przetwory z cukinii

Przetwory z cukinii

Przetwory z agrestu

, fosfor oraz magnez, a także witaminy B1, C i A. Jest on także cennym źródłem błonnika pokarmowego. Z innych korzyści wpływających ... Te słodkie owoce są często niedoceniane w polskiej kuchni i spotkanie deserów, ciast czy innych propozycji kulinarnych z ich udziałem to prawdziwa rzadkość. Najczęściej można natomiast znaleźć agrest na sklepowych półkach pod postacią dżemu. ...
czytaj więcej

Zupa z cukinii

Przełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw. Mowa tu nie tylko o grzybach, w których kryje się prawdziwe bogactwo ... o wcześniejszym usunięciu nadmiaru wody. Dania z cukinii mogą być również bardziej dietetyczne. Przykładem pomysłu na ...
czytaj więcej

Kotlety z cukinii

(...) wiele ciekawych przepisów na cukinię . Trudno tu nie wspomnieć o takich propozycjach jak leczo z cukinii , dietetyczna zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego albo cukinia faszerowana zapiekana z serem. Cukinia także świetnie komponuje się z makaronami ...
czytaj więcej

Sałatka z cukinii

Już od najmłodszych lat dietetycy zalecają kształtowanie nawyków żywieniowych, dzięki którym przez długi czas będziemy mogli cieszyć się nie tylko zgrabną sylwetką, lecz również dobrym zdrowiem. Jednym z zaleceń jest włączenie do diety warzyw. Przecież to właśnie ... zachowania odpowiednich proporcji w odniesieniu do przypraw. Sałatki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu i posiadają ...
czytaj więcej

Leczo z cukinii

(...) zależy ci na szybkim przyrządzeniu leczo z cukinii , zaopatrz się w młodsze i mniejsze jarzyny, z których nie będziesz musiał zdejmować skórki. Do ugotowania leczo z cukinii dla 4 osób potrzebujemy: 1 dużą cukinię, 1 paprykę żółtą ...
czytaj więcej

Zapiekanka z cukinii

Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii. Warzywo to nie tylko wybornie smakuje, ale także idealnie zaspokaja witaminowe potrzeby organizmu, nie powodując przybierania na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, ... wykładamy folią aluminiową. Układamy na nią pierś wraz z marynatą. Na górę należy położyć warstwę wcześniej przygotowanej cukinii ...
czytaj więcej

Jak zrobić placuszki z cukinii?

Placuszki z cukinii... czy może być coś lepszego? Są bardzo łatwe do przygotowania i zdrowe. Możesz je podawać zarówno na obiad, w towrzystwie ziemniaków i surówki, jak i na kolację i wtedy nie trzeba już dodatków. Warto wykorzystywać to, co daje nam natura, a w sierpniu dostajemy między innymi cukinię. Takie ... . Krok 5 Smaż jeszcze chwilę. Krok 6 Placuszki z cukinii gotowe. Smacznego ...
czytaj więcej

Ogórki konserwowe

Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów na przetwarzanie owoców i warzyw, abyśmy mogli się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Jednymi z najczęściej przygotowywanych na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, które stanowią ... kiszonych , sałatce z ogórków lub ogórkach konserwowych . Konserwowanie ogórków znacznie przedłuży ich trwałość, a dzięki ...
czytaj więcej

Borówka amerykańska

Wraz z latem kończy się szeroki dostęp do świeżych i zdrowych owoców. Co prawda, w sklepach możemy dostać ich szklarniowe odmiany, jednakże nie posiadają one tak wielu wartości odżywczych, jak te naturalnie dojrzewające na słońcu. Niektóre z owoców ... wartości odżywczych, jak te naturalnie dojrzewające na słońcu. Niektóre z owoców można w prosty sposób przechować, dość wspomnieć ...
czytaj więcej

