potrawy z kapusty czerwonej

Potrawy z kapusty czerwonej

Potrawy z kapusty

przyrządzania surówek i sałatek z czerwonej kapusty . Poza tym stanowi podstawę zupy z czerwonej kapusty i świetnie komponuje się z ... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej kapusty lub ...
czytaj więcej

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu. Potrzebnych składników nie dostaniesz może w pierwszym lepszym warzywniaku, ale ... trudu, by stworzyć coś wyjątkowego. Przygotuj: 1,5 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty 1,5 szklanki ...
czytaj więcej

Przepisy z kapusty pekińskiej

Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z ... , natka pietruszki, zielony ogórek, zielona papryka, puszka czerwonej fasolki i puszka kukurydzy (należy pamiętać o tym, aby je ...
czytaj więcej

Surówka z białej kapusty

(...) surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty. Surówki z kapusty Wbrew temu, co się może na pierwszy rzut oka wydawać, surówki z kapusty stanowią dość dużą grupę. Głównym powodem takiej sytuacji jest nie tylko to, że do kapusty możemy dodać różne ...
czytaj więcej

Zalety kapusty

Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie sprawdzają się jako kompres na podrażnienia, a nawet ... mineralnych i jest pełne witamin. Jakie cenne dla organizmu elementy skrywa w sobie kapusta? Warzywo to jest bogate w witaminy z grupy ...
czytaj więcej

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. Przygotuj: po 30 dag białej i czerwonej ... bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. Przygotuj: po 30 dag białej i czerwonej ...
czytaj więcej

Karkówka z grilla

(...) , które wystarczy tylko wyjąć z koszyka i konsumować. Z drugiej strony znacznie mniej przygotowań nas czeka, kiedy zdecydujemy się na przygotowanie posiłków na grillu. W tym jednak przypadku należy się liczyć z tym, że zanim na naszych talerzach pojawi się ...
czytaj więcej

Dipy - przepisy na każdą okazję

Dipy przydadzą się podczas każdej imprezy, ale mnie tylko. Warto ciągle mieć je w lodówce, by szybko poprawić, czy może raczej ubarwić, smak ulubinej potrawy. Wypróbuj różne przepisy na zimny sos, by móc wybrać ten najlepszy. Dip tajski By przygotować dip ... mnie tylko. Warto ciągle mieć je w lodówce, by szybko poprawić, czy może raczej ubarwić, smak ulubinej potrawy. Wypróbuj różne ...
czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Szukasz pomysłu na szybki, syty i smaczny obiad? Istnieje ich mnóstwo, a wybór nie zawsze jest prosty. Część z nas przygotowuje pieczonego kurczaka, inni stawiają na makaron i sos spaghetti, podczas gdy jeszcze inni nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta ... potraw z ziemniaków. I tak wskazać można potrawy z ziemniaków gotowanych, jak i surowych. Do pierwszej grypy zaliczyć można ...
czytaj więcej

Sałatka z czerwoną fasolą

Wiosna już w pełni, dlatego już ostatni dzwonek, żeby zrzucić zbędne kilogramy przed tym, jak przyjdzie nam wyjść na plażę w stroju kąpielowym. Czasami zwiększenie aktywności fizycznej nie wystarcza, aby pozbyć się tłuszczyku z brzucha bądź ud. Pojawienie się ... zjeść? Czy tylko w formie zupy fasolowej ? Świetnym sposobem na sycący posiłek jest przygotowanie sałatki z czerwonej fasoli ...
czytaj więcej

Sałatka z kuskusem

(...) grecka , tak jakiś czas temu mieliśmy do czynienia z eksploatowaniem wiedzy pochodzącej z tradycyjnej kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Czy takie nagłe zmienianie nawyków żywieniowych pod dyktando panujących trendów jest właściwe? Wydaje się, że czerpanie z ...
czytaj więcej

Makaron z jabłkami

(...) garściami czerpać z tej najpiękniejszej pory roku. Nie chodzi tu tylko o możliwość wygrzewania się na słońcu, choć jest to niewątpliwie bardzo przyjemne zajęcie. Latem możemy również zmienić nieco swoją dietę, bo z łatwością sięgniemy po świeże owoce czy ...
czytaj więcej

Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?

Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego barszczu, swojskiej kiełbasy, wędliny czy też jaj. Istnieje ... , pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. Całość połącz w thermomixie. Danie dopraw zielonym pieprzem z zalewy i wymieszaj. Musem ...
czytaj więcej

Pasta z makreli

Obok warzyw, owoców, produktów mlecznych i mięsa bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety powinny być ryby. Kiedy myślimy o tym, żeby zjeść rybę, naszym oczom ukazuje się albo smażony filet podawany razem z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami, ... popularności fishburgerów czy śledzi serwowanych w różnej postaci w związku z odmiennymi okolicznościami. Okazuje się jednakże, że ...
czytaj więcej

Kapusta kiszona

Tak jak domeną lata są pyszne lody, zimne desery oraz orzeźwiające napoje, tak wraz z jego przeminięciem na naszym stole zaczynają pojawiać się potrawy bardziej treściwe, sycące i gotowane wyłącznie zimą, a także jesienią. Jednym z produktów ... przepisów z kiszonej kapusty . Otóż na pierwszym miejscu trzeba wskazać tradycyjny polski pyszny bigos , kwaśnicę po góralsku ...
czytaj więcej

Surówka z papryki

Dzięki ciągłemu rozwojowi wspaniałej sztuki kulinarnej jedzenie stało się dla nas nie tylko koniecznością, ale przede wszystkim niezwykłą przyjemnością dostarczaną każdego dnia. Co prawda część naszych nawyków żywieniowych nie jest godna pochwały, ... kłopotami żołądkowymi. Wraz z nadejściem wiosny trzeba jednak uczciwie pożegnać się z tym nie zawsze prawdziwym wytłumaczeniem i ...
czytaj więcej

Kluski śląskie

Makaron, ryż i ziemniaki – to jedzone przez nas produkty skrobiowe, których spożycie jest jak niekończąca się mantra. Nawet największemu amatorowi jedzenia kartofli może w końcu się znudzić tego typu potrawa. I tu z odsieczą przychodzą tradycyjne polskie ... kluski w domu. Śląskie jedzenie Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, są jedną z tradycyjnych potraw południowo ...
czytaj więcej

Przyprawa oregano

Oregano kojarzymy przede wszystkim z aromatyczną przyprawą dodawaną do pizzy. Jednak lista zastosowań zioła w innych posiłkach jest znacznie dłuższa. Jakie potrawy możesz wzbogacić smakiem tej wyrazistej przyprawy , by nabrały głębi? Oto kilka ciekawych propozycji. Sałatka z oregano – możesz ją przyrządzić z pomidorów, ...
czytaj więcej

Przepis na bigos - bardzo szybki

Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama się przekonaj i ... poszatkowania kapusty . Kiedy to zrobisz, zalej ją wodą i ugotuj do miękkości. 2. W tym czasie możesz przygotować pozostałe ...
czytaj więcej

Sałatka szwedzka

Dobry kucharz to nie tylko taki, który potrafi przygotować pyszne żeberka w miodzie albo golonkę w piwie. Znawcy kulinariów doskonale wiedzą, że niezwykle ważne jest posiadanie umiejętności łączenia i zestawiania różnych smaków. Co więcej, prawdziwy ... , by obok ziemniaków i mięsa pojawiła się sałatka wydobywająca z całości smak. Niestety zazwyczaj sięgamy po gotowe produkty, coraz ...
czytaj więcej

Gołąbki z grzybami

(...) pochodzące z nieraz bardzo odległych rejonów świata są dla nas niezwykle atrakcyjne. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ smakując jakieś potrawy po raz pierwszy, czujemy się jak małe dziecko dopiero rozpoczynające swoją przygodę ze światem zapachów i smaków ...
czytaj więcej

Dieta dla diabetyków

(...) najbardziej restrykcyjną dietę, można tworzyć zadowalające podniebienie kompozycje. Jedną z najczęściej występujących chorób, w trakcie ...
czytaj więcej

Suszone grzyby

Suszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście istnieje dość liczne grono warzyw i owoców, jednakże z ... , brzoskwiń, jabłek, gruszek, pietruszki, marchewki czy ryb. Nadchodzące święta kojarzą się nam jednak przede wszystkim z zapachem i ...
czytaj więcej

Zupa makowa

Chociaż pogoda za oknami nie do końca nas przekonuje, to jednak święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Co prawda biała Wigilia stoi na razie pod znakiem zapytania, jednakże są miejsca, w których nie sposób nie odczuć świątecznej atmosfery. Sklepowe półki pełne są ... sposób się ją przyrządza, lecz także jakie inne zastosowanie ma mak w kuchni. Potrawy z makiem Jedzenie maku wbrew ...
czytaj więcej

Dania greckie

Specjały, jakie oferuje kulinarna kultura Greków, nie tylko są zdrowe, ale także zadziwiają pomysłowością komponowania składników. Takie potrawy mogą więc stanowić alternatywę dla nudnych już przystawek grillowych, takich jak warzywna sałatka w majonezie czy ... Taka potrwa do złudzenia przypomina popularne, polskie gołąbki . Podobne są też użyte produkty, bo danie składa się z mięsa ...
czytaj więcej

