pasztet z zajaca

Pasztet z zajaca

Przepis na pasztet domowy

zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z ... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską . Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do ...
czytaj więcej

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

  Mięso z dziczyzny jest o wiele pożywniejsze dla naszego organizmu, niż to tradycyjne. Będących na diecie powinna ucieszyć wiadomość, że także mało kaloryczne, więc jedząc je nasza sylwetka dużo nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską ... międzyczasie możemy przygotować słoninę, krojąc ją w kostkę. To samo zrobimy z mięsem wieprzowym. Tak przyrządzone, dusimy z cebulką ...
czytaj więcej

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

(...) zupełnie innego smaku opcji jest sporo. Trzeba jednak pamiętać, aby użyć je jeszcze przed połączeniem z innymi składnikami z drugiego etapu przyrządzania masy o którym mowa będzie w dalszej części.   - suszone pomidory lub pomidorki z puszki ...
czytaj więcej

Zupa marchewkowa

Nie masz pojęcia, jaką zupę możesz ugotować? Zmiana pogody znacznie ograniczyła nasz wybór dotyczący asortymentu świeżych i niezbyt drogich warzyw. Co prawda, zawsze możemy sięgać po mrożonki, jednakże nigdy w pełni nie zastępują one nam smaku świeżego ... -warzywne. Dlaczego potraw z marchwi jest tak wiele? Okazuje się, że jest ona świetnym produktem do gotowania, duszenia, pieczenia ...
czytaj więcej

Przepisy z ravioli

(...) poeksperymentować. Farsz na pierogi , przykładowe składniki: ugotowany szpinak wymieszany z jajkiem oraz serem typu parmezan oraz aromatyczne przyprawy, mięso mielone z jajkiem oraz serem, ser ricotta z dodatkiem smażonych pomidorów i szczypta bazylii, ser biały ze śmietaną oraz dodatkiem ...
czytaj więcej

Mięso z dziczyzny

Wśród wielu rodzajów mięsa, to pozyskiwane z dziczyzny cechują zdecydowanie najlepsze walory smakowe. To prawdziwy rarytas w kuchni, który czyni każdą potrawę istną ucztą dla podniebienia. Choć potrawy z dziczyzny do najtańszych raczej nie należą, to ... zawartością tłuszczu, co z kolei sprawia, że mięso to jest mniej kaloryczne. W 100 g dziczyzny może być nawet o 100 kcal mniej, niż z ...
czytaj więcej

Koszmary Kuchenne Magdy Gessler

  Ci, którzy mają kablówkę (i telewizor) oraz są miłośnikami kuchni (a za takich uważam naszych czytelników), być może znają program nadawany przez sieć BBC – „Kitchen Nigtmares”, który prowadzi znany z Hell’s Kitchen ... rozpuszczonymi grzywkami nad przygotowywanymi potrawami. Z całym szacunkiem, ale ktoś kto ma takie doświadczenie w świecie gastronomii i ...
czytaj więcej

Przepis na żołądki drobiowe

Jedzenie żołądków, podobnie jak i innych rodzajów podrobów, spotyka się ze skrajnymi emocjami. Przeciwnicy ich jedzenia stawiają nieraz wiele argumentów przemawiających za rezygnacją ze spożywania tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej strony ... , odmawia sobie jedzenia tej wyśmienitej potrawy, często rezygnując z niej nawet bez skosztowania choćby porcji. Poniższy artykuł ...
czytaj więcej

Przyprawy do dziczyzny

Dziś dziczyzna kojarzy się nam z bardzo ekskluzywnym posiłkiem, na który mogą sobie pozwolić nieliczni. Dostępność mięsa zarazem zwierzyny grubej jak i drobnej jest znacznie mniejsza niż drobiu lub wieprzowiny. Rzadko można ją spotkać w sklepie, zatem najlepszym sposobem ... zwierząt na nasze zdrowie. W trakcie przyrządzania dań z dziczyzny bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie dobranie ...
czytaj więcej

Pasty do chleba i nie tylko

  Wiemy już, jak w 20 minut przyrządzić kilka przekąsek. Pomysłów na obiad mamy też bez liku. Przerobiliśmy już nawet sosy i dressingi. Czas więc na kilka smarowideł. Na każdego przychodzi taki czas, że na ser i szynkę nie możemy już patrzeć... ... siekamy i dodajemy do ciecierzycy. Następnie dodajemy tahinę i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem i dokładnie ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...