posypki

Posypki

2 pomysły na szybki deser z mikrofali

włożeniem ciasta do mikrofali możesz do niego dodać odrobinę posypki lub inny preferowany słodki dodatek. Każdy z kubków ... Masz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka mikrofalowa i odrobina chęci. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne ...
czytaj więcej

Dodatki do ciast

(...)   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek?   Posypki do ciast wszelkiej maści z powodzeniem dostaniemy w sklepach spożywczych. Warto jednak w wolnej chwili pofatygować się o ...
czytaj więcej

Tiramisu - przepis przepyszny i szybki

Przyszedł w końcu weekend, możesz więc sobie pozwolić na coś wyjątkowego, na chwilę relaksu z pysznym, zniewalającym, wyjątkowym tiramisu truskawkowym. Dzięki niemu zapomnisz o otaczającym cię świecie i rozpłyniesz się w rozkoszy smakowania. A przygotowanie? Jest bardzo ... kąpieli wodnej i polej owoce. 6. Tiramisu truskawkowe potrzebuje jeszcze tylko posypki z perełek cukierkowych i czasu ...
czytaj więcej

Przepis na jabłecznik

Pyszna szarlotka to ten rodzaj deseru, którego nie sposób sobie odmówić. Urzeka w nim miękkie ciasto, wilgotna masa jabłkowa i słodka kruszonka. Taki rarytas, choć kaloryczny, to jednak ma tę zaletę, że nie można go zjeść w nadmiarze, bo jest dość sycące, więc ... . Jeśli owoce nie miały cynamonowej posypki, na wierzch można nieco przyprószyć, aby ciasto zyskało lepszego aromatu. Naczynie ...
czytaj więcej

Piernikowe cuda

  Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o których krąży wiele legend i podań. Co więcej, ten gatunek ciasta jest sławny na cały świat, więc wstyd nie skosztować choć jego kawałeczka. Tym, którzy w najbliższym czasie nie wybierają ... też wykorzystać kandyzowane owoce, czy wszelkiego rodzaju posypki.   Co ciekawe smak pierników jest na tyle wyjątkowy, że ...
czytaj więcej

Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka.

Ziemniaki. Zawsze takie same, obojętnie czy w kawałkach, tłuczone, czy jako puree. Smak i kolor zostaje ten sam. Ale możemy to zmienić i naprawdę nie wymaga to dużej ilości pracy. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na to, co można zrobić, aby trochę urozmaicić ten ... wiele przypraw. Posypki stosujemy zaraz po ugotowaniu - najlepiej tuż po odcedzeniu, kiedy jeszcze parują. Wtedy oddają ...
czytaj więcej

Jak stworzyć lodowy deser?

Jeśli do tej pory lody w Twoim menu stanowiły nieporęcznie wyjętą z pudełka bryłę na talerzu to najwyższy czas to zmienić! Taka forma deseru być może karmi ciało, ale na pewno nie zmysł wzroku, a przecież nim także według naukowców jemy. Z pozoru ... posypka sprawdza się np. gdy serwujemy deser gościom. Posypane nią lody aż kuszą do spróbowania. Można też wykorzystać posypki w ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...