przystawka na imieniny

Przystawka na imieniny

Przystawka z ogórków - efektowna i pyszna

to danie z ogórków. Zacznij przygotowania właśnie od nich. Obierz je, pokrój na 3 kawałki i wydrąż środek. Następnie posól warzywa ... Przystawka na imieniny... myślisz, myślisz i nic ciekawego nie przychodzi ci do głowy. A ogórki? Zbyt pospolite? A może ogórki faszerowane? To już zupełnie co innego. Przeczytaj jakie pyszności będą się w nich kryły, a nie będziesz już miała żadnych ...
czytaj więcej

Jajka z kawiorem - pyszna przystawka

(...) , a efekt o wiele lepszy. Każdy skusi się na takie dobre jedzenie. Sama się przekonaj. Przygotuj: 12 jajek słoiczek kawioru majonez ząbek czosnku sól, pieprz Krok 1 Gotowanie jajek na twardo – od tego musisz zacząć. Następnie je obierz i przekrój wzdłuż na połowę. Krok 2 Dania z jajek zwykle są łączone z ...
czytaj więcej

Co wiesz o brukselce?

Są warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść ... szczególną rolę odgrywa w diecie kobiet ciężarnych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B1 szczególnie korzystnie wpływa na układ ...
czytaj więcej

Szybkie przystawki

(...) trzeba ich gotować. Owocowe przystawki Choć sezon na truskawki już minął, amatorzy tych owoców znajdą jeszcze miejsca, w których można je kupić. Oto przepis na niezwykle kolorową i smaczną sałatkę z truskawek , ogórka i awokado. Możemy podawać ja zarówno jako deser, jak i przystawkę do wystawnego bufetu z delikatnym kurczakiem lub gotowanym łososiem. ...
czytaj więcej

Apetyczne przystawki dla wegetarian

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości jest wegetarianinem, powinnaś pomyśleć o zastąpieniu mięsa czy ... greckiej . Jest to niezwykle szybka i łatwa do przygotowania przystawka, która wymaga jedynie odpowiedniego dobrania składników i ...
czytaj więcej

Naleśniki bez mleka

Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci się samodzielnie przygotować? Bardzo często są nim naleśniki. Dlaczego to właśnie przepisy na nie poznajemy jako pierwsze? Chodzi tu przede wszystkim o to, że naleśniki są dość ... poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pomysłów na naleśniki, a także poznasz recepturę przyrządzania naleśników bez użycia ...
czytaj więcej

Domowe chipsy - kto się im oprze?

W chipsach nie ma nic zdrowego. To niezaprzeczalne. Jednak nasze dzieci je uwielbiają i z tym również nie można dyskutować. Jak pogodzić te dwie sprawy? Zrobić domowe chipsy. Dzięki temu unikniesz wielu konserwantów, które są dodawane do tego przysmaku. Niewielkie to ... daniem. Zacznij od obrania ziemniaków i i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Krok 2 Ten przepis na domowe chipsy ...
czytaj więcej

Czekoladowe pralinki

(...) jakimś pomyśle na prezent. Z reguły producenci słodyczy w jakiś sposób starają się nam pomóc i dostarczą czekoladowe mikołaje, świąteczne cukierki albo całe zestawy słodyczy. Trudność w wyborze pojawi się wówczas, kiedy okazją, na jaką kupujemy prezent nie są święta, a urodziny, imieniny, parapetówka bądź zaręczyny. Trudno wówczas wymyślić coś ...
czytaj więcej

Pikantna zupa z dyni nie tylko na Halloween

Zupa z dyni to potrawa o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji, idealna jako pierwsze danie lub przystawka. Z powodzeniem przechowasz ją w lodówce i podgrzejesz kolejnego dnia. Jednak tym razem zupie dyniowej nadasz orientalny charakter. Dzięki imbirowi, curry i ... ją jednym ruchem na drugą stronę i ponownie przypiekaj. Dodaj czosnek oraz imbir i gotuj przez 1-2 minuty, dopóki czosnek ...
czytaj więcej

Jak szybko zrobić przystawki?