Liść laurowy

Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych w lesie świeżych smażonych grzybach. Tylko nieliczni z nas znają jego szersze zastosowanie i sposób, w jaki trafia na nasze talerze. Czym właściwie jest ... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej ...
czytaj więcej

Sałatka pekińska

Jaki jest jeden z głównych czynników sprawiających, że możemy przez długi czas cieszyć się nienagannym zdrowiem? Obok wysiłku fizycznego nie sposób przecenić tutaj zdrowej i zbilansowanej diety. Okazuje się, że do zachorowania na liczne schorzenia przyczyniają się ... sałatka z pekińskiej kapusty . Tych kilka chwil może być naprawdę dobrze wykorzystane. Przepis na sałatkę z kapusty ...
czytaj więcej

Warzywa strączkowe

Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ze ... odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze ...
czytaj więcej

Szybka surówka

Przychodzisz z pracy, jesteś zmęczona i chciałabyś zjeść coś smacznego, ale jednocześnie się nie napracować? Szybka surówka jest więc właśnie dla ciebie. Wystarczy, że kupisz wcześniej potrzebne produkty. Gotowanie wcale nie musi być nudne i żmudne. Sama się przekonaj. Przygotuj: kapustę pekińską puszkę kukurydzy 3 pomidory pół ... Przychodzisz z pracy, jesteś zmęczona i chciałabyś ...
czytaj więcej

Gołąbki z kaszą

(...) postaciach na jednym talerzu zawsze będzie wiązało się z niemałą niespodzianką. Wskazać można kilka pomysłów na to, jak na podstawie jednego przepisu zrobić kilka dań. Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie ...
czytaj więcej

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają w nasze góry turyści ... Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni . Przysmaki z południowych regionów Polski ...
czytaj więcej

Pierogi z soczewicą

(...) farszów gwarantujących nam możliwość poznawania smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami . Ciekawą propozycją jest natomiast przepis na ...
czytaj więcej

Surówka z selera naciowego

Pomysłów na surówki nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza że zazwyczaj niestety nie zwracamy uwagi na to, co dodamy do naszej pieczeni bądź potrawki z kurczaka. Sięganie po gotowe surówki wcale nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład ... Mówiąc o selerze naciowym , obowiązkowo musimy zwrócić uwagę na dwa wykorzystywane przez człowieka elementy. Pierwszym z nich ...
czytaj więcej

Rozgrzewające potrawy – część I

(...) wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką i zakwaszamy sokiem z cytryny (tylko nie przesadźcie! Sok z połowy, lub ¾ cytryny w zupełności wystarczy).   A teraz coś dla wegetarian:   Fasola z pieczarkami na ...
czytaj więcej

Kuchnia śląska

Cudze chwalicie, swego nie znacie – powiedzenie to jest niezwykle trafne, zwłaszcza w momentach, kiedy to urzeczeni smakiem egzotycznych potraw, rozczulamy się nad ich niesamowitym smakiem i aromatem. Z czasem okazuje się, że tradycja ... charakterystycznej kulturze, gwarze, strojach. Z uwagi na przedmiot tego artykułu i bogactwa tradycji, wskazana zostanie tylko ta związana ze ...
czytaj więcej

Pikantna wołowina w winie

(...) wrzuć do garnka marchewkę oraz czosnek i paprykę z zestawu Kulinarnych Inspiracji KAMIS .   Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka pokrojoną paprykę oraz imbir i tymianek z zestawu Kulinarnych Inspiracji KAMIS ...
czytaj więcej

Kuchnia brazylijska

Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych produktów ułatwia przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów. ... inspirację do unowocześniania tradycyjnych dań polskich. Jedną z ciekawszych kuchni świata jest kuchnia brazylijska. Tradycyjna ...
czytaj więcej

Sałatka z rukolą

(...) z rukolą, dobrze jest dowiedzieć się o tym wyśmienitym warzywie czegoś więcej. Sałata rukola Liście sałaty rukoli posiadają bardzo specyficzny smak i aromat, z tego też powodu trudno przejść obok niej obojętnie. Jedni ją uwielbiają za dość ostry ...
czytaj więcej

Pupusa - tortilla z Salwadoru

(...) mierze na kuchni Ameryki Łacińskiej, a w szczególności kuchni meksykańskiej. Dziś proponuję  pupusa z serem i sałatką w środku! Co nieco o kuchni z Salwadoru Sztuka kulinarna Salwadoru opiera się na podstawowych składnikach, tj ...
czytaj więcej