Pieczona cukinia

Już niedługo na naszych stołach pojawi się wiele świeżych warzyw nieobecnych w naszym jadłospisie zimą. Warto skorzystać z tej okazji i czerpać garściami z tej feerii zapachów, smaków i kolorów. Nie jest to takie trudne, co więcej, w czasie trwania lata nawet dieta ... . Z tego też powodu warto poznać kilka ciekawych możliwości jedzenia warzyw. Nie zawsze musimy je traktować jako niezbyt ...
czytaj więcej

Powidła śliwkowe

Trudno nie zgodzić się z twierdzeniem, że owoce najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa. Nie zawsze jednak możemy wybrać się do pobliskiego sadu i skosztować tych aromatycznych darów natury. Jednym ze sposobów na zatrzymanie smaku owoców jest zrobienie z nich przetworów. Przeczytaj poniższy artykuł i zobacz, jak zamknąć niepowtarzalny smak ...
czytaj więcej

Dania z cukinią

(...) cukinii. Z innych składników możemy dodać także pomidory, cebulkę czy kukurydzę z puszki. Z przypraw możemy dodać oregano lub poszatkowaną bazylię. Kotlety z cukinii – pokrojoną w plastry cukinię maczamy w jajku, doprawiamy solą i pieprzem ...
czytaj więcej

Dania z kabaczka

(...) , 2 jajka, opakowanie mięsa mielonego, sos Napoli, 30 dag sera żółtego, kukurydzę z puszki oraz natkę pietruszki i przyprawy, czyli sól i pieprz. Mięso należy w pierwszej kolejności połączyć z jajkiem, a następnie podsmażyć na patelni, aż do momentu ...
czytaj więcej

Warzywa z grilla

(...) kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu mamy ochotę na coś zupełnie innego. Oczywiście zawsze możemy pokusić się o przyrządzenie żeberek , karkówki , kiszki ziemniaczanej albo kaszanki z ...
czytaj więcej

Rusza pierwsze Targowisko w centrum Warszawy!

19 stycznia 2014 roku rusza niezwykłe wydarzenie ekologiczno-kulinarne, czyli Targowisko! Jeżeli niedziela jest dla ciebie czasem relaksu, wybierz się do centrum Warszawy i zasmakuj nowych potraw i produktów. Przy ul. Oczki 1 znajdziesz mnóstwo wartościowej ... , prezentujący jakościowe wyroby, takie jak owoce , warzywa , mięsa, wędliny, sery i przetwory. *Źródło zdjęcia: materiały ...
czytaj więcej

Sałatka z zielonych pomidorów

Jesień zbliża się już coraz większymi krokami, dlatego należy w jak najlepszy sposób wykorzystywać produkty dostępne w czasie trwania tej niezwykłej pory roku. To nie tylko okres ochłodzenia, deszczowych dni i coraz krótszych dni. Na przełomie lata i ... chwili po nie sięgnąć i wykorzystać je jako dodatek do dań obiadowych. Jednym z warzyw, jakie możemy wykorzystać właśnie w ten ...
czytaj więcej

Gruszki w syropie

Jedzenie owoców jest jednym ze sposobów na to, by przez długi czas cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką. Niestety wraz z nadejściem jesieni coraz rzadziej mamy okazję sięgać po świeże owoce krajowe. W takim przypadku możemy zdecydować się na dwa rozwiązania. Po pierwsze ... niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule. Przetwory z owoców Zanim dowiemy się, jak zrobić gruszki w ...
czytaj więcej

Brzoskwinie w syropie

Zwykle staramy się przestrzegać w sposób mniej lub bardziej restrykcyjny zdrowej diety. Takie działanie jest czysto zdroworozsądkowe, a wybieranie produktów pełnych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów wcale nie jest łatwe. ... , by samodzielnie zrobić zimowe zapasy. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Po pierwsze często gotowe przetwory owocowe bądź ...
czytaj więcej

