ryż czerwony właściwości

Ryż czerwony właściwości

Właściwości sałaty

lekkostrawna. Sałatę dębową cechuje czerwony koloryt i nieco karbowane listki, które stanowią świetny element dekoracyjny dla ... Sałata masłowa , lodowa czy rzymska – niezależnie od rodzaju, to dodatek kulinarny, który w zdrowej diecie powinien pojawiać się jak najczęściej. Świeże, młode listki idealnie nadają się nie tylko do kanapek, ale także świetnie smakują wkomponowane do ...
czytaj więcej

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

Jakie zdanie pojawia się w niemalże każdym przepisie kulinarnym? „Dopraw do smaku pieprzem i solą”. Jednak zarówno pieprz, jak i sól występuje w przeróżnych formach. Zapoznaj się z rodzajami tych dwóch najpopularniejszych przypraw. Rodzaje soli Niewielkie ... łuskę, a część wewnętrzna jest suszona. Niestety w procesie tym traci ona swoje właściwości rozgrzewające, jednak zachowuje ...
czytaj więcej

Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem

(...) sport cenią sobie ryż jako bogate źródło białka, niezbędnego do zbudowania masy mięśniowej. Natomiast kobiety dbające o linię docenią niską zawartość sodu, który spożywany w nadmiarze zatrzymuje wodę w organizmie człowieka. Znamy ryż biały , czarny ...
czytaj więcej

Potrawka z ryżem

Szukasz jakiejś odmiany, bo znudziło ci się jedzenie ziemniaków? Mówi się, że dobrego nigdy za wiele, ale nawet od najbardziej uwielbianej przez nas potrawy warto jest jakiś czas odpocząć, by później ze zdwojoną siłą rozkoszować się jej wyśmienitym smakiem. ... grupy B. Trudno także pominąć fakt, że dobrze przygotowany ryż to również prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciekawym sposobem na ...
czytaj więcej

Placek z kaszą manną

Na pewno kilka razy, jedząc wyśmienity deser, zastanawiałaś się, co w nim się takiego znajduje, że smakuje tak znakomicie. Spoglądanie na zawartość produktów, która z reguły umieszczana jest na ich opakowaniach nie zawsze musi wiązać się z odnalezieniem ... , zastępując ryż bądź ziemniaki, zwłaszcza w przepisach na faszerowane warzywa , gołąbki albo krupnik . Dla nas ważne jest, że ...
czytaj więcej

Bakłażany faszerowane

Czego w twojej kuchni na pewno nie powinno zabraknąć? Zgodnie z zasadami zróżnicowanej i zbilansowanej diety powinniśmy jeść niemalże wszystko, jednak bardzo duże znaczenie mają tutaj proporcje. Produktami, których jedzenie w dużych ilościach jest ... ugotować kaszę kuskus albo ryż . W tym czasie obieramy i kroimy cebulę, którą następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ...
czytaj więcej

Najlepsze przepisy z mango w roli głównej!

Owoce to bardzo ciekawe produkty – są bardzo zdrowe i świetnie smakują. Można je jeść same, ale także w sałatkach czy jako dodatki do mięs. Jedne kojarzą się nam z jesienią, inne z latem. A z czym kojarzy ci się mango? Jakie znasz dobre przepisy w oparciu ... wodę. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na średnim ogniu. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Odstawić w ciepłe miejsce ...
czytaj więcej

Jak zrobić Krwawą Mary?

Warzywny drink z procentami, nazwany z angielskiego „Bloody Mary” stał się popularny już w latach 50. XX wieku! Jak historia głosi, terminologia tego trunku wywodzi się od brytyjskiej Marii I Tudor, która nazywana była „Krwawą Marią”. Takie ... witaminę PP, oddziałującą na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi. Poza tym słyną także ze swoich właściwości ...
czytaj więcej

Uszka do barszczu

Już za kilka dni przestaniemy nerwowo szukać prezentów dla najbliższych i zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Niestety, podobnie jak część wigilijnych potraw, tak samo uszka zazwyczaj ... barszcz czerwony z uszkami . Obok nich wymienić należy także zupę makową zazwyczaj jadaną na słodko z dodatkiem groszku ...
czytaj więcej

Barszcz biały

Zielona ogórkowa, czerwona pomidorowa , barszcz czerwony, pomarańczowa gulaszowa – każda z tych zup ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i barwę. Do tego elitarnego grona bogatej gamy kolorów zaliczyć należy także często niedoceniany barszcz biały. Wyjątkowy smak, właściwości rozgrzewające, poczucie sytości, to tylko niektóre spośród cech, jakie możemy przypisać ...
czytaj więcej

Zupa cytrynowa

Rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz, grzybowa to zestaw najczęściej jadanych przez nas zup. Biorąc pod uwagę, że przyrządzamy je codziennie, pomysły na nie mogą się skończyć już po tygodniu. Sprawę pogarsza fakt, że jedzenie zup jest bardzo wskazane, zwłaszcza dla tych, którzy chcą ... cytryny, świeżą miętę, sól, pieprz. Krok 1 Do gotującego się bulionu dodaj surowy ryż i gotuj go ...
czytaj więcej

Jak poprawić trawienie?

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie produkty spożywcze sprawiają, że czujemy się ciężko i ospale, a które przyspieszają trawienie jednocześnie przeciwdziałając zaleganiu resztek pokarmowych w jelitach. Jak zatem komponować posiłki, aby poprawić ... garściami warto też czerpać z właściwości melisy, bazylii czy estragonu. Do sałatek warto dodawać por. Łagodzi on zaparcia i wzmaga ...
czytaj więcej

Ziemniaki a odchudzanie

  Czy będąc na diecie musimy wyrzekać się także ulubionych ziemniaków? Wiele tez mówi, że należy to zrobić jak najszybciej, bo zawierają one zgubne kalorie. A jaka jest prawda? Czy można je jeść bez obaw?    Spożywane w niewielkich ilościach z pewnością ... dni wybierz kaszę lub ryż. Raz lub dwa w tygodniu zafunduj sobie dietetyczny obiad wyłącznie z surówką.   Źródło ...
czytaj więcej

Jedzenie zabójcze dla diety

  W trakcie odchudzania słodycze i kaloryczne potrawy kuszą nas bardziej, niż zwykle. To, co zakazane, smakuje najbardziej. A to, co najbardziej smakuje, jest też tuczące. Sprawdź, czego powinniśmy unikać w czasie diety.     Fast foody to ... ?  Ryż lub kasza , które odpowiednio przyprawione i podane mogą stanowić rewelacyjną alternatywę dla frytek i ziemniaków ...
czytaj więcej

Co na zimę? Gorąca czekolada, czy ciepły kubek z zupą?

(...) nich spełni doskonale swoje zadanie. Ja polecam rosół, zupę grzybową, buraczkową , żurek, lub barszczyk czerwony. Wszystkie ono mają dużo właściwości odżywczych, a do tego nie są gęste, więc z powodzeniem możemy je przelać do kubka.   To którą ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...