przepis na swojską kiełbasę

Przepis na swojską kiełbasę

Swojska kiełbasa

minut na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, jak samodzielnie przyrządzić kiełbasę w domu. Kiełbasa domowa ... Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niej życia, a sklepy wędliniarskie zaspokajają nawet najbardziej wymyślne gusta. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas, jednak ten, kto choć raz spróbował swojskiej kiełbasy, na pewno nie będzie ...
czytaj więcej

Ciasto na pierogi

(...) wiadomości, jak zrobić znakomite ciasto pierogowe nie jest proste. Z tego względu nie trać okazji i już teraz poznaj przepis na najlepsze ciasto na pierogi . Przepis na ciasto na pierogi Do przygotowania delikatnego ciasta na pierogi będziesz ...
czytaj więcej

Przepis na bigos - bardzo szybki

Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama się przekonaj i ... składniki pysznego bigosu . Pokrój kiełbasę w kostkę i poszatkuj cebulę. Przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a potem dodaj do ...
czytaj więcej

Przepis na żurek staropolski

Żurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i radości. Czy nie tak ... i pokrój seler i marchew. Następnie zalej warzywa litrem wody, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy i ...
czytaj więcej

Przepis na żurek domowy

  Obok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na świątecznym stole, jak co roku, znajdzie się także żurek. Kochamy go za kwaskowaty smak i lekko wyrazisty zapach, który powoduje, że aż „ślinka cieknie”! Jak przyrządzić dobry żurek?   Żurek-zakwas   Można go przygotować mieszając dokładnie wodę z mąką (masa musi być ...   Obok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na ...
czytaj więcej

Przepis na zupę fasolową

Pożywna, gęsta i sycąca zupa na lato? Zapewne większość osób na samą myśl o niej traci apetyt. A jednak u niektórych powoduje to wręcz odwrotną reakcję. Zupa fasolowa, podobnie ...
czytaj więcej

Naleśniki z parówkami

(...) , tak i znajomość przepisów na szybkie dania zawsze ma nieocenioną wartość. Często stanowią one ratunek, gdy znienacka pojawią się u nas goście albo też nie mamy czasu na przygotowywanie najbliższym wymagającego wiele uwagi posiłku. Jakiego rodzaju ...
czytaj więcej

Karkówka z grilla

Lato to nie tylko sezon świeżych truskawek, soczystych czereśni czy też słodkiej młodej kapusty. W czasie ciepłych dni chętnie decydujemy się na przygotowanie czegoś do jedzenia na zewnątrz. Oczywiście możemy zdecydować się na zaplanowany piknik, ... , soczystych czereśni czy też słodkiej młodej kapusty. W czasie ciepłych dni chętnie decydujemy się na przygotowanie czegoś do jedzenia ...
czytaj więcej

Sałatka włoska

Zupełnie inaczej wyglądają sklepy, w których codziennie robimy zakupy wraz z nadejściem wiosny. Zamiast konserwowych ogórków, kiszonej kapusty albo marynowanych grzybów znaleźć można różnorodne świeże owoce i warzywa. Piękna i soczysta zieleń powoduje, że ... można różnorodne świeże owoce i warzywa. Piękna i soczysta zieleń powoduje, że nabieramy ochotę na robienie pysznych sałatek z ...
czytaj więcej

Leczo z kiełbasą

(...) to postępowanie jak najbardziej właściwe, zwłaszcza że przepisy zawsze stanowią raczej źródło inspiracji niż receptę na idealną potrawę ...
czytaj więcej

Smalec domowy

Prędzej czy później przychodzi w naszym życiu taki dzień, w którym opuszczamy swoje rodzinne gniazdo i musimy zacząć radzić sobie sami. Oczywiście każdy z nas na własnej skórze przekonuje się, że nie jest to takie łatwe, jakby się na pierwszy rzut oka mogło ... dzień, w którym opuszczamy swoje rodzinne gniazdo i musimy zacząć radzić sobie sami. Oczywiście każdy z nas na własnej skórze ...
czytaj więcej

Portugalska zupa Caldo Verde

Co odpowiedziałabyś na pytanie: „Co mamy wspólnego z Portugalią?” – pewnie musiałabyś się zastanowić. Gdzie leży Polska, a gdzie ten słoneczny kraj? Oni mają ciepły klimat i słońce na okrągło, a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą ... słońce na okrągło, a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą owoce morza , my ciężkostrawną wołowinę ...
czytaj więcej