Przysmaki kuchni norweskiej

(...) piersiach krajobrazy, ale także unikalna kuchnia. Jej wyjątkowość wynika przede wszystkim z zastosowania naturalnych produktów pochodzących z farm ekologicznych oraz kunsztu najlepszych norweskich kucharzy. Dzięki idealnemu położeniu i warunkom klimatycznym, kraj ...
czytaj więcej

Tarta z fetą

Nie należysz do typu ciasteczkowych potworów, które zjedzą wszystko, co choć trochę przypomina słodkie babeczki, kruche ciasteczka albo inne słodkości? Może posiadasz wyszukany smak i lubisz nietuzinkowe połączenia? Masz okazję utrzeć nosa wszystkim miłośnikom słodkich ... cukinia z fetą . Nie trać czasu i przeczytaj poniższy przepis na to znakomite danie. Tarta z cukinią i fetą Do ...
czytaj więcej

Duszone warzywa na zdrowie

(...) . Krok 2 Podsmaż ją na rozgrzanym oleju 7 minut. Krok 3 Usuń skórkę z pomidorów (zrobisz to polewając je wrzątkiem), a następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do cukinii. Krok 4 Do tej pory były smażone warzywa , teraz czas na ...
czytaj więcej

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na smaczne przetwory. Dzięki słoiczkom z takim daniem nawet w środku zimy będziesz mogła poczuć się jak w sierpniu. Pewnie masz już swoje wypróbowane przepisy na przetwory, ale przecież warto ... cebulę i pokrój ją w cienkie półtalarki. Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Krok 2 Warzywa przełóż na ...
czytaj więcej

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

Każda z nas ma chwile słabości, jeśli chodzi o kuchnię i ulubione przysmaki. Niestety, tak to najczęściej bywa, że najsmaczniejsze potrawy bywają dosyć kaloryczne, a nasza dieta rzadko pozwala na tak zwane chwile zapomnienia. A może jednak postarać się i połączyć te dwa, wydawałoby ... cienkie paski), 1 czerwona papryka (pokroić w cienkie paski), ¼ szklanki oliwy z oliwek , sól koszerna i ...
czytaj więcej

Zapiekanka rybna - zdrowy i lekki obiad

(...) z cytryny pieprz sól Krok 1 O rybie musisz pomyśleć wcześniej, ponieważ trzeba ją rozmrozić, umyć i osuszyć. Tak przygotowany filet polej sokiem z cytryny i dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Pozwól aby ryba przesiąkała ...
czytaj więcej

Ciekawe pomysły, co zrobić z cukinią

Niezależnie od pory roku składnikami, które zawsze mogą królować na naszych kuchennych stołach, są warzywa – oczywiście odpowiednie do pory roku. Największym powodzeniem cieszą się naturalnie warzywa i owoce, które pojawiają się wiosną i latem, jednak jeśli ktoś jest ... rynku można też spotkać cukinię kiszoną oraz marynowaną. Coś dobrego z cukinią Cukinia, grzyby i makaron na patelni ...
czytaj więcej

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast ... gulasz warzywny , który opiera się na dużych ilościach cebuli, cukinii, bakłażana, papryki (w każdym kolorze), pomidorach i ...
czytaj więcej

Zapiekanka z bułki

Chrupkie, kuszące aromatem i smaczne – te trzy określenia można by bez wątpienia odnieść do uwielbianych przez nas chipsów. Jednakże nie tylko one zachwycają nas wyjątkowym połączeniem tych trzech cech. Równie dobrze będą one pasować, gdy pod uwagę ... najzacniejszych potraw. Nie trać zatem okazji i zobacz, jak zrobić zapiekankę z bułki. Jak zrobić zapiekankę? Zanim dowiemy się ...
czytaj więcej

Jak szybko zrobić przystawki?

Planujesz gości na wieczornej kolacji? Nie zdążysz już zrobić szczególnego? Mylisz się, są ciekawe przystawki na zimno, których przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Możesz je przyrządzić nawet wtedy, gdy znajomi zjawią się niespodziewanie. Włoska przystawka jest bardzo smaczna, a przede wszystkim ... sera mozzarella zielone oliwki nadziewane papryką oliwę z oliwek sól, pieprz bazylię ...
czytaj więcej

Indyk z żurawiną - palce lizać!