Zupa strogonow

Jeżeli choć raz próbowałaś ustalić, dlaczego jesz jedne produkty, podczas gdy z niewiadomych przyczyn nie sięgasz po drugie, zdołałaś poczynić pewne obserwacje. Otóż często słyszy się, że za to co jemy jesteśmy sami odpowiedzialni, jednakże jak tu ... jedne produkty, podczas gdy z niewiadomych przyczyn nie sięgasz po drugie, zdołałaś poczynić pewne obserwacje. Otóż często słyszy ...
czytaj więcej

Pieczona kaczka

Soczysta kaczka , z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. Kaczka z jabłkami   Owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki ...
czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana – przepis dla tych, którzy lubią jeść dania proste i pyszne. Dodatkowym atutem tej potrawy są minimalne koszty. Ziemniaki, kapusta i kiełbasa nie kosztują przecież zbyt dużo. Czy mówiłam już, że zapiekanka jest bardzo, bardzo ... i pokrój w cienkie plastry. 2. Plastry zrób też z kiełbasy, paprykę pokrój w paseczki, cebulę w talarki, jabłko w kostkę ...
czytaj więcej

Naleśniki z jabłkami

(...) pomocą których uda się nam w kilka chwil przygotować i zjeść coś ciepłego. Z pomocą przychodzą tu dobrze znane, choć wydaje się, że trochę zapomniane przepisy. Jednym z nich jest niewątpliwie receptura przyrządzania pysznych naleśników , do których ...
czytaj więcej

Rosół z kaczki

(...) dzień trwa tylko kilka godzin, które z reguły mijają nam w pracy. Po powrocie nie pozostaje nam nic innego, jak zaparzyć sobie herbatę z cytryną i miodem albo też wypić gorącą czekoladę. I chociaż tradycyjnym zimowym potrawom nie możemy wiele zarzucić, to jednak już od kilku ładnych miesięcy jemy ciągle kiszoną kapustę w postaci żeberek z ...
czytaj więcej

Zapiekanka z bułki

Chrupkie, kuszące aromatem i smaczne – te trzy określenia można by bez wątpienia odnieść do uwielbianych przez nas chipsów. Jednakże nie tylko one zachwycają nas wyjątkowym połączeniem tych trzech cech. Równie dobrze będą one pasować, gdy pod uwagę ... najzacniejszych potraw. Nie trać zatem okazji i zobacz, jak zrobić zapiekankę z bułki. Jak zrobić zapiekankę? Zanim dowiemy się ...
czytaj więcej

Grzane piwo

(...) przetrwanie. Nie chodzi tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych , kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków . Obok tych niezwykłych produktów z łatwością możemy przygotować wiele potraw znanych z tego, że przygotowujemy je właśnie zimą. I tak jak latem ...
czytaj więcej

Portugalska zupa Caldo Verde

Co odpowiedziałabyś na pytanie: „Co mamy wspólnego z Portugalią?” – pewnie musiałabyś się zastanowić. Gdzie leży Polska, a gdzie ten słoneczny kraj? Oni mają ciepły klimat i słońce na okrągło, a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą owoce ... elementem kuchni portugalskiej . Szczególnie powszednią potrawą wśród mieszkańców kraju jest bacalhau, czyli danie z dorsza ...
czytaj więcej

Kuchnia z końca Europy

(...) . W Portugalii na stołach często gości zapiekanka rybna z dorsza. Przyrządzana jest z ziemniakami, oliwą z oliwek, jajami na twardo oraz specjalną cebulką, nazywają tam bacalhau á gomes de sá. Wśród zup na uznanie zasługuje zupa caldo verde – stworzona z ...
czytaj więcej

Gruszki w occie

(...) spacerów albo wybrania się na narty, to jednak zwykle okres ten kojarzy się nam z deszczowymi długimi wieczorami. Także w odniesieniu do kulinariów zwykle przestajemy eksperymentować i korzystać z drożejących na oczach składników. Jak zatem możemy poradzić ...
czytaj więcej

Klopsiki z kapustą - przepis na pyszny obiad

Chcesz przygotować dzisiaj coś naprawdę pysznego? Zrób klopsy z kapustą. To danie nawet brzmi smakowicie. Klopsiki są podobne do kotletów mielonych, ale z odpowiednimi dodatkami, smakują o niebo lepiej. Orzeszki nerkowca, pieczony czosnek, sos chili... zapowiada się coraz ... cebule i ząbek czosnku. Krok 4 Klopsy z kapustą trzeba porządnie doprawić. Nie żałuj soli i pieprzu. Ale uważaj ...
czytaj więcej

Hit dnia

Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
USB bekon
Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
FunkyLunch1
Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
  Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

Ostatnie komentarze