potrawka z wieprzowiny

Potrawka z wieprzowiny

Potrawka z kurczaka

danego dnia w kuchni. W konsekwencji często zaczynamy dbać o swoją dietę dopiero, gdy rozpoczynamy walkę z otyłością albo też nasz ... Chyba większość z nas zauważa, że prowadzenie szybkiego trybu życia negatywnie wpływa na naszą dietę. Konieczność porannego wstawania odpycha nas od zjedzenia choćby skromnego śniadania, a wieczorne powroty do domu nierzadko prowadzą do tego, że nie mamy ...
czytaj więcej

Potrawka z ryżem

Szukasz jakiejś odmiany, bo znudziło ci się jedzenie ziemniaków? Mówi się, że dobrego nigdy za wiele, ale nawet od najbardziej uwielbianej przez nas potrawy warto jest jakiś czas odpocząć, by później ze zdwojoną siłą rozkoszować się jej wyśmienitym smakiem. Co ... może ci dać jedzenie ryżu, a także poznasz przepis na pyszną potrawkę z jego udziałem. Jedzenie ryżu Trudno znaleźć ...
czytaj więcej

Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo

Wieprzowina jest przez nas zwykle jedzona w postaci kotleta schabowego. Tymczasem warto ją połączyć z pełnymi witamin warzywami. Na taką kolorową wieprzowinę skuszą się nawet dzieci. Marchewka, papryka, pieczarki, cebula – to musi być dobre. Przygotuj: 40 dag ... minut włóż do lodówki. Krok 2 To będzie wieprzowina z warzywami . Pokrój więc marchewkę i paprykę w paski, cebulę i ...
czytaj więcej

Kurczak po seczuańsku

Piersi z kurczaka to produkt bardzo przyjazny początkującym kucharzom. Istnieje kilka powodów, dla których to właśnie one powinny jako pierwsze stać się przedmiotem naszych kulinarnych eksperymentów. Po pierwsze, już same w sobie świetnie smakują ze ... kulinarnej drogi jest trudność w zepsuciu tego produktu podczas jego przyrządzania. Kiedy już poradziłaś sobie z robieniem schabowych ...
czytaj więcej

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu ? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować pyszną sałatkę, zrobić zupę i tak dalej, i tym podobne. Sałatka z ...
czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

(...) przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na przygotowanie wieprzowiny. I chociaż jest ona mięsem posiadającym ...
czytaj więcej

Karkówka z pieczarkami

(...) się zdrowa dieta jest odpowiednie zbilansowanie. W ramach rozsądku zatem każdy z nas może pozwolić sobie na prawdziwie mięsną ucztę. Jednym z rodzajów mięs, o jakim sobie przypominamy latem, zwłaszcza gdy szykujemy się na rodzinne grillowanie jest ...
czytaj więcej

Mięso wieprzowe

Mimo że w niektórych religiach jedzenie wieprzowiny jest zabronione, to jednak stanowi ona dość ważny produkt w tradycji kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć kotlety mielone, galaretkę wieprzową, żeberka i wiele innych potraw, które często goszczą na ... wieprzowiny jest zabronione, to jednak stanowi ona dość ważny produkt w tradycji kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć kotlety mielone ...
czytaj więcej

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

(...) , które także powinny znaleźć się w tradycyjnych uszkach , są one pełne witamin A, C, D, PP, witamin z grupy B, wapnia, potasu, żelaza, fosforu, sodu, miedzi i selenu. Zawierają błonnik i w 80-90% składają się z wody, dzięki czemu świetnie nadają się dla ...
czytaj więcej

Gołąbki z kaszą

Jak zrobić ten sam obiad i się nie napracować, aby stworzyć kilka potraw odpowiadających gustom całej rodziny? Zadanie to nie jest łatwe i nieraz już zdarzyło się, że nas przerosło. Trudno bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest ... artykuł, a poznasz wariacje na ich temat, w tym przepis na gołąbki z kaszą gryczaną. Jak zrobić gołąbki? Gołąbki w ...
czytaj więcej