(...) bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego  też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często w ogóle się przypala. Jednak istnieje mnóstwo sposobów na to, jak sobie radzić z tym niesfornym mięsem. Zresztą smak indyka można wzbogacić o wiele innych. Co tym razem powiecie na indyka z ...
czytaj więcej

Pieczone warzywa

Chyba każda z nas ma jakieś zastrzeżenia do swojego wyglądu, z którymi próbuje z różnym skutkiem, choć wytrwale walczyć. Mogą one dotyczyć pojawienia się jakichś niedoskonałości, które ostatecznie przecież dodają nam uroku. Trudno pojąć takie tłumaczenie w związku z pojawieniem się zbędnych ...
czytaj więcej

Kabaczek faszerowany

(...) jest wysyp grzybów leśnych, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej , sosu grzybowego , pierogów z grzybami bądź zapiekanki makaronowej z grzybami. Świetnie smakują one również po zamarynowaniu. Oprócz tego pojawiają się późne owoce, wśród których znajdują się jabłka, śliwki i gruszki. Potrawy jesienne ...
czytaj więcej

Właściwości kiwi

(...) to jest kiwi? Ten, kto w dzieciństwie oglądał filmy przyrodnicze, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że mianem kiwi określany jest nie tylko owoc, lecz także niewielkich rozmiarów ptak. Czy to przypadek? Roślina wywodzi się z Azji, jednak dopiero ...
czytaj więcej

Czy ser żółty jest zdrowy?

Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć wiele mówi się o zgubnym wpływie sera żółtego na poziom ... ograniczona do niezbędnego minimum. Decydując się na taki produkt, należy jednak liczyć się z tym, że jego walory smakowe mogą ...
czytaj więcej

Letnie grillowanie

Sezon letni to idealny czas, by zrekompensować sobie wiele miesięcy jadania w czterech ścianach i zaserwować sobie wielką kulinarną ucztę na świeżym powietrzu. Takie rozwiązanie jednak często wiąże się tym, że przygotowane posiłki raczej nie należą do tych ... można natrzeć kolby tuż przed położeniem ich na ruszt. Wystarczy połączyć je z przetartym przez praską czosnkiem oraz doprawić ...
czytaj więcej

Sos grecki

Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z bardziej zdrowych i do tego często niskokalorycznych. Dania przygotowywane na bazie warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że organizm łatwo je trawi, a do tego takie specjały nie działają destruktywnie na sylwetkę. ... czosnku, 100 dag jogurtu (najlepiej grecki, jednak równie dobrze sprawdzi się ten naturalny), oliwa z oliwek, sól oraz pieprz ...
czytaj więcej

Jak gotować krewetki?

  Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich gotowania.   ... suche i stracą swój smak. Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu.   Krewetki ...
czytaj więcej

Smażona cukinia - pomysł na kolację

Smażona cukinia to doskonały pomysł na kolację albo podwieczorek. Coś zamiast kanapek albo sałatki. Robi się ją w tak prosty sposób, że opisanie tej czynność, trudno nawet nazwać przepisem. Warto korzystać z tego, co daje nam teraz natura. Zwłaszcza, że ... nazwać przepisem. Warto korzystać z tego, co daje nam teraz natura. Zwłaszcza, że cukinia jest świetnym źródłem witaminy A, której ...
czytaj więcej

Owoce leśne

Jednym z bardziej relaksujących i kojąco wpływających na skołatane nerwy sposobów spędzania wolnego czasu jest spacerowanie po lesie. Błoga cisza przerywana szumem drzew i błogim śpiewem ptaków sprawiają, że po kilku chwilach czujemy się wypoczęci i ... wyróżnia się trzy grupy. Pierwsze z nich są jadalne, pozostałe natomiast posiadają właściwości bardziej lub mniej trujące, których ...
czytaj więcej

