki kurczaka czy krewetki ! Składniki ...
czytaj więcej

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru. Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na ... , włóż wszystko do garnka i zalej litrem wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz. Gotuj wszystko 40 ...
czytaj więcej

Pieczony łosoś teriyaki

Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki jest w Polsce mało znany. A szkoda, bo cudownie podkreśla smak pieczonej albo grillowanej ryby lub mięsa. Trochę słony, trochę słodki, bogaty w różne smaki… Zawiera sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier lub miód. Łosoś zamarynowany w ...
czytaj więcej

Przepisy na koreczki

(...) , istnieje wiele możliwości przyrządzenia tego typu potraw w różnej formie. Sięgnąć możemy zarówno do tradycji kuchni polskiej , jak i kuchni włoskiej czy kuchni francuskiej . Świetnie sprawdzają się tu także różnego rodzaju produkty, jak ryby ...
czytaj więcej

Kuchnia brazylijska

Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych produktów ułatwia przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów. ... jeść ryby w każdej postaci. Caruru – to potrawa wykorzystująca niemal te same składniki, co vatapa. Różny mają jednak ...
czytaj więcej

Ryba jest dobra na wszystko

  Jak głosiło hasło pewnej starej kampanii społecznej - „ryba wpływa na wszystko”. I, powiem szczerze, podpisuje się pod tym rękami i nogami. Ryby są źródłem kwasu omega-3, który działa zbawiennie na nasz organizm. Ponadto już w czasach ... ryby absolutnie i szczerze polecam. Co najmniej dwa razy w tygodniu. I to obojętnie, czy smażone, pieczone, duszone, marynowane ...
czytaj więcej

Co zrobić ze świątecznymi resztkami

  Po świętach w każdym niemalże domu zostaje cała masa jedzenia. Wiadomo – w czasie wieczerzy wigilijnej i podczas świątecznych śniadań, obiadów i kolacji nie może niczego zabraknąć... Tylko w pewnym momencie okazuje się, że cała lodówka jest zapchana „resztkami”, których żal wyrzucić, a pomysłu, co z nimi zrobić ...   Po świętach w każdym niemalże domu zostaje ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.