Sos rybny

Każdy kraj, region, a nawet rodzina posiada produkty, które w szczególny sposób sobie upodobała i traktuje je jako coś zupełnie specjalnego. Niektórzy przepadają za golonką z kapustą kiszoną, jeszcze inni cenią sobie smak grillowanego oscypka. Jeżeli chodzi o ... . Zwykle jednak kojarzymy je z barami serwującymi kurczaka teriyaki , sajgonki albo lumpie . Jednak kryje się w niej znacznie ...
czytaj więcej

Piersi z kurczaka na obiad – trochę nietypowo

 Znów nie masz pomysłu na obiad? Nie, nie kupuj go! (parafrazując tekst znanej reklamy). Przecież wystarczy zajrzeć do nas i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Dziś zajmiemy się piersiami z kurczaka. Kurczak jest bardzo wdzięcznym mięsem. Łatwo poddaje się naszej woli i daje się zamienić w ... efekt: Kurczak w hinduskim cieście 2 piersi z kurczaka, szklanka jogurtu naturalnego, 1 ...
czytaj więcej

Kiełbaski z grilla

(...) już teraz zobacz, jak przygotować mięso z grilla. Mięso z grilla Na pewno nie raz zastanawiałaś się, co możesz położyć na ruszcie. Istnieje kilka pomysłów, do których zaliczyć można chociażby grillowane warzywa , rybę albo tosty z serem ...
czytaj więcej

Słoneczne wino z południa Włoch!

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata. Dlaczego? Owoce morza, wszelkie włoskie pasty czy pizze, są naprawdę ciężkostrawne – wręcz za bardzo, jak na klimat, który panuje w Italii. Tajemnicą Włochów wydają się być dodatki do ... ! Włochy są jednym z najstarszych regionów na świecie, w którym uprawiano winorośl. Na terenie dzisiejszych Włoch uprawiali je ...
czytaj więcej

Paprykarz z kurczaka - na chłodne jesienne wieczory

(...) dodatku ma piękny, obezwładniający aromat. Przygotuj: pierś z kurczaka cebulę 2 papryki 4 ziemniaki 2 pomidory 3 ząbki czosnku papryczkę chili 2 szklanki rosołu (może być z kostki ...
czytaj więcej

Rolada szpinakowa z łososiem

(...) kiełbasą , owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów . Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami na słodko. I tak zazwyczaj jest ...
czytaj więcej

Kurczak w cieście hanoi

Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – mięso w gulaszu. A ... tym daniu zawija się w specjalny papier ryżowy stworzony z mąki ryżowej i podsmaża. Nadzienie do nemów powstaje z wielu ...
czytaj więcej

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

Wakacje dobiegają końca. Wróciłaś z gór i chciałabyś jak najdłużej zachować smak lata? Kociołek tatrzański to bardzo pożywana potrawa, która pomoże ci wrócić do leniwego urlopowego czasu. Mięsna zupa jest pożywana i syta, dzięki niej będziesz miała mnóstwo energii do ... dorzuć jeszcze posiekaną kiszoną kapustę i duś 10 minut. Krok 6 Zupa z mięsem to świetny pomysł na obiad, bo z ...
czytaj więcej

Potrawy z kapusty

(...) . Wspomaga także trawienie, a obecnie prowadzone są badania potwierdzające jej przeciwnowotworowe działanie. Dania z kapustą są zatem zdrowym, dietetycznym i smacznym pomysłem na obiad. Nie tylko można przyrządzić z niej sycący posiłek, ale równie ...
czytaj więcej

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

Walki o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy jako synonim czczej dyskusji, która nijak nie może być rozwiązana zapisały się zarówno w naszym języku, jak i głowach. Rozważanie teologicznych i filozoficznych aspektów tego zestawienia nie ... Narodzenia nie oparły się globalizacji i coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych potraw na rzecz tych podejrzanych w filmach czy ...
czytaj więcej