Soja - nie tylko dla wegetarian

Artykuł sponsorowany Z pewnością zetknęliście się czasem w sklepach spożywczych i restauracjach z produktami lub daniami z soi. Na pewno słyszeliście o mleku sojowym , kiełkach i tofu. Soja przeważnie kojarzy się także z wegetarianizmem. Czy zastanawialiście się jednak czym soja jest, skąd pochodzi i że z ...
czytaj więcej

Bazylia w kuchni

Ta roślina z rodziny Jasnotowatych pochodzi z Indii. W czasach średniowiecza używano ją jako lek na gorączkę i przeziębienia. U nas ten rodzaj aromatycznej przyprawy dodaje się do szeregu potraw. Trzeba tylko wiedzieć w towarzystwie jakich składników czuje się ... jako dekoracja dań z ryżu czy makaronu. Ponadto świetnie sprawdza się również w zestawieniu z innymi przyprawami takimi jak np ...
czytaj więcej

Blanszowanie warzyw

Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ułatwia kolejne etapy przygotowywania danej potrawy. Jakie ... , że w czasie tego procesu można wyeliminować z nich nieczystości, które w procesie gotowania często gromadzą się na powierzchni ...
czytaj więcej

Właściwości truskawek

(...) szybko się psują, więc nie mniej ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Miseczkę z owocami należy umieścić w chłodnym miejscu. Dobrym pomysłem jest także ich zamrożenie. Truskawki słyną przede wszystkim z tego, że mają w swoim składzie duże ...
czytaj więcej

Wiosenne placuszki – garść pomysłów

(...) :   Miąższ z dyni 2 jajka 1,5 łyżki masła Garść migdałów lub orzechów ok. 20 dag maki Sól i pieprz Syrop klonowy   Miąższ z dyni mieszamy z jajkami, mąką oraz dodajemy szczyptę soli, orzechy, lub migdały. Smażymy do momentu, aż nabiorą ...
czytaj więcej

Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć?

Mięta jest znana od wieków. Używano jej jako lekarstwa na pryszcze, bóle głowy, wymioty, nudności. Na pewno warto mieć ją w doniczce na oknie w kuchni. Liście mięty można wykorzystać na wiele sposobów i do przeróżnych dań. Pamiętaj, że zdrowe potrawy ... napar z mięty? Zalej jedną łyżkę mięty szklanką wrzątku i pij po pół szklanki dwa razy dziennie. W bardzo prosty sposób możesz ...
czytaj więcej

Makaronów ciąg dalszy

  Makarony – wspaniała alternatywa dla typowych dla kuchni polskiej ciężkich i tłustych dań. Szczególnie dobre w lecie – a już wręcz idealne na temperatury, które nieustannie pojawiają się na naszych termometrach. Cóż, nie dziwota, że ludziom odechciewa się mięsa, ... . Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym   200g makaronu tagliatelle, 100g kurczaka, 120ml ...
czytaj więcej

Zupa krem – czyli jak rozgotować, żeby było smacznie

Zupa znów rozgotowana? A może tym razem, dla odmiany, niedogotowana? Nie możesz się zdecydować, co do niej dodać – ziemniaki, ryż, makaron, lane ciasto? Poniżej podaję rozwiązanie dla tych z Was, które mają takie problemy. Kremy nie wymagają ... prawie rozgotowana dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 10 minut. Całość przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, z powrotem ...
czytaj więcej

Zimowe weki – czy już je masz?

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sięgać, po domowej roboty weki, zawsze, kiedy mam do tego okazję. Dlaczego? Bo jest w tym jakaś magia. Na myśl przywodzą mi się obrazki z dzieciństwa, kiedy podkradało się słodkie konfitury z piwnicy babci, więc pewnie dlatego ... przepisów :    Owocowe przetwory – to im najtrudniej się oprzeć, tym bardziej, że przyrządzane według własnych receptur ...
czytaj więcej

Hit dnia

Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli...

Ostatnie komentarze