Planujesz gości na wieczornej kolacji? Nie zdążysz już zrobić szczególnego? Mylisz się, są ciekawe przystawki na zimno, których przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Możesz je przyrządzić nawet wtedy, gdy znajomi zjawią się niespodziewanie. Włoska przystawka ... . Nożem lub lepiej obierakiem do warzyw, pokrój ją wzdłuż na długie i cienkie plasterki. Posól je i odstaw na 15 minut. Krok ...
czytaj więcej

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

Chyba nie ma takiej osoby, która nie próbowałaby kuchni włoskiej. Pizza, lazania, spaghetti, risotto – te najbardziej charakterystyczne włoskie potrawy przyjęły się w Polsce bez szemrania. Co więcej, uważamy je niemal za swoje! Nie da się ukryć, ... się z kilku etapów. Najpierw podawana jest przystawka, następnie potrawa mączna lub zupa i w końcu danie główne. Rolę tą pełni ...
czytaj więcej

Ogórki kiszone - właściwości

(...) przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć się, czy tama metoda odchudzania działa, wypadałoby sprawdzić ją na własnej skórze. Z czasem rezultaty mogą przejść najśmielsze oczekiwania. Wato zatem podjąć tę próbę!  Jak wpływa na organizm ...
czytaj więcej

Gatunki sera

Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te najpopularniejsze i podpowiemy z czym smakują najlepiej ...
czytaj więcej

Ogórki konserwowe

(...) do poszukiwań sposobów na przetwarzanie owoców i warzyw, abyśmy mogli się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Jednymi z najczęściej przygotowywanych na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, które stanowią niezastąpione źródło wielu witamin. Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób, możesz je samodzielnie przygotować. Przetwory z ogórków Ogórki są idealnym ...
czytaj więcej

Przepis na jajka faszerowane

(...) , trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem.   Jajka faszerowane pieczarkami   Grzyby podsmażamy na patelni wraz z cebulką. Po ugotowaniu jajek należy przekroić je na pół, wydrążyć żółtka i wymieszać je z przygotowaną wcześniej ...
czytaj więcej

Przepis na tzatziki

(...)   Ogórka zetrzyj drobno na tarce i połącz z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego Czosnek drobno poszatkuj i dodaj do całości Masę dopraw koperkiem, solą i pieprzem Na koniec dla większej ...
czytaj więcej

Fasola fava po egipsku

Przepis na jamajskiego kurczaka jest na pewno ciekawy, a dla nas egzotyczny. Co prawda wykorzystuje składniki dobrze nam znane i przyprawy, których też używamy na co dzień, jednak połączenie wszystkiego jest dosyć oryginalne. Tak jest z każdą ... , sokiem cytrynowym i czosnkiem. I choć ful medames znany jest jako przystawka w większości krajów arabskich, to z Egiptu pochodzi i ...
czytaj więcej

Przepisy na ślimaki

Ślimak, ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi... – to powiedzenie, które towarzyszyło nam podczas każdego spotkania z mięczakiem. Niektórzy z nas nierzadko wybierali się na zbiór naszych poczciwych winniczków, jednak mało kto decydował się na ich przyrządzenie. Złapane przez nas ślimaki wędrowały do skupu i dopiero stamtąd trafiały do ...
czytaj więcej

Kuchnia meksykańska

(...) , którym owija się wybrane składniki. Jest on przygotowywany na specjalnych patelniach z połączenia maki kukurydzianej lub pszennej oraz wody z solą. Przygotowany do tortilli farsz najlepiej jest podawać na ciepło, bo po wystygnięciu ciasto traci swoje walory ...
czytaj więcej

Szpinak z jajkiem - kuchnia włoska

Szpinak z jajkiem to pyszna i efektowna przystawka. Małe zielone liście są bardzo zdrowe, dlatego warto przygotowywać je na różne sposoby i odkrywać nowe możliwości. To danie kuchni włoskiej , możemy sobie więc wyobrazić gorące noce pełne śmiechu i tańca. Przygotuj: 1,5 kilograma szpinaku 10 dag startego sera 5 dag masła 6 jaj gałkę muszkatołową sól pieprz ...
czytaj więcej

Portugalska zupa Caldo Verde

Co odpowiedziałabyś na pytanie: „Co mamy wspólnego z Portugalią?” – pewnie musiałabyś się zastanowić. Gdzie leży Polska, a gdzie ten słoneczny kraj? Oni mają ciepły klimat i słońce na okrągło, a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą ... krajobraz, kuchnia portugalska nie jest zbyt różnorodna. Te same potrawy spożywa się zarówno na południu, jak i na północy kraju ...
czytaj więcej

Kawior - jak go przygotować?