Przyprawy do dziczyzny

Dziś dziczyzna kojarzy się nam z bardzo ekskluzywnym posiłkiem, na który mogą sobie pozwolić nieliczni. Dostępność mięsa zarazem zwierzyny grubej jak i drobnej jest znacznie mniejsza niż drobiu lub wieprzowiny. Rzadko można ją spotkać w sklepie, zatem ... mniejsza niż drobiu lub wieprzowiny. Rzadko można ją spotkać w sklepie, zatem najlepszym sposobem na jej zdobycie jest samodzielne ...
czytaj więcej

Potrawy z mięsa mielonego

(...) , by składniki ładnie się połączyły. Jajecznica z mięsnym farszem Mięso mielone należy podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu. W tym czasie należy je drobno poszatkować drewnianą szpatułką, by nie powstała z tego jednolita masa. Tak przyrządzone ...
czytaj więcej

Smaki Jamajki

(...) liczba restauracji jest naprawdę ogromna, niestety posiłki podawane w niektórych z nich zamiast zaspokoić głód mogą wzmóc kłopoty żołądkowe. Z tego powodu w miejsce pierwszego lepszego przydrożnego baru warto wybrać restaurację słynącą z dobrej kuchni. Zwykle ...
czytaj więcej

Przyprawa curry

Ta znana w krajach Azji aromatyczna przyprawa, nadaje potrawom wyrazistego smaku i zadziwia swoją uniwersalnością. Curry podaje się zwykle z ryżem, ale na tym nie kończy się długa lista zastosowań tego kulinarnego dodatku. Argumentem, który powinien ... curry ma również właściwości przeciwutleniające, a więc skutecznie walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze procesy ...
czytaj więcej

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

pieczeń wieprzowa z włoskimi akcentami. Musisz zacząć od zamarynowania mięsa. Natrzyj je oliwą wymieszaną z przyprawami i włóż do lodówki na 2 godziny. 2. Wyjmij wieprzowinę i obsmaż ją na rumiano z obu stron. Użyj do tego oliwy. 3. A teraz pieczenie ...
czytaj więcej

Pieprz to twój ostry przyjaciel

(...) pieprzu Ta przyprawa to owoce pnącza pochodzącego z południowo-zachodnich Indii. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowiec. Pieprz biały i zielony pochodzą z tej samej rośliny, jednak zbierane są na różnych etapach jej wzrostu i poddawane innym procesom. Przyprawa ta trafia na nasze stoły przede wszystkim z Indii, ...
czytaj więcej

Baranina w ziołach - palce lizać!

(...) pozyskane z odpowiedniego zwierzęcia i doskonale przyrządzone, mięso baranie ma wielu wielbicieli, którzy cenią jego unikalny smak i aromat. Baranina jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej (głównie na południu Europy). Dawniej była bardzo ...
czytaj więcej

Kuchnia arabska

Poznawszy bliżej kuchnię europejską, kuchnię afrykańską i kuchnię azjatycką, warto bliżej przyjrzeć się baśniowemu zakątkowi świata, jakim są tereny zamieszkiwane przez Arabów. Często z powodu niewyjaśnionego uprzedzenia rezygnujemy z poznania tej ... potrawy arabskie przygotowywane są z jagnięciny oraz drobiu, rzadziej z mięsa wołowego i wielbłądziego. Na próżno tu szukać także ...
czytaj więcej

Rodzaje kiełbas

  Nadchodzi Wielkanoc, a z nią także bogactwo produktów, które znajdą się w naszym świątecznym koszyczku, jak i na stole. Jednym z nich jest kiełbasa. Nie ma tu znaczenie, jaki jej typ wybierzemy. Liczy się to, że możemy ją wkomponować zarówno w ... .   Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w ...
czytaj więcej

Jak smakuje najdroższa szynka na świecie?

  Bylibyście ciekawi jak smakuje najdroższa szynka na świecie? A zapłacilibyście 2,940 $ za kilogram takiej szyneczki? Najdroższa szynka świata pochodzi z zakładu Manuela Maldonaoum który jest jednocześnie farmerem, producentem mięsa i znawcą ... drugiego dla jego mięsa terytorium czy pozycji. Postaram się objaśnić Ci niektóre z powyższych zawiłości. Otóż wyobraź sobie, że ...
czytaj więcej

Jak zrobić placki po węgiersku?

Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Przygotowuje się je szybko, łatwo i są bardzo tanie. To sposób na obiad, kiedy nic innego nie przychodzi ci do głowy. Jeśli chcesz, by twoje danie było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole ... rozgrzany olej i smaż z obu stron. Krok 4 Pokrój wieprzowinę (to naważniejsz składnik palcków po węgiersku) w kostkę ...
czytaj więcej

Swojska kiełbasa

(...) rodzajów kiełbas. Zanim zapoznamy się z przepisem na swojską kiełbasę , warto poznać cechy przypisywane temu wyjątkowemu wyrobowi. Kiełbasa powstaje z rozdrobnionego mięsa wieprzowego. Co jednak decyduje o jej smaku? Otóż różne wartości aromatyczne i smakowe ...
czytaj więcej

Przyprawy korzenne

(...) czasie pozwalała na uzyskanie ogromnego majątku. Dzięki unowocześnieniu transportu i udoskonaleniu uprawy dziś wielu z nas korzysta z przypraw korzennych nie martwiąc się o ich cenę. Wyjątek stanowi pięknie zabarwiający dania szafran, który nadal pozostał produktem ekskluzywnym. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak rosną i wyglądają ...
czytaj więcej

Ziarna kolendry

Kolendra do przyprawa, która kiedyś cieszyła się ogromną popularnością, podczas gdy dziś często zastępowana jest przez wszechobecny pieprz lub nieświadomie stosowana w mieszankach, w których stanowi jeden ze składników. To nierzadko właśnie jej dodatek ... , a zobaczysz jak bardzo wyrafinowany smak może posiadać zwykła pomidorówka z makaronem. Kolendra to również roślina wykorzystywana w ...
czytaj więcej

Właściwości octu

Ocet winny jest bliskim krewniakiem wina i to czyni go tym dodatkiem kulinarnym, który jest chętnie stosowany do wielu potraw, w unikalny sposób wydobywając głębię ich smaku. Przyprawa ta pojawiała się już w czasach biblijnych, a co ciekawe jego ... przyrządzone z jego dodatkiem sałatki, zwłaszcza te z zielonych warzyw. Można zatem pokropić nim taką kompozycję warzyw jak: pokrojone w ...
czytaj więcej

Jak poprawić trawienie?

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie produkty spożywcze sprawiają, że czujemy się ciężko i ospale, a które przyspieszają trawienie jednocześnie przeciwdziałając zaleganiu resztek pokarmowych w jelitach. Jak zatem komponować posiłki, aby poprawić ... przekąska podjadana w ciągu dnia. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzać z ich ilością, bo nadmiar może powodować efekt ...
czytaj więcej

Pieczona karkówka po żydowsku

(...) karkówkę na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Krok 2 Karkówka po żydowsku jest pełna warzyw. Z pieczarek zrób ćwiartki, z cebuli piórka, a z ogórków kostkę. Podduś przez chwilę pieczarki i cebulę, a potem, razem z ogórkami, włóż ...
czytaj więcej

Kebab - przysmak, który przygotujesz w domu

Uwielbiasz kebaby, ale nie masz zaufania do miejsc, w których można je kupić? Twoja rodzina nie ma ochoty na tradycyjny obiad? W takim razie kebab to doskonałe rozwiązanie. Możesz przyrządzić go w domu i dzięki temu zyskać pewność, że jest przygotowany tylko ze ... grilla lub do rozgrzanego piekarnika włóż także pitę, przekrojoną wcześniej i z otwartą kieszonką. Krok 7 Kiedy bułki ...
czytaj więcej

Wigilia na Ukrainie

  Ukraina jest jednym z niewielu państw na świecie, gdzie obchodzone są dwie Wigilie. Pierwsza, katolicka, obchodzona jest tradycyjnie 24 grudnia, a prawosławna 6 stycznia. Niezależnie od daty jednakże, ten szczególny dzień, u naszych sąsiadów, ...   Drożdże zagniatamy z odrobiną cukru. Następnie rozprowadzamy je w mleku i dodajemy 3 łyżki mąki pszennej. Całość zagniatamy raz ...
czytaj więcej

Co zabrać na ognisko?