Leczo z pieczarkami

(...) prowadzeniem restauracji i innych lokali, w których zdarza się nam od czasu do czasu gościć, zwłaszcza gdy nie mamy czasu albo ochoty na gotowanie, twierdzi, że serwowane menu musi być bardzo przemyślane. Jednym z elementów, który już na początku trzeba wziąć pod uwagę ...
czytaj więcej

Leczo z cukinii

Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale uprawiane jest także ... zależy ci na szybkim przyrządzeniu leczo z cukinii , zaopatrz się w młodsze i mniejsze jarzyny, z których nie będziesz musiał ...
czytaj więcej

Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie

(...) starty zółty ser 1. Połóż kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmaż ją na brązowy kolor. 2. Wyjmij mięso i ostudź je, a następnie pokrój w kostkę. 3. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklij cebulę , dodaj 2 łyżki mąki i rozprowadź odrobiną wody, by powstał sos. 4. Pora na ziemniaki gotowane i pokrojone w ...
czytaj więcej

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretoński jest jednym z niewielu dań kuchni brytyjskiej, które zyskało grono wiernych fanów. Ten rozgrzewający, sycący i aromatyczny posiłek możesz w łatwy sposób samodzielnie przygotować w domu i cieszyć się jego smakiem w pochmurne i ... . W jaki sposób można przyrządzić fasolę? Otóż odpowiedź na to pytanie chyba nigdy nie może być do końca wyczerpująca, ponieważ ...
czytaj więcej

Jajecznica z kurkami

Rondelki, garnki, patelnie, naczynia żaroodporne, noże, deski, kubki – wszystko to można znaleźć w każdej kuchni, gdzie wskazane przedmioty nie tylko stanowią podstawowe jej wyposażenie, ale również wzbudzają strach w osobach stawiających w ... pieczenia kaczki w pomarańczach . Nasza motywacja do gotowania będzie ciągle na wysokim poziomie tylko wtedy, gdy jedzenie, które ...
czytaj więcej

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

Jeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska pięknie pachnie. Oto obiad idealny. Przygotuj ...
czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

(...) , a kapustę rozdrobnij. 3. Podsmaż w garnku kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i smaż razem 2 minuty. Teraz wrzuć paprykę i jabłko , a po chwili kapustę. Przypraw mieszankę solą, pieprzem i kminkiem. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez kwadrans. Mieszaj ciągle, by nic nie przywarło do naczynia. 4. Przyszła pora na inne naczynie – żaroodporne. ...
czytaj więcej

Wigilia na Ukrainie

  Ukraina jest jednym z niewielu państw na świecie, gdzie obchodzone są dwie Wigilie. Pierwsza, katolicka, obchodzona jest tradycyjnie 24 grudnia, a prawosławna 6 stycznia. Niezależnie od daty jednakże, ten szczególny dzień, u naszych sąsiadów, nazywany jest ... Weczir , Bahata Kutia , albo Wilija . Wigilię na Ukrainie świętuje się podobnie jak u nas. Jest tradycja dzielenia się ...
czytaj więcej

Jak zrobić łazanki?

Łazanki to potrawa naszych babć i jak wszystko, co gotowały, jest niezmiennie pyszna i przenosi w magiczny smak dzieciństwa. Warto przypomnieć sobie stary przepis na łazanki z kapustą kiszoną i pokazać dzieciom co ty jadłaś, kiedy byłaś w ich wieku. Zwłaszcza, ... przykryciem 15 minut. Krok 5 Umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na innej patelni, dopraw i przełóż do kapusty. Duś około 10 ...
czytaj więcej

Jak ugotować grochówkę?

grochówka – przepisy mówią, że powinnaś zacząć ją przygotowywać już dzień przed podaniem. Groch należy zalać wodą i pozostawić na noc ...
czytaj więcej

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

    Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy, aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego podniebienia. Wśród ... odpowiedniego aromatu.   Podobny przepis znajdziecie na blogu My Cuisine .   Przepis jak przyrządzić bigos z cukiniami ...
czytaj więcej

Zupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa

  Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej diety – mało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak: ... 4 łyżki oleju 1 łyżkę mąki 1 łyżkę cytryny   I zaczynamy!   Buraki siekamy w drobne kawałki lub ścieramy na ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.