Masz ochotę na wykwintną przekąskę? Spróbuj przyrządzić kawior, a właściwie czerwony kawior z łososiem. Taka przystawka doskonale się prezentuje, a przede wszystkim świetnie smakuje. Kawiorowa chwila przyjemności w poniedziałek nastroi cię pozytywnie na cały nadchodzący tydzień. Nie bój się ...
czytaj więcej

Ser camembert i dressing paprykowy

(...) 1. Jak zrobić dip paprykowy ? To proste. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę paprykę. 2. Pozostaw warzywa na bardzo wolnym ogniu i dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek , tymianek rozmaryn, kolendrę, koper, pieprz ...
czytaj więcej

Właściwości selera

(...) . Przepisy z selera naciowego Seler to warzywo, które wykorzystać możemy na dwa sposoby. Jeżeli nie przepadasz za jego smakiem, powinnaś stosowaćje jako dodatek. Istnieje wiele potraw, których przyrządzenie opiera się na tym zdrowym warzywie. Surówka z selera to przystawka ułatwiająca trawienie ciężkich potraw. W jej skład wchodzi surowy ...
czytaj więcej

Sałatki z fetą

Sałatka grecka to tylko jedna z wielu kulinarnych propozycji wykorzystania fety. Wystarczy jednak odrobinę otworzyć się na kuchenne eksperymenty, aby szybko zauważyć, że ten rodzaj sera świetnie sprawdza się także w zestawieniu z innymi składnikami. Jakie ... , to po degustacji takiej orzeźwiającej przekąski mijają wszelkie wątpliwości co do jej walorów smakowych. Przepis na sałatkę z ...
czytaj więcej

Potrawy z kawiorem

Na delektowanie się tym kulinarnym przysmakiem nie każdy może sobie pozwolić. Kawior nie bez powodu jest zwany pokarmem bogów. To prawdziwy rarytas w kuchni, a do tego ten morski przysmak jest dość drogi. Co ciekawe jest on silnym afrodyzjakiem, więc ... , to kawior zawiera spore ilości aminokwasów i niesyconych kwasów tłuszczowych, które zbawiennie działają na organizm. Jest źródłem ...
czytaj więcej

Przepisy kulinarne - sałata lodowa

(...) dania głównego np. w postaci mięsa. Sałatka grecka Przepis na pożywną sałatkę grecką chyba każdy zna, bo to swoisty standard w restauracjach i często jest podawany jako przystawka obiadowa. Pokrojone w małe cząstki pomidory łączymy z ...
czytaj więcej

Dania z serem

Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są przecież także źródłem ... pleśniowe Wytwarzane są z mleka i podpuszczki, i zazwyczaj cechują się niebieskawą lub zieloną pleśnią widoczną na ich ...
czytaj więcej

Wiosenne placuszki – garść pomysłów

Pożywne przekąski, nie wymagające dużo pracy, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Takie są właśnie placki, samodzielnie przyrządzić mogą nawet Ci, którzy kucharzyć dopiero zaczynają. Na nadchodzącą wiosnę polecam Wam te warzywne. Oto moje propozycje:   ... czerwona papryka 4 łyżki mąki 2 jajka ziarno słonecznika sól, pieprz Składniki trzemy na tarce, łączymy z jajkami, mąką ...
czytaj więcej

Różowy sos do jajek

Sos to doskonały dodatek do wielu potraw. Różowy sos do jajek doda im smaku i charakteru. Możesz go również wykorzystać do wędlin i mięs. Dzięki niemu zyskasz nie tylko walory smakowe, ale także będziesz mogła wspaniale udekorować swoje dania. Uwaga – ten sos będzie ... do lodówki na 2 godziny. Krok 3 Teraz już bez przeszkód możesz rozkoszować się smakiem jajek z ostrym, różowym ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

  • (5)

    a jakiej maki dodac?

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...