 Być może w czasie urlopowania zdarzy Wam się okazja do ucztowania przy ognisku. Co ze sobą zabrać by wynieść z tej „imprezy na polanie” jak najwięcej smakowych przyjemności? Receptę znajdziecie poniżej. Ziemniaczki – pieczemy je ze skórką. Fajnym ... mięso małymi wykałaczkami). Podajemy z musztardą.   Chleb – chrupki pieczywo prosto z ogniska to dodatek niezbędny ...
czytaj więcej

Wegetarianizm - o czym trzeba pamiętać?

Wegetarianizm stał się ostatnio bardzo modny. Mówi się o nim w telewizji, gwiazdy reklamują swoje obiady bezmięsne. Przy takim sposobie odżywiania trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Zwłaszcza osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem ... wegetariańskie to tylko nazwa, a wszystkie dania są robione na mięsnych bulionach. Czasami najlepszym wyjściem okazuje się pizza z ...
czytaj więcej

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

  Mięso z dziczyzny jest o wiele pożywniejsze dla naszego organizmu, niż to tradycyjne. Będących na diecie powinna ucieszyć wiadomość, że także mało kaloryczne, więc jedząc je nasza sylwetka dużo nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską ... międzyczasie możemy przygotować słoninę, krojąc ją w kostkę. To samo zrobimy z mięsem wieprzowym. Tak przyrządzone, dusimy z cebulką ...
czytaj więcej

Coś na „ząb” po włosku - pomysły na mięsne (i nie tylko) lasagne

(...) postanowienie wypróbować je wszystkie, a nuż znajdę swój nowy, ulubiony typ? Do kulinarnego eksperymentu z tą potrawą zachęcam i Was!     ...
czytaj więcej

Kotlet z próbówki?

Od 2007 roku, holenderscy naukowcy próbują stworzyć sztucznie hodowane mięso wieprzowe, poprzez wyabstrahowanie komórek macierzystych tkanki mięśniowej świni i stymulowanie komórek do dojrzewania. Teraz, media podały, że na Eindhoven University w Holandii, ... korporacyjnego giganta spożywczego – firmy Sara Lee).   Podobne badania, nad pozyskiwaniem mięsa z komórek macierzystych prowadzi ...
czytaj więcej

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

(...) zupełnie innego smaku opcji jest sporo. Trzeba jednak pamiętać, aby użyć je jeszcze przed połączeniem z innymi składnikami z drugiego etapu przyrządzania masy o którym mowa będzie w dalszej części.   - suszone pomidory lub pomidorki z puszki ...
czytaj więcej

Sosy owocowe do mięs

  Moda na sosy owocowe powróciła do łask dobrych kilka lat temu. I choć przygotowanie takiego sosu, przynajmniej w teorii, nie powinno stanowić większego problemu, to jakoś od paru ładnych miesięcy nie zdarzyło mi się jeść żadnego dobrego. Owszem, zdarzały się ... zgęstnieje. Sos czosnkowo – śliwkowy jest doskonałym uzupełnieniem schabu , wieprzowiny i kaczki.   Sos imbirowo ...
czytaj więcej

Droższa dieta = mniejsze porcje

  Śródziemnomorska dieta, jedna z najzdrowszych diet świata, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy uważana jest za dietę kosztowną. Oliwki, kapary, łosoś, oliwa i inne dobra które lądują w koszyku osoby zdrowo się odżywiającej ... wprawdzie na zakupy więcej, ale produkty które kupimy, na dłużej nam wystarczą! Badacze z University of Navarra , gdzie ...
czytaj więcej

Dodajemy smaku – galeria przypraw

(...) . Dziś przedstawiamy kilka z nich:   Kolendra – znana ze swoich właściwości leczniczych jest także chętnie stosowana w kuchni chińskiej i meksykańskiej. Ma korzenny aromat z pieprzową nutą i gorzki smak. Świetnie pasuje do wszelkich dań mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek.   Szafran – mający ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.